Je lepší žádné SEO než špatné SEO

optimalizace-optimalizaceKdyž mám volný čas a zbývá mi alespoň trocha energie tak se snažím rozšiřovat moji Seopedii. Z původního konceptu jsem sice už trochu víc sešel, na druhou stranu větší množství informací z širšího spektra snad rozhodně českému internetu neublíží. V každém případě díky tomuto projektu mi začalo psát trochu více lidí ohledně SEO a popravdě jsem trochu zděšen.

Pokud nevíte co děláte nedělejte to

SEO rozhodně to není hračka. Spousta lidí si přečte pár článků či diskuze a jdou to zkoušet. Jenomže dělat různé optimalizace, zvláště na stránce, je nebezpečná věc. Když to uděláte špatně může to vést k slušným problémům. Já jsem si začal hrát se SEO kvůli MFA, později minisites. Prostě jsem chtěl vydělávat peníze na PPC a když jsem něco pokazil, tak mi to bylo jedno. Přišel jsem o pár dolarů měsíčně na úkor zkušenosti. Jenomže pokud něco uděláte špatně na vašich firemních stránkách anebo eshopu tak vás tato zkušenost bude stát víc než mě.

Je to podobné jako pustit nějakého začínajícího programátora do rozsáhlé aplikace, kterou dělal tým zkušených programátorů. Odvede si svoji práci, ale také to nemusí udělat správně. Vývoj velkých věcí má určitý postup, testování a často se na problém přijde až při beta testu. Podobně je to i v SEO.

Uvedeme si pár onpage příkladů, které mohou skončit špatně

Canonical se používá k označování originálního obsahu. Pokud jej generuje CMS například podle záznamu v databázi a někdo se rozhodne upravit .htaccess může dojít k situaci, kdy bude odkazováno na neexistující stránku. Další chybné použití může být automatické generování pro všechny stránky, třeba i hledání. Prostě dávat si to na stránky jen proto, že to je in, může vést k problémům. Použití canonical by měl navrhnout člověk, který tomu rozumí, udělá si audit vašeho webu a doporučí jej používat podle určitých pravidel.

Chyba 404 nepřenáší linkjuice. Ztrácí se na ní tedy velké množství “”SEO”” (protože jedny uvozovky jsou pro tento výrok málo) a tak se rozhodne majitel webu použít kód 200 (ok) či redirekt na hlavní stránku. Na první pohled to vypadá jako dobré řešení. Dokonce se to někde i používá. Ovšem zkušený SEO šaman by vám doporučil místo toho udělat architekturu webu tak, aby se prostě žádná 404 neobjevovala. Popřípadě, aby se vygenerovala stránka s 404, kde bude vyhledávací pole a doporučené podobné výsledky (občas se prostě odkaz znehodnotí). Takže místo levného řešení je nutné začít dělat audit celého webu a hledat kde to “prosakuje”. Mimochodem velké množství 404 vede k problémům. Dokonce vám přijde hlášení z GWT.

NoFollow nepřenáší linkjuice, tak odstřihneme některé stránky. Manipulaci s využitím nofollow jsem si vyzkoušel na jednom blogu. Je to celkem sranda a dokonce se mi zdálo, že to funguje. Jenomže tolerance takovýchto věcí má své hranice. U Google se to jmenuje PageRank sculpting a měla by vést jen k ztrátě GPR. U Seznamu jsem se s ničím obdobným nesetkal. Mimo SEO jsem se střetl s otázkou zdali dávat noindex a nofollow na stránky, kde jsou například licenční podmínky, reklamační řád, jak se řeší neplátci a tak dále. No popravdě pokud chcete, aby se na prvním místě na slovní spojení Váš-eshop.tld reklamace objevily diskuze na cizích fórech tak to můžete zkusit. Lepší je vždy první místa obsadit oficiálním vyjádřením a pravidly. Pokud máte pocit, že text v podmínkách by mohl vaše zákazníky vylekat, tak zauvažujte o jejich přepsání. Zapamatujte si, že SEO ať má sebe blíž k marketingu nesmí být důležitější než právě marketing samotný. Organická návštěvnost je super, až na pár výjimek, s růstem projektu bude marketing důležitější a přínosnější než návštěvnost z vyhledávačů.

Google Webmaster Tools řadím mezi onpage optimalizaci, protože k spárování se stránkou je potřeba na ní udělat úpravu. Pokud někde uvidíte jakoukoliv zaručenou vychytávku tak jí nezkoušejte pokud nedomyslíte následky. A to platí i pro nahrání Sitemap. Vážně to není zas taková sranda, tam nahrát nefungující. Já osobně k ní přistupuju jako k seznamu stránek, které by měly fungovat a v případě, že nejdou tak počítám že mě Google upozorní. Myslím, že pro něj to bude podobné. Už vůbec nezkoušejte jen tak ze srandy znovuposouzení stránky, pokud je v pořádku. Následuje procrawlování a hledání proč by neměla :)

Závěr

SEO není sranda. Doporučuji neměnit onpage prvky, které mohou změnit hodně, pokud si to neodzkoušíte jinde anebo si nejste jistí. To už je lepší nedělat žádné SEO. Vsaďte radši na ty věci co říká Matt Cutts. Prostě vytvářet kvalitní obsah a modlit se, že se to nějak prosadí.

Mimochodem tohle platí i pro potulné SEO šamany. Držte si je od stránek radši dál. Chtějte vidět předchozí výsledky. Designera či programátora si také najmete teprve když uvidíte co má za sebou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Je lepší žádné SEO než špatné SEO”

  1. SEO vlastně znamená říct vyhledávači, je to přesně to, co hledá uživatel. Žádnou vědu v tom nehledejme.

  2. ono sa toho nájde ešte oveľa viac, čo sa môže pokaziť neodborným zásahom do webu, preto je vždy lepšie si nechať poradiť od skúseného človeka a ten nofollow je fakt divná vec :D

  3. Dobrý článek každý by se měl zamyslet než řekne že je SEO guru :)

  4. Admin:

    Velkym cervenym pismem by jsi tady mel dat upozorneni na radoby seo analyzatory typu seo-analyzator.cz a jine, to jsou dneska ty nejvetsi potvory, co delaji z nevedomych lidi nevidome… Cim vice lidi tyhle jejich super tools pouziva, tim vetsi diru to na netu dela!

  5. Seoanalyzatory, jo no to sem taky řešil když mi někdo dokola tvrdil jak mám web neoptimalizovanej, že má podprůměrné hodnocení… přestalo to až v momentu kdy jsem dotyčnému řekl ať tím analyzátorem projede HP googlu, seznamu… pak bylo už ticho .p

  6. Já si občas na takovýto nástroj zajdu, ne že by mě pomáhal ale jen proto, abych se podíval, co připadli nebo, co je tam nového.

Comments are closed.