5 tipů od zkušených affiláků

Měl jsem možnost nahlédnout pod ruce pár affilákům, kterým se celkem daří. To znamená, že vydělávají v přepočtu alespoň 50K CZK/rok. Možná si říkáte, že to není moc, ale tento článek nebude o velkých penězích, spíše o tipech, které se běžně moc nepublikují ;)

Co s webem, který naroste

Když máte web, který prostě Google sedl, tak se většinou snažíte obsah rozšiřovat. Může to být například v rámci Škálování organické návštěvnosti s obsahovou sérii. Pokud jste vsadili na formát blogu anebo magazínu, tak brzy zjistíte že jakmile přesáhnete větší počet článků (200+), tak vaše starší články začnou zapadat. Může za to stránkování. Na jedné stránce máte 10 článků, takže ten 70tý bude až na konci 7mé stránky.

V tento okamžik nastupují kategorie, štítky, archiv (měsíce) atd. Samozřejmě tímto si pomůžete. Obsah je strukturovaný a Google/návštěvníkovi trvá kratší dobu se k tomu 70tému článku dostat. Tímto většina končí. Jenomže zrovna ten 70tý třeba vydělává nejvíce anebo je jinak strategicky důležitý. Tak proč jej schovávat někam dozadu a ubírat mu linkjuice.

Zkušené affiláci nabízejí jednoduché řešení. Seřaďte si mimo hlavní stránku články prostě v takovém pořadí, jak potřebujte. Může to být podle návštěvnosti, konverzního poměru, přístupů z vyhledávačů – záleží jakou máte pro web strategii. No a samozřejmě není nic jednoduššího než nahoru nad články dát i volbu “seřadit podle data”. Tím se zavděčíte i návštěvníkům.

Osobně používám pro posílení staršího hodnotného obsahu ještě metodu připomínání přes podobné články. Existuje na to řada pluginů. Chce si to vybrat, ten který vám bude sedět. Důležité je, abyste si mohli i sami zvolit, který článek se má zobrazovat ve výpisu. Tím z nového obsahu dostanete linkjuice i k těm starším, co potřebujte.

Domluvte si individuální podmínky

Jsou dva důvody proč oslovit affiliate manažera. Jednak než investujete peníze a čas do nasazení nového affilu zjistíte na čem jste – jestli affil opravdu někdo vážně řeší, jaké jsou možnosti růstu a případně plánované novinky. Není nad to testovat nějakou novou formu propagace, zatímco konkurence o ní ještě ani neví. Za druhé si začnete budovat pozici pro další vyjednávání. Zjistíte o kolik jsou ochotni zvednout vám provize. Třeba nárůst z 5 % na 6 %, znamená 20 % nárůst obratu.

S tímto osobně zkušenosti nemám. Nedokážu tedy říct jak to v ČR/SK affilu je reálné.

Všechno je dřina

Víte jak všichni tvrdí že obsah je král? To samozřejmě nikdo nepopírá, ale ve skutečnosti je za tím spíše pořádná dřina. Třeba jsem zjišťoval jak jsou na tom obsahové weby a jestli mohou vydělávat. Přijde mi totiž, že na kupónech vydělávám víc.

Odpověď je zhruba následující. Chcete obsahový web, který vám bude vydělávat na affilu cca 1,5K USD/měsíčně? Neexistující pseudocelebrity doporučují doplňky stravy a občas i něco do kuchyně. Vybudovat to do plusu trvalo přes rok. Po dvou letech mají texty cca 220 tisíc slov.

A co ty kupónové web? To jsou desítky hodin investovaných do správné kombinaci designových, obsahových a call to action prvků. Čím lepší je konverzní poměr a zisk z objednávky, tím více možností jak získat návštěvníka se vám otvírá. Ze začátku nefunguje nic, později začnou fungovat sociální sítě, pak i placená reklama jinde. Když dokážete vydělat i tam, kde konkurence ne, tak máte neskutečnou výhodu. A překročit tu pomyslnou hranici mohou i domluvené individuální podmínky.

Jakmile vás to nebaví prodejte to

Pokud na něčem děláte dlouho, tak vás to může přestat bavit. Nemám tím na mysli, zrovna dneska se mi do toho nechce, ale opravdu kdy už z toho nemáte dobrý pocit a nechce se vám projekt posouvat dál. Tohle je nutné poznat v začátcích, jinak podvědomě celý projekt potopíte a nic z něj nezbude.

S prodejem je prý nejlepší se obrátit na lidi z oboru, klidně i konkurenci. Ukázat krásná čísla a říct, že vás to už jednoduše nebaví a chcete se věnovat něčemu jinému. Tento pocit zná každý a potenciální kupec vás pochopí. Dokonce jsou prý i lidé, kteří se zaměřují na výkup projektů od nudících se provozovatelů webů. Většinou pak provoz outsourcují někomu dalšími anebo prodají dál. Prý projekty co se vyplatí koupit jsou v poměru 10 “Má to super čísla, a do roka bude vydělávat miliony” k 1 “Prodám zaběhnutý projekt, důvod – vyhoření.”

Nezapomínejte že kupci neřeší co by mohlo být, ale spíše to co je. Lidi co vydělávají na projektech peníze, další peníze ucítí, nemusíte jim připomínat že v tom jsou.

Obklopte se lidmi co umí a nedělejte výjimky

Spousta diskuze bylo o najímaní writerů. Přiznám se, že jsem čekal spíše šetření v této oblasti – najímání levé pracovní síly třeba z Indie. Oni však převážně pro psaní volí rodilé mluvčí z USA, často studenty, co potřebují peníze. Většinou nedělají moc hodin, takže jich mají více. V roce 2019 se s cenou za článek (2000 slov) dostali na cca 20 USD. Shodli se, že pro weby, které cílí na USA trh jen a pouze writeři z USA a to bez výjimek. Dokonce ani Anglie anebo jiná země, kde je angličtina jako rodný jazyk.

SEO, správa sociálních sítí (více profilů), webdesigneři, správci serverů td. všechny si platí. Většina affiláku si vyzkoušela všechny funkce a nakonec si na to někoho najali. Nejdůležitější je prý čas.

Zaujalo mě, že se posměšně vyjadřovali o lidech co dělají SEO profesionálně pro firmy. Jakoby SEO pro affiliate weby bylo úplně jiná loga.

Co se týká webdesignu, tak tam nejde o to, že by šablona musela být unikátní, ale spíše aby všechno na stránce fungovalo musí být webdesigner schopný cokoliv změnit. To je u koupených šablon často problém. Lepší je si nechat udělat komplet všechno na míru.

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “5 tipů od zkušených affiláků”

  1. Kde najít dobré copywritery (studenty) z USA? Máte nějaké zajímavé tipy? Řešili jste někdy také nákup již napsaných článků – kde je sehnat?

    1. Můžeš zkusit fiverr.com, anebo blackhatworld.com. Na obou webech je velká konkurence a ceny jsou nízko. Bohužel kvalita některých článků není úplně dobrá a pro některé projekty může být nedostatečná. Chce to hledat a hledat. Na “blackhatworld” ti doporučuji si vyžádát review od každého copywritera. Poskytují ho zdarma, aby nalákali nové klienty, ale můžeš si tak udělat přehled, kdo za to stojí a vyzkoušet ho. Snad pomůže, Libor :)

    2. Ahoj. Já teď narazil na tzv. “PLR content” – již napsaný obsah, který si můžeš zakoupit pro svůj AJ web.
      https://www.plr.me/content

      Jsou tam jak články na blog, tak i různé ebooky, které můžeš použít apod. Ceny jsou hodně nízké (zatím nemám zkušenosti, ale odhaduji že kvalita bude odpovídat). Nicméně na naplnění AJ webu to bude asi nejlevnější řešení

    3. Dělám celkem náročný authority web a se sháněním copywriterů už jsem něco zažil. V zásadě Upwork (nebo Freelancer), na Fiverru mi obecně přijde laťka poněkud nižší. Platím $2/100 slov + nějaký bonus, obvykle cca 10-15 %.

      Po zkušenostech beru už jen rodilé američany a ještě musí umět psát. Sice jsou dražší, ale poměr cena/výkon i spolehlivost jsou o světelné roky jinde jak “levné” země.

      Nějaké zkušenosti s outsourcováním a jak jsem sháněl lidi, zadával práci atd. jsou tady: https://www.diginomad.cz/outsourcing-pro-online-projekty/

  2. Super tipy. Je vidět že to není cz/sk komunita. Více takových článků prosím.

  3. Díky za fajn článek!

    Moc jsem nepochopil, jestli to jsou CZ affiláci na EN trhu anebo jsi informace čerpal z nějaké diskuze na zahraničním fóru?

    Jinak musím souhlasit se všechno je dřina 😃😃 Zázračné recepty na raketový růst bez práce či peněz už asi v dnešní době nelze čekat. O cestě z 0 na $1k/mo doporučuju poslechnout https://www.nichepursuits.com/projects/niche-site-project-4/

    Co se týče anglickojazyčných autorů, můžu taky doporučit hledání https://www.onlinejobs.ph/. Úroveň angličtiny super, cenově kolem $10-$15/1k slov.

    Jinak mám po novém roce v plánu anglickojazyčný niche web na Amazon affiliate. Kdyby někdo začínal něco podobného, anebo už na tom pracoval, ozvěte se, byl bych rád za sdílení zkušeností. ✌✌

    1. Zdravím, nejsou to Češi. Všichni cílí jen na USA trh, jiný podle nich nemá cenu dělat.

  4. Jakoby SEO pro affiliate weby bylo úplně jiná loga.

    Chybicka se vloudila

Comments are closed.