Souboj o cenu za reklamu na stránce

Nedávno jsem uvažoval, že by jsem mohl zkusit udělat kupónový web. Poslední dobou už mám těch obsahových víc než zvládám udržovat, a tak by stálo za to využít jejich sílu. Jak fungují kupónové weby, asi víte. Pokud ne doporučuji shlédnout přednášku Michala Kubíčka z 2. WP konference v Hlubké nad Vltavou. Mimochodem 20. září bude mít pokračování, a to jak konference tak i přednáška Michala :)

Pár věcí mi neladilo, a tak jsem si na toto téma vyměnil pár emailu s člověkem, který dříve dělal MFA a pak právě kupónové weby. Nakonec jsem se rozhodl, že do toho nepůjdu (neměl bych dostatek času), ale pár experimentů jsem stejně zkusil. Ono integrovat slevové kupóny na tématicky web není zas tak náročné.

O čem jsem ale dnes chtěl napsat, je jeho zkušenost s reklamou na webu. Měl kdysi dobrý tématický web. Hodně specifický. Prý ho udělal jako důkaz, že umí i něco jiného než MFA. Dneska by se dal považovat za lepší authority website (šablona na míru, vlastní webhosting (IP), upravený CMS, 2 – 3 kvalitní články na měsíc). Když neměl vyprodanou reklamu, tak tam zobrazoval AdSense. Prostě klasickou PPC. O zájemce nouze nebyla kvůli dobrému cílení, ale problém byl v ceně. Jelikož tam nebyla příliš velká návštěvnost, tak se jim nechtělo platit několik stovek za tisíc zobrazení.

Jednoho dne si vyměnil několik emailů s člověkem, co po něm chtěl slevu. Nebylo to údajně v “optimálním duchu” a ten dotyčný mu sdělil, že nebude platit tolik, když si u něj může nechat zobrazovat reklamu z AdWords. Samozřejmě se provozovatel webu naštval a zablokoval v AdSense jeho doménu, takže se tam reklama nemohla zobrazovat. Když už byl u toho, tak do blacklistu rovnou naházel weby všech, kteří si u něj reklamu nekoupili kvůli ceně.

No a tady to začalo prý být zajímavé. Postupně se mu začali ozývat lidé, kteří neměli zájem o prodloužení kvůli vysoké ceně. Během měsíce dokonce hned tří. Údajně si to rozmysleli a jsou ochotní o ceně jednat.

Závěr

Osobně jsem nad tímto nijak extra nepřemýšlel. Většina majitelů služeb/eshopů tohle asi neřeší, pokud nejste opravdu velký provozovatel a můžete nabídnout hodně impresí/prokliků. Navíc prostoru pro reklamu je asi všude dostatek. Také značka většinou není to nejdůležitější. Nepotřebujete jí mít na “prémiových stránkách”. Chcete aby se reklama vyplatila, tedy náklady na ní se vrátily.

Na druhou stranu. Věřím že mohou být weby, které jsou jedničkou v oboru a reklamu tam prostě musíte mít. Jen mě teď žádný v kombinaci se službou/zbožím nenapadá :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Souboj o cenu za reklamu na stránce”

  1. Já jsem ten kupónovej web zkusil před pár měsícema vydevelopit a nějaký konverze to nese, ikdyž neni to žádnej zázrak. Ale je pravda, že stránka s kupónama přiřazená k tématickému blogu, jak to máš ty, by to mohla v některých tématech konvertovat mnohem líp.

  2. Díky moc za tu přednášku… na tom kanále je i pár zajímavých videí z té přednášky o WP :)

  3. Já mám spíš zkušenost, že pokud se v adsense zablokují některé webu, tak cena za reklamu klesne (zřejmě z důvodu nižší konkurence). Záleží asi taky na druhu webu.

Comments are closed.