Proč někdo maskuje odkazy před službami třetích stran?

Na Webtrhu se po delší době objevila další zajímavá otázka: “Existují tuny analytických nástrojů na to jak zjistit zpětné odkazy konkurence. Nicméně ti chytřejší je maskují před všemi známými roboty (adrefs, majestic …) aby nešly odhalit. Já přesto tuto “ochranu” potřebuji prolomit …” Je to zajímavé téma k zasvěcení i těch vás, kteří nemají tolik zkušenost s Gray Hat SEO ;)

Těžké začátky linkbuilderovi

Když se rozhodnete dělat linkbuilding, tak první co zjistíte je, že nemáte ani páru o tom, kde shánět odkazy. Všechno je totiž zakázané. Většinou si tak přečtete pár nápadů a buď se dozvíte o profláknutých praktikách, za které jsou penalizace anebo jak dělat PR webu a odkazy si “zasloužit”. Však to znáte registrace do katalogů vs kvalitní obsah ;)

Někdo jede white hat

Buď se s tím můžete smířit anebo to vezměte za jiný konec. White hat linkbuildeři to většinou řeší budování kontaktů s lidmi, co mají prostor pro odkazy. Odkazy pak nakupují, vyměňují za pivo či laskavosti anebo dodávají obsah. S dobrým seznamem spolehlivých kontaktů a trochou myšlení out of the box dokážete vytvořit velkou kampaň.

Jiný má rád tmavší barvy

Pak tu máme něco mezi black/gray/white hat řešením, kdy se prostě rozhodnete vybudovat si prostor pro odkazy sami. Někdo vsadí na low cost klientelu a pak se tvoří odkazové farmy s generovaným/databázovým obsahem. Tam jde o kvantitu. Máte k dispozici stovky tisíc stránek na desítkách až stovkách domén (i tisíce subdomén) a jedete na kvantitu. Můžete to udělat hezky – profily čehokoliv vytvářené z databáze anebo to rovnou generovat včetně zbytečného obsahu. V každém případě je to black hat :)

Pokud vám tuto farmičku nesežere Google Panda anebo Seznam Jalapeňo, tak prodáváte odkazy na tisíce a lidi to prostě kupují.

Samozřejmě můžete to jet i gray/white hat přes blogy  a menší magazíny. Tam už to však stojí jednak čas, ale i peníze. Buď potřebujete nový obsah anebo pořádný nesmrtelný.

Zvědavci a konkurence vašich zákazníků

Ať už jedete jakoukoliv variantu, všechny mají něco společného. Nechcete aby vás někdo sledoval. Čím je to navíc temnější, tím si koledujete, že vás někdo nahlásí. A můžete si být jistí, že jakmile se vašim zákazníkům bude ve vyhledávačích dařit, tak si někdo jejich odkazový profil proklepne. To nejhorší pak je, když se takovéto “zázračné skoky” ve vyhledávačích probírají v diskuzích. Ono to totiž funguje a velké sítě mají tak silný linkjuice, že dokáží web postrkovat novými odkazy i celý rok.

SEO nástroje

Valná většina zvědavců nemá přístup k drahým placeným nástrojům. Ovšem některé běžně nabízí různé zkušební verze, takže si o odkazovém profilu konkurence mohou udělat určitý obrázek. Pokud je kampaň dobře rozvržena, většinou jim ten obrázek nebude dávat moc smysl, ale pak jsou tu právě ta diskuzní fóra, kde už to může být problém.

Blokujeme!

Tvůrci různých odkazových sítí ať už jakkoliv kvalitních, většinou přístupy těchto robotů natvrdo blokují. Nespoléhají jen na domlouvání přes robots.txt, ale na férovku přístupy z jejich serverů blokují anebo posílají jinam. Jemnější metodou pak je identifikace podle USER_AGENT. Jen pro zajímavost tohle je nejoblíbenější seznam z blackhatworld.com.

Jsou tu i legitimní důvody

Koukali jste na ten seznam? 200 robotů, kteří vlezou na váš web a prochází stránku po stránce. Většina stránek samozřejmě není v cache, protože na ně nikdo už dlouho nezabloudil. Třeba 404M má cca 4,5 tisíc stránek. Podle GA jeden návštěvník uvidí 1,68 stránky na návštěvu. Takže jeden robot sežere prostředky jako 2678 návštěvníků. Já přitom z tohoto robota vůbec nic nemám. Proč bych jej tedy měl na můj web vůbec pouštět? Mimochodem neposedný robot už mi párkrát web shodil.

Závěr

Roboti vám žerou prostředky a ve většině případů z nich nic nemáte. Proto je mnoho majitelů webů blokuje. Mimochodem i některé webhostingy v ČR takovéto roboty blokují automaticky. Je čistě na vás jestli to budete dělat taky. Není to nic nezákonného ani nic za co se máte stydět.

Co se týká otázky tazatele, tak pokud daný nástroj tato data nezískal kvůli blokaci, tak je nemá. Není možné jej z něj získat. Samozřejmě nikdo netušíme, třeba mají nějaký prémium tarif, kde se blokace obchází přes proxy a USER_AGENT má název prohlížeče. Ani bych se tomu nedivil :)

Tazatel může udělat jedinou věc a to hledat takovou službu, která tato data má. Můžete se jednat o nějaký méně známý nástroj anebo něco lokálního. S roboty na sběr dat tu experimentuje hodně lidí.

Popřípadě si udělat robota vlastního. Možná si říkáte, že to je nesmysl, ale je to jen o objemu dat. Když zmenšíte množinu stránek potřebných k prozkoumání dostanete se třeba jen na miliony stránek. V roce 2012 jsem si napsal robota, co z toplist.cz vytáhl všechny .cz domény a pak další stáhl všechny odkazy z jejich hlavních stránek. Byla to práce na pár hodin. Dokonce je ten nástroj ještě stále aktivní. Fakt to není nic nereálného :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Proč někdo maskuje odkazy před službami třetích stran?”

  1. Tahle úvaha o vhodnosti schovaná má jednu slabinu. Zatímco bordel a nákupy může udělat každý, extra aktivity založené na kontaktech nebo konkurenci nedostupných aktivnech prostě každý neumí zkopírovat, takže je není až tak nutné schovávat.

  2. Souhlasím s p. Dvořákem. Za mě, místo snahy o schování odkazového profilu webu, je produktivnější se věnovat hledání dobrých kontaktů a “příležitosti”.

  3. Nedávat na odiv celý odkazový profil určitě není na škodu. Obzvlášť, pokud si dáváte hodně práce s vytvářením kvalitních, relevantních odkazů. :)

Comments are closed.