Jak si nenechat “ukrást” lukrativní TM doménu

misc-are-you-fucking-kidding-mePokud jste majitelem domény, které jen trochu připomíná TM, určitě znáte takový ten podivný pocit, který se nenápadně vkrádá do podvědomí a říká vám: “Už brzo o ní přijdeš. Zítra přijde UDRP…” Mě se naštěstí nikdy nestalo, že by to došlo tak daleko. Pár nepříjemných telefonátů jsem už aůe zažil. Tím si asi prošel každý, kdo měl někdy větší množství domén.

Ovšem pokud si chcete pojistit, že vám váš kousek jen tak někdo nezabaví zkuste postup, který zvolil majitel domény facebook.cz. To je opravdu lahůdka. Schválně koho by tohle napadlo :)

facebook_cz_whois

Když se jmenujete fa Čebook s.r.o., tak vám doménu facebook.cz asi jen tak nezabaví. Respektive to bude v případném UDRP složitější. Aby jste přišli o doménu musíte totiž splnit tři podmínky:

Doména musí být stejná, podobná anebo zavádějící/matoucí s obchodní značkou stěžovatele, který na ní musí mít navíc zákonné právo. Tedy registrovanou obchodní značku.

– Současný vlastník s doménou nemá žádné uznatelné/legitimní plány. Například pokud vlastníte apple.tld, můžete se odvolat na to, že chcete dělat encyklopedii jablek.

– Vlastník domény doménu zneužívá ve zlé víře.

Hned první bod je přitom zpochybnitelný. Pokud někdo vlastní přesný název s.r.o. (bez mezer a diakritiky), tak na doménu má přeci nárok. Když už mu dovolili takovou společnost zaregistrovat, tak asi splnil všechny náležitosti.

Tedy rozhodně se musí nechat, že to má vlastník vymyšlené fakt dobře :)

Děkují tímto František Szabó za hezký tip na páteční článek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Jak si nenechat “ukrást” lukrativní TM doménu”

  1. To je stejnej případ, jak Sběr baňk sro, která si zobla doménu banky, co převzala Volksbank, rychleji… A vzhledem k tomu, že sro bude možné od nového roku založit mnohem snadněji, podobné případy budou jistě přibývat.

  2. toto je celkom dobrý nápad ako si uchrániť domenu, celkom ma článok inšpiroval a idem pohľadať nejakú domenu, ku ktorej založím s.r.o. :D

  3. jj, facebook.cz je uz takovy cesky evergreen, ostatne na rozjizdeni novych projektu si ho pravidelne pujcujou vesmes vsichni vetsi hraci, predtim ho melo treba bonami..
    traffic je tam silenej, kdysi jsem to nekde zahlidl..jinac posledni whois zaznam, pokud se nepletu, byl na nejakyho inda kdesi v asii ;)

  4. takze ak mam .sk zahranicnej firmy a ta ju bude chcet, nemam sancu?
    moze to ovplyvnit fakt ci mi tam nieco bezi?

    1. palo: musíš prokázat, že tam buduješ něco co nemá z podnikáním té TM nic společného.
      psi: kolik to tak bylo?

  5. To mě opět připomíná jeden článek, OMEGA – kdo by měl vlastnit doménu – výrobce hodinek či výrobce omega 3 mastných kyselin? Je to jednoduché, kdo dřív přijde, ten dřív mele. Facebook.cz jim přeji, přece jen neparazitují (jde tam jiný projekt, reklama), Mark to prostě prokaučoval. Víceméně ho to asi netrápí.

  6. divne, ze byla registrovana az v 2008. ALe myslim si, ze mu jeste nesebrali domenu hlavne kvuli tomu, ze tam nic neprovozuje a presmerovava jinam.

  7. nejaky cisla kolem fb.cz JB provaril u motejlka, meco jako, monetizoval to u me a delalo to statisice. muj odhad je tak 200K/day na zacatku. ted uz to bude slabsi, ale par prumernych platu to mesicne dela))

  8. Tak se ke me dostalli oficial data – denne to dela pres 9k kliku a mesicne je 260k kliku .. To jde

  9. admin: no to stary info uz jsem bohuzel nenasel, ale bylo to driv, coz uz je dnes zase jiny, nejvetsi brutal to byl v r 09-10..dnes bych rekl, co jsem na to koukal, ze ted bude mit kolem 10tis/den prumer, takze s tim co pise komunista to cca sedi..
    schvalne, az zase nekdy budete cist o nejakem startupu z ceskych dilen co se prave na lupe chlubi tim, ze ma za pul roku Xk fanousku, mrknete taky kam zrovna vede facebook.cz..no a tak tady zijem ;)

  10. Nicmene, kdyz bude ceska firma Fa Cebook s.r.o. registrovana klidne deset let, a bude vlastnit domenu facebook.net registrovanou u US registratora, o domenu v ramci UDRP prijde, protoze soud se bude resit v USA. Zatimco u ceskeho registratora ma mnohem vetsi nadeje.

  11. Danielsky: pletes si domeny on monetizoval facebok.com delala jim 3m mesicne

  12. komunista: Jak ses dopracoval k temto cislum?

  13. alliquin:

    pokud napises facebook.cz do adresniho radku tak se po potrvzení různe přesměrovává až dorazí do CÍLE a jedním z přesměrováním je přes zkracovač bit.ly, který umí statistiky

    takže zde: https://bitly.com/1dh8pTm+

  14. Určitě si takovým způsobem může člověk, co ukradne doménu, hezky vydělat, když jim ji pak bude chtít prodat.

Comments are closed.