Nová Google No CAPTCHA reCAPTCHA

Google přiznal, že dosavadní “oblíbená” reCAPTCHA začíná ztrácet dech. Podle měření jí totiž nejdokonalejší skripty dokáží prolomit až v 99,8 procentech případů, což mimochodem daleko přesahuje i schopnosti běžného člověka. Složitější rozostřené texty mohou být až v 10 procentech dokonce pro člověka špatně řešitelné. Místo prostého přečtení, totiž musí zapojit představivost a písmena hádat. Pokud váš web navíc navštěvují méně zdatní uživatelé mohou strávit řešením i minuty.

Na internetu najdete dostatek vtípků na vrub reCAPTCHA. Na druhou stranu ukázka jako je tato zřejmě stojí za zbylými 0,2 %, které se robotům nikdy nepodařilo překonat.

captcha-01

Přichází No CAPTCHA

V boji s roboty to má Google těžké. S jejich částečným neúspěchem se totiž počítá. Na rozdíl od běžného člověka nevyplňují formuláře minutu. Prostě to zkouší dokud se netrefí. Když se mu to podaří na stý pokus, nic se neděje. Deprimovaný uživatel to však vzdá daleko dříve.

I proto potřeboval něco, co je dostatečně jednoduché a není nutné to škálovat do extrémů. Úplně nový přístup. Až došel k následujícímu…

Prostě formulář, kde zaškrtnete že nejste robot :)

Zatímco pro uživatele je celý proces poměrně jednoduchý, tak na pozadí probíhá náročné vyhodnocování chování a analýza rizik. Ovšem není všemocný. Pokud si skript není jistý, nezbývá mu nic jiného než sáhnou po staré verzi reCAPTCHA.

nocaptcha-1

Nový engine umožňuje další experimentování podle míry rizika. Například pokud má No CAPTCHA jen menší podezření, může místo toho zvolit méně náročný test. Jehož vyřešení bude méně psychicky náročné než přepis špatně čitelného textu.

nocaptcha-2

S výše uvedeným testem si jen tak nějaký robot neporadí, zatímco pro člověka to bude zábavně strávených pár vteřin.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Nová Google No CAPTCHA reCAPTCHA”

  1. si nejak zaspal :D

    a pouziva to uz niekto? kde sa to da vyskusat? natrafil uz niekto na kvalifikovane odhady ako to presnejsie funguje? vdaka.

      1. To vypadá dobře a pro uživatele rychle, jen jsem zvědav jak rychle si s tím poradí Roboti :(

  2. Mívala jsem na jednom z webů formuláře pro komunikaci, ale hostérovi se zdálo, že se přes ně příliš komunikuje (byla nejvyšší sezóna a chodily vyšší desítky mailů denně), tak mi technik hostingu v pátek odpoledne zrušil funkci mail a do práce přišel až v pondělí. To už web jel na jiném hostingu…
    Na další weby jsem pro jistotu nasadila reCaptchu, ale: Captcha snížila množství došlých dotazů na polovinu. Z té poloviny 90% lidí poslalo raději mail a jen 10% zvládlo přepsat captchu. Po dvou týdnech nasazení letěl captcha skript do věčných lovišť a zůstala jen mailová adresa. Kupodivu se ihned množství dotazů vrátilo na původní úroveň. Z toho mi jednak vyplynulo, že mailový formulář nemá význam a stačí uvádět mail a druhak také škodlivost reCaptchy pro marketing.

Comments are closed.