Pokud budete stěhovat web, tak to zbytečně moc nekomplikujte a použijte přesměrovávání 301

John Mueller opět odpovídal na otázky zvědavých webmasterů. Tentokrát se dostalo i na téma zdali můžeme použít při přechodu z HTTP na HTTPS stavový kód 303. John doporučuje použít pouze 301 a to formou že každá unikátní stránka na HTTP by měla směřovat na svůj ekvivalent na HTTPS. Nemělo by se tedy používat například univerzální přesměrování všech stránek na doménu.

303 a všechny další přesměrování nemusí fungovat dobře, protože správně je 301 a pokud to děláte jinak, tak Google musí přemýšlet proč? Což v konečném důsledku může spustit hromadnou kontrolu všech stránek, které budou muset být znovu procrawlovány a zřejmě také znovu vyhodnoceny. To Google trvá o dost déle než jen sdělení, že jednotlivé stránky mají odteď nový domov.

Takže při migraci je jediným správným přesměrováním 301, žádné 302 ani 307, které se občas špatně používají.

Stavový kód 303 (See Other) byl přidán v HTTP/1.1. Znamená že požadavek byl přijat a návštěvník by měl pokračovat na přesměrovanou stánku. Moc se nepoužívá, ale technicky slouží k tomu, aby se zpracovaly data získaná třeba přes POST/PUT, a následně došlo k přesměrování metodou GET.

302 je často označován jako dočasné přesměrování. Ve skutečnosti prohlížeči říká, že má přejít na jinou stránku a to z nedefinovaných důvodů. Do budoucnu však má původní URL zachovat.

Pak tu máme 307, ten říká prohlížeči, že se jedná o dočasné přesměrování obsahu a všechna data by měl znovu poslat na novou URL.

Naproti tomu stavový kód 301 (Permanent redirect) říká prohlížeči, že obsah byl přemístěn na jiné místo a tady už nebude.

Závěr

Pokud chcete, aby vám dobře fungovalo SEO, tak nevymýšlejte žádné zbytečné složitosti. Dělejte všechno, tak jak by se správně mělo. Jakmile zkusíte něco nového, tak proto Google nemusí mít pochopení.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup