Jak na vyrovnané texty v odkazech

Opět po delší době se probírají odkazy. V posledním videu z 8. března 2019 John Mueller zmínil, že text odkazu používá Google pro přesnější cílení a je to jeden z hodnotících signálů. Doplnil bych že hodně silný a to i v roce 2019, kdy už se opět spekuluje nad budoucnosti SEO. Odkazy byly vždy základem pro úspěšné umístění webu ve vyhledávačích a zřejmě se to jen tak nezmění.

Dnes mě zaujal článek na diskuzním fóru blackhatworld.com, kde jeden z členů prozradil ideální poměr textu v odkazech. Svůj vzorec postavil na hodnocení stovek svých webů, často na velice konkurenční slovní spojení. Texty v odkazech rozdělil do následujících skupin:

  • Brandový odkaz – Jedná se o značku, vaše jméno anebo název vaší firmy. Třeba takový odkaz by mohl být “404M”.
  • Čistá URL – Prostě vezmete adresu stránky a někam jí dáte jako odkaz. Často to automaticky dělají redakční systémy. Textovou URL promění v aktivní odkaz.
  • Generický odkaz – Takové ty odkazy, které byste neměli používat, protože nikomu nic neřeknou – například “zde”, “odkaz”, “více informací”, “web” atd.
  • Značka + klíčové slovo – V odkazu se nachází klíčové slovo, na které se chce umístit, a zároveň vaše značka. Třeba “Blog o doménách 404M”, “Články o SEO na 404M” atd.
  • Texty z klíčovým slovem – Odkazy kde se nachází klíčové slovo ale vypadají přirozeně – “Blog o doménách”, “Jak na domény?”, “Různé SEO články” atd.
  • Přesná shoda – Toto jsou odkazy obsahující přesná klíčová slova na která se chceme umístit. Například “Nejlevnější domény”, “Jak na SEO” atd.

Pokud máte blog anebo diskuzní fórum, asi tušíte jaké odkazy nejčastěji nacházíte ve spamu. Popřípadě když si u vás někdo koupí článek, tak jaké odkazy chce. Ale dělá dobře že volí přesnou shodu?

Podle autora příspěvku nikoliv. Následující poměr bychom měli uplatnit pro jakoukoliv stránku, pro kterou chceme dobré umístění v Google. Uvidíme skvělé výsledky a navíc nehrozí penalizace.

  • 75 % Brandový odkaz
  • 15 % Čistá URL
  • 5 % Generický odkaz
  • 4 % Texty z klíčovým slovem
  • <1% Přesná shoda

Dává to smysl?

Google se učí, tak že získává statistické informace a z nich tvoří ideální vzorce chování. Pokud se sami zamyslíte jaké přirozené odkazy jste kdy vytvořili na projekt, který není váš anebo s ním nemáte nic společného, tak jak vypadali? Já za sebe můžu říct, že většinou dávám převážně čisté URL anebo brandový odkaz.

Dal jsem někdy něco co by připomínalo přesnou shodu? Nevzpomínám si. Když chce někdo poradit pošlu URL anebo značku. Na diskuzních fórech občas Generický odkaz.

Závěr

Asi bych použil více specifičtějších kategorií než autor postu, například mi tam chybí odkaz s textem odpovídacímu nadpisu. Ale to by bylo na delší testování.

V každém případě vyšla z toho jedna zajímavá myšlenka. Pokud budete dělat linkbuilding omezte typ odkazu Přesná shoda. Takové odkazy vznikají jen velmi výjimečně a jsou nápadné. Google za ně nemusí penalizovat ale nemusí je započítat.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Jak na vyrovnané texty v odkazech”

  1. Trend odkazu přes brandový název nebo URL vnímám poslední dobou taky, protože to vypadá v očích Google přirozeněji. Ale tak konkrétní “ideální” poměr bych to zrovna neoznačil, ale jedná se o subjektivní a navíc podloženou zkušenostmi “studii”, která stojí za přemýšlení.

Comments are closed.