Francouzský soud nařídil převod domény France.com Francii, bývalý vlastník se chce soudit

Americká společnost France.com, Inc. vlastnila doménu France.com od roku 1994. Propagovala na ní výlety do Francie. V roce 2015 se však rozhodla Francie, že doménu získá prostřednictvím svých soudů. O rok později soud první instance v Paříži nařídil registrátorovi Web.com, aby doménu převedl na stát. Společnost se odvolala, ale nebylo jí to nic platné.

Koukal jsem se jaký web běžen na doméně. Jedná se o běžnou firemní prezentaci s nabídkou služeb. Rozhodně nic co by na první pohled mělo vůbec šanci projít přes UDRP. Ovšem soud je něco úplně jiného. Společnost se zkoušela odvolat i na to, že Francie nemá nárok zabavit majetek společnosti se sídlem v USA. Právně na ně dosáhnout nemohli, ale podařilo se jim donutit registrátora Web.com, aby doménu převedl na stát.

Původní web na france.com z roku 2016. (web.archive.org/web/20160610184956/http://www.france.com/)

Ze dne na den se tak rozpadl byznys společnosti. E-maily přestaly fungovat, doména byla přesměrována na france.fr.

France.com, Inc se však nevzdává a rozhodli se právně bojovat jak to jen jde. Žalují Francii za Reverse Domain Name Hijacking (účelově je založena obchodní značka kvůli získání domény) anebo nezákonné vyvlastnění. A možná mají šanci. Paříž už dříve dostala pokutu 100K USD právě za Reverse Domain Name Hijacking od Amerického Federálníhou Soudu. Jednalo se o doménu Parvi.org, kterou Paříž získala neoprávnění v UDRP (nebyla splněna podmínka užívání domény ve zlé víře).

Závěr

Geografické domény jsou považovány za bezpečné, protože stěží mohou porušovat autorská práva. Stačí když se vyhnete cybersquattingu (doména je zabraná a bez obsahu, většinou s úmyslem prodeje) a od UDRP máte klid. Jenomže soudy jsou něco jiného. Takže otázkou je – má si začít Amazon dávat pozor na své domény? ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Francouzský soud nařídil převod domény France.com Francii, bývalý vlastník se chce soudit”

  1. Arogancia štátnej moci nepozná hranice. A dám ruku do ohňa, že Web.com si to tiež môže ešte odskákať.

Comments are closed.