Vyhodnocení kvality webu může Google trvat měsíce

Zajímavá informace zazněla v březnu na Google Webmaster Central office-hours hangout, kde John Mueller odpovídal na otázky webmasterů. Jedna z otázek se týkala vylepšení webu. Pokud se rozhodnete zvýšit kvalitu stránek, například novým designem a úpravou obsahu, jak dlouho může trvat než Google na takovéto změny zareaguje. Odpovědí je – měsíce, klidně i půl roku anebo déle.

Hodnocení stránek, potažmo celého webu je velice náročný proces. Google využívá řadu faktorů a i algoritmů. Navíc do toho vstupují také automatické penalizace. Tohle všechno se podílí na celkovém hodnocení webu i individuálních stránek. Jestliže se pustíte do rekultivace vašeho webu a budete jej chtít posunout kupředu, připravte se na to, že to potrvá.

Kde mohou být nejčastější záseky?

Když se nad tím zamyslíte, tak právě automatické penalizace budou největším problémem. Panda, penguin a pár dalších jsou záležitostí na dlouhé měsíce. Vše se musí znovu nacrawlovat a vyhodnotit. Navíc zaznělo ve videu, že procrawlování nekvalitních webů může být také časově náročné, protože Google na stránky nebude chtít utrácet výpočetní výkon.

Pokud se pustíte do razantního předělávání stránek je třeba ohlídat si URL, zvláště chyby 404 (stránka nenalezena). Jeden web jsem takto předělával a Search Console, resp. předchůdce Google Webmaster Tools mi posílal jedno upozornění za druhým. Nakonec jsem to vyřešil hromadným redirektem neexistujících stránek na hlavní stránku webu, což nebyl dobrý nápad. Vzrostl totiž bounce rate (procento okamžitého odchodu návštěvníků). Místo toho chce pořešit přesměrování individuálních stránek, tam kam patří.

Mazání pro Google zajímavého obsahu je problém zmíněný i ve videu. Občas prostě funguje i nekvalitní obsah. Může se například dobře číst anebo na něj vede tolik referencí (odkazů aktivních/pasivních anebo citací), že se Google nechá přesvědčit. Odstranit jej pak může přinést více škody než užitku. Takže znovu 301 je váš kamarád :)

Co s texty?

Nejčastěji se web vylepšuje úpravou obsahu. Strategický obsah se výrazně rozšíří, přibudou obrázky, nákresy a videa. Ovšem často se zapomíná, že Google dokáže hodnotit i čitelnost textu, takže tam někde bude i rozeznávání přebytečné výplně.

Nezapomínejte že i dlouhé sebelepší texty jsou k ničemu, jestliže z nich uděláte jeden velký “chomáč” informací. Chce to zvláště dlouhé texty správně rozdělit do menších celků pomocí nadpisů a nebát se odstavců. Velmi dobré jsou i ukotvené odkazy na stránce – takové které vás posouvají na určitou pozici na stránce. Používá je třeba Wikipedie ve formě osnovy. Například pro WordPress existuje řada pluginů, tvořící takovéto osnovy zcela automaticky a fungují nejen pro SEO!

Jak to urychlit?

Něco neurychlíte – třeba ty automatické penalizace. Sice Google tvrdí že (ne)oblíbené algoritmy zařadil do samotného jádra, ale prostě to trvá. Něco ale můžete. Například pokud nepoužíváte Sitemap, tak je dobré s ní začít. Obsahuje totiž tag lastmod, tedy datum kdy došlo k úpravě stránky. V roce 2014 tento tag Google používal a nemáme důvod myslet si, že se to změnilo.

Zatímco předělání webu může být pomalá záležitost, tak jeho kompletní migrace už bude o něčem jiném. Google dává novým webům šanci, protože mohou obsahovat, to co jeho uživatelé aktuálně potřebujte. Samozřejmě to nemusí znamenat změnu domény, stačí když přejdete na HTTPS ;)

V neposlední řadě je to ruční přidávání stránek do Google na adrese:

https://www.google.com/webmasters/tools/submit-url

Stačí aby GoogleBot detekoval na stránce změnu a bude reagovat.

Závěr

Takže pokud si najmete někoho na SEO a očekáváte že z vašeho hrůzostrašného webu udělá jedničku ve vyhledávačích, tak se připravte na to, že výsledky se klidně mohou dostavit až po půl roce. Jasně tuhle větu slýcháte asi často, jenomže teď už víte proč – Google to prostě trvá :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup