Proč není Twitter pro každého

Poslední dobou se celkem často mluví o Twitter. Jednak se mu moc nedaří, což odráží i klesající cena akcií, ale také plánuje různé změny, které se většinou nelíbí stávajícím uživatelům. Nejsem sám kdo přemýšlí, co se vlastně lidem na Twitter nelíbí. Zkusil jsem dát dohromady takový seznam nejčastějších připomínek a zamyšlení.

140 znaků je pro některé málo

Omezení zprávy na 140 znaků je poměrně přísné. Zvláště pokud spravujete firemní profil a potřebujte některé věci uvést na pravou míru. Vlastně je to skoro umění vtěsnat nějakou novinku do 140 znaků.

Na druhou stranu díky tomuto pravidlu není pro mě problém projít i seznam všech novinek u 53 hostingových společností v poměrně krátké době. Na Facebooku by to bylo prakticky nemožné. Prostě to”odfláknete” protože se ztrácíte v PR textech. Výhoda 140 znaků je v tom, že není čas na tlachání.

Na 140 znaků si člověk musí zvyknout a využít je na maximum. Musíte se to naučit.

Příliš mnoho informací

Na Facebook můžete mít až 5000 virtuálních přátel. Běžně jich máte několik stovek. Každý něco píše, ale přeci máte pocit, že stíháte to nejdůležitější. O všechno se stará algoritmus Facebook, který vybírá to co si myslí, že potřebujete vidět. Je to jako v televizi ve večerních zprávách. Namíchají vám 30 minut toho, co považují za nejdůležitější. Po shlédnutí máte pocit, že jste viděli všechno co potřebujete.

Twitter se s tím nemazlí. Informace jsou řazeny chronologicky. Je jen na vás abyste rozhodli co je důležité. Žádné filtrování. Spousta lidí v zápalu honu za informacemi, či výměnně follow za follow, se pak ztrácí a mají pocit, že je těch informací prostě moc.

Opět je třeba investovat čas a naučit se s Twitter pracovat.

Diskuze

Twitter byl hlavně o lidech, kteří sdílejí informace. To se však časem mění. Někdo už nechce dále psát novinky z práce a prostě si jen tak píše o všem možném. Zvláště když dojde na kontroverzní témata rozjede se sáhodlouhá diskuze, pro kterou zrovna to chronologické řazení od nejnovějšího příspěvku po nejstarší není vždy ideální. Pokud se však dodržují pravidla, tedy že tweet začíná @jmeno text, tak se vám na ose nezobrazují. Lidé tedy musí umět diskutovat.

Samotný způsob konverzací na Twitter také není ideální, co do přehlednosti. Pokud se do tématu zapojí více lidé, tak máte plný řádek jmen účtů a na text není prostor. Navíc je všechno takové dvourozměrné, jako mají klasická fóra, přitom se spíše přechází na vlákna, podobně jako je tomu na 404M. I když ani ty pro Twitter kde se to hemží aktualitami nejsou ideální. Chtělo by to spíše něco 3D, co se bude snadno sledovat a rychle poznáte, kde co přibylo.

V každém případě diskuze jsou slabým článkem Twitter. Ten je hlavně o sdílení informací a o jejich komentování, nikoliv o diskuzích. Pokud je někdo zvyklí sáhodlouze debatovat s dalšími účastníky diskuze, tak pro něj Twitter může být spíše matoucí.

Twitter neodpouští

Když napíšete nějakou blbost na Facebooku, dá se to rychle smazat, často bez následků. V rámci svého účtu anebo stránky můžete obsah víceméně kontrolovat. Naproti tomu Twitter nemá ani tlačítko na editování. Vše co napíšete jde rovnou do celého světa. Někdo navíc může dát retweet s vlastním komentářem a ten bude obsahovat i původní tweet. Ten zůstane na Twitter na vždy.

Navíc je daleko složitější hatery udržet mimo váš obsah. Nějaké skrytí obsahu nefunguje. Je jen velice nápadné blokování účtů. Což pak stejně odnesete. Budování značky a PR je možná ze všech sociálních sítí nejtěžší na Twitter.

Závěr

Podle mě se prostě uživatel musí Twitter naučit používat. Dát mu čas, věnovat se údržbě koho sledujete. V současném světě, kde začínáte počítačovou hru tutoriálem kde po jeho dokončení jste na 10 levelu to asi není zrovna ideální.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Proč není Twitter pro každého”

  1. Technická: Pokud někdo “retweetne s komentářem”, tak tweet se vlastně skládá ze samotného komentáře a linku na komentovaný tweet. Pokud se komentovaný tweet smaže, link také zmizí (a všude se objeví This Tweet is unavailable.). Není tedy pravda, že by zůstal na Twitteru navždy.

    Pokud někdo napíše RT a opíše původní tweet tak samozřejmě zůstane. Ale takto se dá opsat i Facebook status.

Comments are closed.