Počet domén .com dosáhl 125M

Na konci ledna 2016 ohlásil Verisign, správce domény .com, celkový počet 125 milionů registrovaných .com domén (v tento okamžik 125.112.577). Doména .com je zdaleka nejrozšířenější doménou na světě. Všechny své konkurenty nechává daleko za sebou. Jen pro srovnání, na druhém místě je .tk s cca 26 miliony, na třetím .de s 16M a na čtvrtém .net s 15M a pátá je .org s 11M (.cz doména je 31. ve světovém žebříčku).

A jak si vede v záplavě nTLD? V lednu 2014 jich bylo 112 milionů, o rok později 115,6 milionů (+3,6) a teď 125M (+9,4). Podle posledních statistik přitom za prvních 6 týdnů v roce 2016 získala přes milion nových kousků. Verisign se rozhodně konkurence v podobě nTLD bát nemusí. Zároveň se nevyplňují předpovědi, že .com je kompletně “vypleněná” a není co registrovat.

Anebo to může být také jinak a jen se naplno projevuje síla čínských investorů, kteří hromadně skupují různé kombinace čísel a písmen. V listopadu minulého roku třeba vykoupili všechny NNNNNN.com domény, to je rovný milion kousků. Takovéto akce v menším měřítku přitom zažívají i jiné TLD a to včetně těch nových.

Ve prospěch .com hraje také její cena. Na rozdíl od ostatní gTLD jako .net, .org, které se každý rok zdražují, to má .com doména zakázané od Ministerstva obchodu Spojených států amerických. Nákupní cena 7,85 USD se nesmí změnit až do roku 2018. On ten prodlužovací poplatek sice není tak velký, ale ve větším počtu domén je každé zdražení znát. Navíc kurz dolaru se může v budoucnu změnit v neprospěch k naší koruně. No ještě že máme tak levnou národní doménu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Počet domén .com dosáhl 125M”

  1. Kde mají nejlevnější .com domény? I na godaddy je prodlužování tuším za 15dolarů, pěkně na tom vydělávají :-(

    1. – V zahraničí v různých akcích anebo s kupóny při přesunu domény (automaticky se prodlouží o rok), pokud neověřují že jsi z EU a ty to zatajíš (zahraniční firmy mají kontrolovat jestli si z EU a odvést tady DPH)
      – přímo tady v ČR, protože je tu taková koncentrace hostingů, že jich hodně prodává/prodlužuje domény za nákupní ceny. Stačí hledat kdo má zrovna započtený lepší kurz k USD. Zkus tento orientační ceník http://cn130.com/2015/05/kdo-ma-momentalne-nejlevnejsi-domeny/ plánuji udělat nový

Comments are closed.