Amazon má problém s falešnými hodnoceními a určitě není sám

Dobré hodnocení služeb často rozhoduje o tom, zdali u vás potenciální zákazník nakoupí. Pokud jich máte málo můžete vypadat jako nedůvěryhodní. Není divu, že se ve velké konkurenci občas prodejci nechají zlákat temnou stranou a pořídí si nějaké to falešné.

Falešná hodnocení jsou velkým problémem, který trápí i Amazon. Ten tvrdí, že 99 % všech uživatelských recenzí je legitimních, ale jak zjistil magazín The Washington Post (TWP), minimálně v některých kategoriích je to o dost více.

TWP si nechal zpracovat analýzu od webu ReviewMeta, který se specializuje na analyzování a odhalování falešných recenzí. Ti se zaměřili na zboží jako Bluetooth sluchátka, pilulky na hubnutí, bluetooth reproduktor a testosteronové přípravky. Zjistili že například u top 10 bluetooth reproduktorů je z 47.846 hodnocení více jak 2/3 potenciálně podvržených. U bluetooth sluchátek to z 32.435 byla více jak polovina.

To je velmi hodně falešných recenzí. Jak vlastně vznikají? Zdrojem je Facebook. Právě zde existují skupiny na výměnu recenzí anebo psaní za peníze. Platí se většinou 5 anebo 10 USD. Buď na PayPal anebo Amazon dárkovou kartou. Mezi největší skupiny na výměnu recenzí patřily Amazon Review Club a Amazon Reviewers Group. Facebook je jednou za čas promaže, ale vzniknou hned další. Například v březnu existovalo téměř 100 skupin zaměřených čistě na hodnocení Amazon. Byly rozdělené do regionů a podle kategorie zboží. Největší měly i 50 tisíc členů.

Přitom Amazon se s falešnými recenzemi opravdu nemaže. V případě prokázání ukončuje okamžitě spolupráci s prodejci. Dokonce od roku 2015 vedl 5 soudních sporů s lidmi a společnostmi, kteří psali recenze za peníze.

Závěr

Zkusil jsem najít podobnou skupinu u nás pro české projekty (Heuréka, Zboží), ale neúspěšně.  U nás to zatím asi nebude tak horké :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Amazon má problém s falešnými hodnoceními a určitě není sám”

  1. Já si myslím, že u nás to bude podobné jako v zahraničí. Plus, mínus… Podobnou nabídku, na psaní falešných chvalozpěvů na naše produkty, jsem již totiž jednou dostal…

  2. Na malý a trochu jiným způsobem fungující (oproti USA a Amazonu) se asi hodí/stačí jiné postupy. Každopádně recenzemi jsem se v minulosti zabýval na snad na všech stranách, s výjimkou té masivně falšující. Něco z toho jsem před rokem napsal na http://www.cestanahoru.cz/recenze-na-internetu/, ale spíš z pohledu běžného uživatele. Každopádně s recenzemi se manipuluje i u nás, když se to dělá v malém a dobře, ani se to nedá rozumně odhadlit, naopak myslím, že u velkých eshopů (s velkým množstvím objednávek) jsou na Heurece recenze relevantní, ty fiktivní se mezi nimi ztratí. I když tomu, aby lidi psali pozitivní recenze nebo naopak nepsali negativní, se dá docela pomoct.

Comments are closed.