Následující článek obsahuje tak hluboké zamyšlení, že autor doposud nebyl vytažen

Unavené tělo z nemoci, spousta práce, cestování a léky z kterých se prý vyrábí fajn matroš mě dneska v autobuse zřejmě přivedli k zajímavým úvahám. Přemýšlel jsem jak vylepšit pár věcí kolem sociálních sítí, pro jeden projekt. Když něco začne být složité vždy se snažím si to rozložit na elementární části a určit si pravidla či postupy jak to funguje. Pak dumám jestli by se ta pravidla nedala třeba trochu ohnout, však to znáte. No a ten elementární rozklad, mě tedy celkem rozložil a stále jsem z toho nějakej rozloženej.

Dejme tomu Facebook (Google plus, YouTube, Twitter a další). Značky do něj doslova lijí opravdu velké peníze. A jak to vlastně funguje?

  • Uděláme si stránku, která nám nikdy nebude patřit.
  • Budujeme na ní obsah, který nebude nikdy náš.
  • Kupujeme si reklamu, aby jí někdo vůbec navštívil.

WTF? Kdy a jak se ze z tvůrců zajímavého obsahu, který táhl návštěvníky stali otroci, kteří doslova darují obsah sociální síti a pak si ještě platí peníze, aby ten obsah někdo viděl?

Já nevím, možná by stálo za to zamyslet se a pomalu vrátit ke konceptu budování vlastních projektů, kde můžeme naplno opravdu pracovat s fanoušky dané značky. Kde jsou třeba staré dobré ankety anebo hlasování?

Tlačit všechno na sociální sítě znamená spolehnout se jen na ně. Přitom na vlastním projektu můžu směřovat další kanály jako PPC navíc při každé aktualizaci obsahu anebo nové nabídce využít třeba sesbírané emaily. Mám to pod svou střechou, mohu utvářet vlastní pravidla. A to nemluvím o tom, že vše může klidně jet na subdoménách (go! SEO go!). Sociální kanály pak využije jen jako prostředníky pro ty co kanál opravdu sledují pečlivě a nepodařilo se nám je zatím konvertovat na odběratele newsletterů. Prostě jako mezistupeň.

Schválně se zamyslete kolik značek například publikuje všechen obsah, včetně multimédii, jen na sociální sítě, přitom by mohli využívat třeba blog.

Btw samozřejmě sociální sítě se v základu stále dají slušně používat, třeba na komunikaci se zákazníky. Ale přiznejme si to, špinavé prádlo se vždy lépe pere doma než na veřejnosti ;)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Následující článek obsahuje tak hluboké zamyšlení, že autor doposud nebyl vytažen”

  1. Tohle tvrdím už dávno, zadarmo budovat obsahu druhým nebudu a ještě přestávám být jeho vlastníkem! Proto všem okolo říkám to, co ty. Vlastní doména, vlastní obsah a facebook jen pro anotace článků a komunikaci s lidma. I diskuse raději směřuji na vlastní web pod článek.

  2. Naprostý souhlas, myslím si (a praktikuji) to samé. Jsem rád, že nejsem zase až takový dinosaurus :-)

  3. Tady hraje roli to hlavní – prachy
    Na začátku se tam všichni cpou, protože k tomu nepotřebují žádného programátora a ty nástroje jsou tam hotové a otestované a na první pohled je to všechno “zadarmo”.
    To, že se pak nedoplatí za reklamu, už nikdo neřeší a protože business jede tak i peníze na FB reklamu jsou tak co řešit, že…

  4. Jo přesně tohle tvrdím už přes 2 roky a několikrát jsem o tom i psal na blogu. Prý jsem paranoidní vůl. Ovšem co FB zkrouhal dosah na téměř nulu a Pinterest začal prodávat nahrané fotky, tak mnohým tuhnou rysy. Na soc. sítě zásadně JEN odkazy na obsah, nikoliv samotný obsah. A pokud nahrávat fotky, tak vždy patřičně zmenšené a s výrazným vodoznakem, i tak budou za chvíli všude a samozřejmě bez autora i bez odkazu. Jedinou výjimkou je síť 500px, která si uživatelský obsah nenárokuje.

  5. Zajímavé zamyšlení, za mě jsou sociální sítě dobrým pomocníkem např. k urychlení indexace určitých stránek. Interakce na sociálních sítích má také něco do sebe a dává vyhledávačům nějaký ty + signály pro seo apod., ale focus by měl zůstávat primárně u vlastních stránek, kde mám plnou kontrolu, souhlas.

Comments are closed.