Co se děje kolem MOSS

Vypadá to, že se toho u nás, kolem připravovaných byrokratických změn pod názvem MOSS, které budou platit od 1. ledna 2015, zas tak moc neděje. Na českém Twitter je mrtvo a na Webtrhu (podnikatelském fóru) se začalo teprve nedávno o tom ledabyle diskutovat. Online magazíny celé téma výjimečně spíše neochotně komentují. Přitom v zahraničí vše řeší daleko aktivněji, protože dopad tohoto nařízení bude mít v Evropě na B2C (business to customer) komerci velký vliv.

Letmí náhled na MOSS (Mini One Stop Shop) jsem vám sepsal začátkem prosince. Pokud prodáváte digitální zboží či služby do zemí EU a o MOSS jste neslyšeli, tak doporučuji dát si panáka, protože máte už jen týden na přípravu.

MOSS vadí všem. Asi nejhlasitější kritiku sklízí z Anglie, kde se proti němu staví komunita menších online podnikatelů. Dělají online petice (největší co jsem našel měla cca 13 tisíc podpisů), zakládají weby, kde informují veřejnost a snaží se dostat do větších médií. Což se jim podařilo až po uspořádání akce Twitterstorm. Ta vypukla 16. prosince v 11:00, kdy pomocí hashtagu #EUVAT mohl dát každý najevo svou nespokojenost. Do té doby bylo na Twitter jen 65 příspěvků s tímto hashtagem. Den na to už 26,5 tisíc. Dokonce se hashtag dostal na 3tí místo v žebříčku trending. Teprve poté se o tom začala zajímat i mainstreamová média. Autority na to údajně reagovali pouze jako povyk menší skupinky lidí v Anglii.

Jenomže díky operaci Twitterstorm se o všem začalo diskutovat i v USA. No a tady se na to dívají trochu jinak. V rámci MOSS totiž musíte zákazníka identifikovat pro daňové účely, abyste věděli jak vysokou daň a kterému státu vlastně odvést (Například v ČR potřebujte dva důkazy, které si nebudou protiřečit a prohlášení zákazníka nestačí). Třeba IP adresu, bankovní údaje atd. Tato data se samozřejmě musí uchovávat 10 let. Takže se ozvaly ochránci osobní svobody a chtějí to řešit. Prozatím jsem však nenašel informace o nějaké větší akci, pouze 426 podpisů na petici pro prezidenta.

Btw MOSS bude mít dopad na všechny z vás, kdo si kupujete v zahraničí digitální služby. Například pokud si pořídíte webhosting od společnosti, co je v USA už si připlatíte i DPH. Takže konec levnému nákupu domén bez DPH pro fyzické osoby.

Jo a abych nezapomněl od roku 2016 by se prý MOSS měl vztahovat úplně na všechno zboží a služby.

Další informace a zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Co se děje kolem MOSS”

  1. Ještě by se hodilo doplnit, že SEPA/Europlatba (poslání EUR do ČNB) stojí min. 220 Kč, což taky kromě té byrokracie určitě potěší. :(

  2. Já se o tom bavil s účetní a zas prý tak náročné to nebude. Interně to řešila před pár měsíci a papírování by mělo být celkem jednoduché. Tak uvidíme.

  3. Češi (i Moravané) si s tím už nějak poradí. Jak?
    Ať fušky a melouchy zvítězí nad EU a závistí!

  4. Mirek: slozite to neni, pokud fakturujes par lidem z par zemi , par sluzeb … pokud ale mas tisice klientu ze vsemoznych zemich s tisicema fakturama, musis tento byrokraticky nesmysl naprogramovat automatizovane do systemu, provazat s fakturacema, atd … a to uz jednoduche ovsem neni.

    1. A deset let archivovat, být schopný to na požádání dohledat a předat úřadům v čitelné podobě :o)

  5. Takže za webhosting/domény/apod. z USA si připlatí jen nepodnikatelé z ČR, pokud to správně chápu :-) Pro podnikatele plátce DPH – a to jsme snad všichni :-) – se nic v této konkrétní situaci nemění…

    “Btw MOSS bude mít dopad na všechny z vás, kdo si kupujete v zahraničí digitální služby. Například pokud si pořídíte webhosting od společnosti, co je v USA už si připlatíte i DPH. Takže konec levnému nákupu domén bez DPH pro fyzické osoby.”

    1. Jirka: přesně tak. Jen nevím jak to budou řešit. V EU by ti měli účtovat bez DPH a podat VIES, mimo EU to samé? Nevím hostingy a domény kupuju v ČR.

      1. Podnikatelé mimo EU by měli podnikateli z EU účtovat bez DPH, jako tomu bylo v roce 2014. Pro daňové přiznání si pak spočítám 21% českou DPH, kterou mám odvést, z částky na faktuře, která je částkou bez DPH. V daňovém přiznání se pak vypočtená částka DPH přičte a odečte. Nic se zde nemění – viz třeba http://www.vasdanovyporadce.cz/dph-zvlastni-rezim-jednoho-spravniho-mista-mini-one-stop-shop/ – tam jsou mimochodem všechny možné situace báječně vysvětlené.

  6. Takže aby to šlo doložit finančnímu úřadu: vytvořit si speciální formulář, který bude muset zákazník potvrdit, ten si zaznamená jeho IP adresu do databáze a k té si ještě poznamenám číslo účtu, ze kterého platba přišla… a 2 kýžené důkazy pro finančák jsou na světě :) pokud to správně chápu

    1. Hej? A keď sa tam pripojí zákazník z Nemecka (DE údaje o usídlení), ale toho času na výlete v Španielsku (ES ip adresa) a zaplatí kreditkou svojej mamy, ktorá je Francúzka (platba z FR účtu), tak potom čo?! ;/

    2. A teď si představ, že dostáváš platby přes PayPal – nemáš ani IP, ani číslo účtu, nic.

  7. Velký problém je také v tom, že někdo ani nepříjde do kontaktu se zákazníkem, protože obdrží platbu přes PayPal a ten prostě žádné takové informace nedává (Guest Checkout )

    Další je v tom, že např. dostanete platbu a teprve zjistíte, odkud zákazník je a jak pro něj tedy vytvořit cenu s jeho sazbou DPH – mimochodem, těch je v EU přes 70

    Další je samozřejmě kombinace služeb a jejich různé účtování

    Velmi často se stává, že má někdo IP adresu z jiné země, než odkud pochází.

  8. Kam jsme to dopracovali? Nutím a přemlouvám své zákazníky, aby mi od roku 2015 neposílali peníze …

  9. jir.ta: děkuji za odkazy:

    “Merely communicating by email and sending
    attachments does not constitute Digital Services”

    Poskytuji poradensvtí v oblasti IT, přes email, ze všech materiálů tak nějak čtu, že by to neměla být elektronická služba, protože služby odborníků přes email nepatří do elektronické služby, protože viz věta nahoře, protože elektronická služba by mělá být taková, která je automatizovaná. Ale stejně rád bych nějaké oficiální vyjádření a nerad bych, až se k tomuto tématu vytvoří za rok nějaký pokyn, mi někdo neřekl: vy to děláte špatně”. Protože jsem sice odborník, ale také vytvářím software (opensource zdarma), takže se bojím toho, že někdo příjde, uslyší slovo software a hned to zaškatulkuje do “elektronické služby”. Přitom přes email vůbec nejsem schopen získat IP, a pod. :-(

  10. Pane Morávku, děkuji za článek, je dobře že se neobjevují jen články oznamovací, ale někdo také popisuje problémy, které se velmi špatně řeší.

    Ještě také doporučím tento anglický článek (web již tady byl vícekrát zmiňován, jde asi o největší odpor co se týče nových pravidel): http://euvataction.org/2015/01/09/eu-vat-how-did-the-first-week-go-its-not-pretty/

    je tam celkem přehledný popis toho, proč je MOSS problém

Comments are closed.