Všechny odkazy si nejsou rovny – zajímavá infografika z MOZ

Na MOZ vyšla celkem podařená infografika o zpětných odkazech. Na základě předešlých prohlášení Google, patentů a experimentů poskládali hezké kompendium znalostí o zpětných odkazech. Pojďme se na to společně podívat.

1. Odkazy z populárních stránek mají větší váhu

Na začátku byl PageRank jednoduché číselné hodnocení stránek, který vyjadřovalo jak autoritativní na internetu jste. Čím více odkazů na vás vedlo tím vyšší PageRank jste měli. Naopak když jste odkazovali na někoho, tak to pro něj bylo prospěšné. Odkazy ze stránek s vysokým PageRankem chtěl každý.

Za ty roky došlo k mnoha úpravám, ale předpokládáme že to pořád platí. Čím autoritativnější web, tím větší hodnota odkazu.

2. Odkazy s hlavního obsahu stránky mají větší váhu

Že na pozici na stránce u odkazů záleží, přišli linkbuildeři poměrně rychle. Odkazové patičky sice stále letěly, ale po odkazech z článků rostla dlouhodobě poptávka. S tím jak Google vydával další a další aktualizace svého algoritmu bylo jasné, že cesta vede přes články. Toto platí dodnes.

Mimochodem odkazy na horní části stránky velmi dobře platily i na Seznam. S příchodem systému Directo v roce 2008 si toho všimlo až moc lidí a byl brzy jeho konec. Přišla penalizace jak od Google tak i Seznamu.

3. Čím výše v textu odkaz je tím větší váhu má

Tohle není žádná velká novinka. Už Matt Cutts, bývalí šéf Google webspam týmu, upozorňoval že si máme dávat pozor na první odkaz na stránce (obsahu) a zbytečně jej nedávat moc dozadu. Prostě čím dříve v článku odkaz dáte tím více linkjuice nese.

4. Odkazy s relevantním textem přenáší větší váhu

Koncept Google Reasonable Surfer patentu říká že větší váhu by měl mít odkaz s relevantním textem. A to není jediný patent Google, který odkazuje na texty v odkazech. Během let navíc bylo provedeno mnoho experimentů, které potvrdily, že do odkazů se vyplatí dávat vhodné texty.

Takže pokud hodláte získat hodně kvalitní odkaz, tak se vyhněte textům jako “zde”, “více info” atd. Nevhodné jsou i URL.

Samozřejmě Google má k dispozici rozsáhlé statistiky, kolik % odkazů průměrně (ne)obsahuje relevantní text. Pokud se budete vymykat tak je to na pováženou. Více informací se dozvíte v článku Jak na vyrovnané texty v odkazech.

Horší už je to s teorií o slovech poblíž odkazech. Ačkoliv v patentech tato varianta zmíněna je a dokonce by to i dávalo smysl, tak studie s důkazy chybí.

5. Odkazy z unikátních domén se počítají

Existuje mnoho pověr, které vznikly v dobách MFA. Například že by prolinkované weby měly být na rozdílných IP adresách či odlišeném hostingu. Některé “vyvrátil” sám Google jiné dodnes žijí. Ovšem co platí je, že 50 odkazů z 50 různých domén má větší váhu než 500 odkazů z domény jedné. Jistě dalo by se spekulovat, ale berme že jsou si všechny rovné.

Několik studií prokázalo, že existuje spojitost lepších výsledků a více odkazů z domén druhého řádu.

6. Externí odkazy mají větší váhu než interní

Tohle asi nemá cenu rozporovat. Když na vás odkazuje někdo jiný bude to mít asi větší váhu než když na sebe z vlastního webu odkazujete sami. Na druhou stranu na interních odkazech záleží a to poměrně hodně. Mají vliv například na chápání obsahu a spojitostí anebo na rychlost indexace. Bez interních odkazů by starý obsah i když aktuální na vašem webu zanikl.

7. Čím blíže jste autoritativnímu webu tím lépe

Tohle je celkem hezká teorie, která je podpořena aktualizací originálního patentu PageRank. Když vysoce autoritativní web odkazuje na jiný web, tak ten přebírá část jeho autority, ten pak může odkazovat na druhý, druhý na třetí a třetí na vás. Pokaždé se část autority přenese dál. Pokaždé ale menší. Takže čím blíže budete k původnímu vysoce autoritativnímu webu tím lépe pro vás.

Tento efekt by měl snížit hodnotu PBN, protože ty sbírají hlavně masivně drobky a převádí je přes další úrovně až k hlavním webům. Fungují tedy obráceně.

Být blízko autoritativním webům je hlavně důležité kvůli YMYL (Your Money or Your Life), což jsou témata webů, které vyžadují autoritu. Bez ní jste automaticky zahrabání na dolních pozicích.

8. Odkazy z tématicky podobných webů mají větší sílu

Opět nic nového. Odkazy z tématických článků mají větší hodnotu, než náhodné zmínky mimo téma. Předpokládá se, že Google algoritmus který toho všechno hodnotí je velice komplexní a neustále je vylepšován. Základ je však jasný, budovat odkazy tam kde to má tématicky smysl.

9. Odkazy z nových stránek mohou předávat větší hodnotu než ze stálých

Dlouhou dobu se spekulovalo jestli Google nemá nějaký speciální index, kam dává aktuální články. Prostě předpokládáme, že články, zvláště s nějakou horkou aktualitou, rozhodně nemají čas na mnohaletý linkbuilding a přesto je chce uživatel na prvním místě. Bylo provedeno mnoho experimentů, sám jsem to několikrát testoval. Výsledkem vždy bylo že čerství články jsou jakoby v ochranné cca 3 týdenní lhůtě. Pak spadnou a musí si místo vydobýt. Kolem tohoto vzniklo hodně mýtů a pracovalo se s mnoha teoriemi.

Na to se pak navázala teorie náhlé aktuálnosti. Pokud tyto čerstvé články začínají citovat nějaký zdroj může být k těmto aktualitám relevantní. Google jaj pak posune tak aby byl návštěvníkovi po ruce. Pouhá teorie?

Z tohoto všeho vznikl i pojem FreshRank. Vznik mnoha nových zpětných odkazů vás může krátkodobě vytáhnout výš než stejné množství mnohaletých odkazů. Ideální pro předběhnutí konkurence na sezónu ;)

10. Nárůst zpětných odkazů může poukázat na aktuálnost

V podstatě se jedná o předchozí případ, jen tentokrát je hodnocen postupný nárůst nových zpětných odkazů. Google přitom může vycházet z historických dat. K dispozici má také statistik podobných webů jako je ten váš.

Naopak pokud vám nové odkazy přibývají stále pomaleji, může z toho vyvodit že už váš web není tak zajímavý. Njn linkbuilding je běh na dlouhou trať, která je vlastně nekonečná :)

11. Google znehodnocuje zpětné odkazy, které jsou spam anebo nízké kvality

Znáte takové ty spamové komentáře na diskuzních fórech. Často to jsou to normostrany textu propletené odkazy. Tak stránka na kterou vedou z nich nic nemá. Většinu Google dokáže rozpoznat a ignorovat. Ovšem to platí jen pro cíl těchto odkazů. Stránka na které se nachází může být a často bývá penalizována. Hodně těchto odkazů totiž vede na závadné stránky a Google rozhodně nechce, aby se uživatele na ně kvůli tomu, že spam nemažete anebo neumíte své stránky zabezpečit, dostali.

Mimo těchto jasných případů se často vedou sporty jak je to třeba s výměnou odkazů anebo podobnými praktikami. No popravdě, když je to moc okaté a Google na to přijde, tak z těch odkazů prostě nic nemáte. Otázkou je kdy na to přijde ;)

12. Odkazová ozvěna

Tak teď se přiznám, že tohle jsem neznal. Odkazové ozvěny je fenomén, kdy dopad vlivu odkazů často přetrvává jejich existenci. Tedy když webu na který odkazují zůstanou pozice, ale odkazy zmizí.

Bylo provedeno několik experimentů, které prokázaly, že odkazová ozvěna skutečně existuje. Přitom Google weby, kde odkazy byly opakovaně znovu prošel a indexoval. Jiná studie zase ukázala, že u nekvalitních webů se odkazová ozvěna neprojevuje.

Existuje k tomu spekulace, jako například že když už se web jednou dostane nahoru, tak se hodnotí podle jiných či dalších faktorů, které dříve nebyly brány v úvahu. Další zvažuje že web může mít nějaký off page profil/historii, ke které Google přihlíží.

Mě osobně napadá, že to může být reakce na upadající internet. Když přišla doba sociálních sítích, spousta tvorby obsahu se přesunula tam. Na internetu teď chybí. Mladí píší hlavně na sociální sítě a starší postupně odpadávají. S tím jak mizí starší obsah (domény expirují) vznikají na internetu díry, které mohou vadit Google algoritmům. Odkazové ozvěny by bylo řešení.

13. Weby které odkazují na autoritativní obsah mohou mít lepší pozice než ty které ne

Tohle je na internetu už hodně dlouho a přiživil to i Matt Cutts. Google sice trvdí že externí odkazy nejsou přímo hodnotícím faktorem (pokud neodkazujete na nebezpečné weby), ovšem existují prohlášení jako to od Matta, které by nasvědčovalo opaku. Ten řekl že stejně tak jak odkazy na špatné stránky snižují autoritu webu, část jejich systému podporuje odkazování na dobré weby.

V tomto ohledu proběhlo hodně testování v minulých letech a některé experimenty nasvědčují, že to webům prospívá.

Ono to možná bude i propojené s autoritou webu. Když napíšete článek, který podpoříte citacemi a odkazy třeba na statistický úřad, ten článek bude mít jinou váhu pro čtenáře. No a Google se snaží čtenáři přiblížit ;)

14. Stránky které odkazují na špatné weby, si mohou znehodnotit i další odkazy

Klasika která se řeší už roky. Je třeba hlídat si na koho odkazujete. Dříve anebo později se vám stane, že web na který odkazujete v starém článku přestane existovat a na jeho místě může vyrůst třeba nějaký podvodný eshop.

V každém případě takto si znehodnotíte ostatní odkazy na stránce. Takový ochranný mechanizmus Google.

15. Nofollow odkazy se počítají

V dávných dobách vymyslel Google atribut Nofollow pro odkazy. Měli byste jim označovat odkazy, které jsou placené anebo reklamní. Google je tak může ignorovat a nenaruší to jeho algoritmy.

Z tohoto důvodu si mnoho lidí myslí, že takovýto odkaz nemá cenu. Mnoho experimentů prokázalo, že nofollow je spíše doporučení pro Google než příkaz, který splní.

16. Odkazy v JavaScriptu přenáší linkjuice ale musí je Google vidět

Tohle je novinka z posledních let. Google umí vykreslit obsah tvořený JavaScriptem. Dokonce i odkazy, což mu pomáhá s indexací. Ovšem vzhledem k náročnosti na procesorový výkon, dělá to jen u JavaScriptu, který je přímo v HTML stránky. Pokud se tam vkládá přes externí soubor, tak toto už ignoruje.

Nezapomeňte také, že Google neumí spouštět události. Tedy pokud odkaz spustí třeba funkce onClick(), tak to Google nevidí.

17. Pokud je na stránce více stejných odkazů tak prioritu má ten první

Technicky vzato každý odkaz se počítá a přenáší linkjuice, ovšem co se týká textu odkazu, tak to se počítá jen u toho prvního. Takže pozor na to. Častokrát jsem se setkal se situací, že v jednom reklamním článku chtěl zákazník 3 odkazy, každý s jiným textem ale všechny směřovaly na jednu stránku.

18. Robots.txt a Meta Robots mohou ovlivnit jak a kdy je odkaz vidět

Tohle je spíše technická záležitost. Pomocí Robots.txt a Meta tagu s Robots můžete ovlivnit jak se má Google chovat k obsahu stránky. Například jí kompletně ignorovat. Je třeba si dát na to pozor. Zvláště:

  • Blokování URL v robots.txt
  • Meta tag Robots anebo X-Robots-Tag HTTP header s “nofollow” direktivou
  • Nastavení stránky na noindex, follow

Do toho všeho se ještě Google vůbec nemusí příkazy řídit, což by vám měl dát vědět email ze Search Console.

19. Seznam webů v Disavow listu nepřenáší hodnoty

Kdysi dávno přiznal Google, že možná existuje něco jako negativní SEO, které může poškodit váš web. Vznikl tak Disavow nástroj, kam jste mohli nahrát seznam odkazů, které chcete aby Google ignoroval a vás to nemohlo poškodit. Někteří lidi to začali řešit extrémně a dávali tam i potenciálně nebezpečné weby, případně všechny ze kterých odkaz nechtěli. Byl z toho zmatek a pak Google prozradil, že třeba ten seznam může ignorovat zcela.

V každém případě weby umístěné na tomto seznamu vám nepřináší nic. Pokud někomu začnete spravovat web anebo koupíte nový ujistěte se, že disavow tools nepoužívá. Je totiž větší šance že si ním ublížíte než že to k něčemu bude.

20. Google si může prolinkování mezi weby zcela vymyslet

Pokud Google uzná za vhodné, tak si může jednotlivý obsah propojit aniž by existoval nějaký odkaz. Pokud jste známá osobnost tak třeba váš web s vašim profilem na sociálních sítích, vaší prací, firmou atd. Pracuje s velkým množstvím dat, takže i zmínka v lokálních novinách o vás může být s vašim osobním webem propojena.

Tohle nemám otestované ani jsem o tom moc neslyšel. Existuje na to několik příkladů. Vypadá to, že to Google dělá už dlouhé roky. Může to být snaha zbavit se závislosti na zpětných odkazech, bez kterých jeho algoritmus stále ještě nefunguje.

Závěr

Tak to máme pro dnešek všechno. MOZ se povedl celkem hezký souhrn informací o odkazech postavený na pevných základech (studie, oficiální prohlášení, patenty atd.) Vše dal do infografiky, na kterou najdete odkaz níže.

Našlo by se toho samozřejmě více, otázkou je na kolik se dají různé teorie ověřit. Často se jedná o shodu náhod anebo do hry vstoupí další faktory, které výsledky ovlivní.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Všechny odkazy si nejsou rovny – zajímavá infografika z MOZ”

  1. Mě se líbí, že ač je marketing na internetu dost dynamická oblast, tak většinu, z toho co píšeš, bychom našli ve článcích starých klidně i deset roků. Neb ne? Máš tu na blogu nějaký starší na podobné téma, že bychom zavzpomínali?

    :-)

    —–
    PS: ten článek na MOZu je moc pěkně zpracovaný. Hezká práce s textem, ilustracemi, formátováním… Fakt pěkné.

  2. Promiň.
    Už jsem měl včera asi dost unavené myšlení.
    Každopádně palec nahoru pro tvůj článek.

  3. Kazdy algoritmicky vzorec pro urcovani oblibenosti stranky se da “utlouct” stalym a dlouhodobym narustem zpetnych odkazu. V zakladu jde vzdy o kombinaci poctu zpetnych odkaz a linearniho rustu v case. Vse ostatni jsou jenom zesilovace efektu.

  4. To je hodně dobrý článek, díky za něj
    Standa Kolařík
    Akismet vyčistil tento komentář.

  5. Myslíte, že pro hodnocení stránek Google nepoužívá i své nejsilnější nástroje…? Chrome a Analytics? Jasně, že tím neobsáhne celý internet (weby, lidi), ale zdá se mi divné, že by netěžil ze svých nejsilnějších zbraní. Ale dokaž to, jak a jestli. :)

    1. Data z Google Analytics se využívají pro souhrná data. Věřím že podle toho pak ladí algoritmy (co má jaký vliv na návštěvnost/spokojenost návštěvníka). Už si ale nepamatuji kde to bylo.
      Chrome se využívá k měření rychlosti webu. Google z něj bere data jak je web reálně rychlý, což předpokládám má vliv na pozice :)
      https://moz.com/blog/google-chrome-usage-data-measure-site-speed

Comments are closed.