Jak jednoduše a automaticky vkládat do příspěvků ve WordPress další obsah

Dneska bych se s vámi rád podělil o jednu vychytávku, kterou používám u WordPress. Občas se mi stává, že potřebuji vložit nějaký obsah do příspěvků ve WordPress. Například když si odstrollujete téměř na konec tohoto článku, tak tam uvidíte “Další články k tématu”. Tento seznam vytváří plugin WordPress Related Posts. Jenomže má jen pár možností kam seznam umístit.

Většina rozšíření do WordPress, která mají něco zobrazovat má jen základní volby, kde to mají zobrazit. Často se navíc “tlučou” s dalšími. Ve výsledku tak můžete narazit na mnoho komplikaci, které buď skončí úpravou kódu anebo se prostě budete muset smířit s náhradou.

Existuje však i další varianta – plugin Ad Inserter. Jedná se o plugin, který je určen pro vkládání reklamních kódů kamkoliv na stránku s příspěvkem, stránkou anebo výpisem příspěvků. Má navíc poměrně hodně rozšířených nastavení, které umožňují zobrazovat reklamní kód jen za určitých okolností. Právě kvůli tomuto jsem jej začal používat. Potřeboval jsem totiž omezit zobrazování reklam u reklamních příspěvků. Když už si někdo za reklamní článek zaplatí, tak by co nejvíce plochy mělo patřit jen jemu.

Ale vraťme se zpět k pluginu Ad Inserter. On vlastně umí vkládat jakýkoliv kód. Je mu jedno jestli to je reklamní kód anebo jakýkoliv jiný. Může to být JavaScript, WP shortcode anebo klidně PHP. Takže si jen nastavíte kde se má daný kód zobrazovat, za jakých podmínek a prostě se tam objeví. Když se nad tím zamyslíte tak se s tím dají dělat neskutečné prasárny :)

Příklad – vložení tlačítek pro sdílení přes shortcode

Možná si říkáte, že vložení tlačítek pro sdílení není žádný problém. Jenomže když se vám poperou s dalšími pluginy, tak se začnou objevovat třeba pod Podčlánkovou reklamou, přes kterou prodávám reklamu pod článkem. Jenomže já je chci mít nad. Můžete buď rezignovat a najít si jiný plugin, pohrabat se ve zdrojácích, šabloně anebo prostě využít Ad Inserter.

Plugin na sdílení umožňuje vložení přes shortcode. To je kus kódu, který WordPress předělá podle pluginu.

V Ad Inserter jsem si vytvořil nový blok. Vložil do něj shortcode. Níže si nastavil že se má blok zobrazovat v Příspěvcích (Posts) a na stránkách (Static Pages). Úplně dole pak že má být vložen po odstavci (After paragraf), který je v 99% článku.

V reálu pokud nenapíšu něco co má cca 2K slov, tak se zobrazí vždy na konci článku.

Příklad – vložení reklamy AdExpert

V podstatě jediné bannerové reklamy, které jsem tady nechal jsou od AdExpert. Nachází se téměř na všech příspěvcích, na všech stránkách, domovské stránce, vyhledávání, výpisu rubrik a štítků. Výjimkou jsou příspěvky v rubrice reklamní sdělení.

I takto náročné požadavky se dají v Ad Inserter jednoduše naklikat. Vytvořím si blok s HTML + JavaScript. Vyberu že se má blok zobrazovat všude, jen u příspěvků si vyberu že je mohu individuálně zakázat. Defaultně se však zobrazuje všude. V další části, že se mají zobrazovat nad příspěvkem. Níže pak blacklistuji rubriku Reklamní sdělení.

Jak vidíte blacklistovat/whitelistovat lze naprosto vše – štítky, taxonomie, konkrétní post podle ID, URL, parametry v URL anebo i podle domény.

Tím to však nekončí, dále jsou tam pak ještě funkce, kterými můžete omezit zobrazování podle počtu slov, filtry anebo třeba že blok se má zobrazovat až za určitou dobu.

Příklad – vložení seznamu článků přes PHP

A tohle je ten nejnebezpečnější příklad, s kterým toho ale zároveň můžete udělat nejvíce. Plugin kterým vkládám podobné články se jmenuje WordPress Related Posts. Umožňuje vložit seznam článků pomocí funkce v PHP. Opět využijeme velkou moc Ad Inserter.

V podstatě to funguje stejně jako u prvního příkladu. Jen je třeba v pravém horním roku zaškrtnout, že blok využívá PHP. Pak je to jen o vložení funkce do bloku, zaškrtnutí že se má zobrazovat jen v příspěvcích a po 80% odstavců.

S PHP se vám otvírají netušené možnosti. Neměli byste to však přehánět.

Závěr

Ad Inserter toho umí daleko víc. Jsou tam desítky funkcí a různých filtrů. Jde prakticky zobrazovat cokoliv a za jakýchkoliv podmínek. Jde jen o to uvědomit si, že to není jen pro reklamu ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Jak jednoduše a automaticky vkládat do příspěvků ve WordPress další obsah”

  1. Skvělý plugin. Objevil jsem Ad Inserter cca před půl rokem, umí funkce,o kterých se mi ani nesnilo.

    Další půlrok předtím jsem si složitě vyvíjel své vlastní řešení pro podobné účely, což zabralo hodiny práce a výsledek přitom nebyl ani zdaleka takový. Tady máte zdarma neskutečně nadupané funkce dostupné na dvě kliknutí. V tomhle je WordPress neuvěřitelný.

    PRO verze obsahuje další neskutečné funkce navíc. Kdo monetizuje web reklamou, nebo jen dobře pracuje s obsahem, musí tenhle plugin mít.

    1. Zas tak horké to není (tohle je první zranitelnost o které jsem se dozvěděl u Ad Inserter), právě naopak je vidět že se tomu věnují a opravují chyby rychle. Jiné děravé pluginy leží v repozitáří wordpress.org tak dlouho až je musí ručně vyřadit. Co se týká chyby. K zneužití je potřeba aby byl uživatel admin (jak to může udělat jen přihlášený jsem z toho nepochopil) a musel tam ten kód v podstatě vkládat on sám. Případně se to nakopírovalo s jinou bezpečnostní chybou, ale to už jsou fakt extrémy.

      Ale samozřejmě jakýkoliv plugin, který může cokoliv vkládat do stránky je sám o sobě nebezpečný. Naštěstí WP to má slušně ošetřené, takže programátoři moc škod nedbalostí nenapáchají. Většinou je k zneužití potřeba více chyb naráz.

Comments are closed.