Přichází KupČlánek.cz

KupČlánek - logoPo několika letech jsme se konečně dočkali opravdové potenciální konkurence systému PlaCla. Do ostrého provozu vstoupil projekt KupČlánek.cz, který jak pevně věřím bude pro mnohé z vás šancí jak vydělat nemalé částky na tolik u nás opomíjeném pay per post aneb dostanu zaplaceno za to co napíšu.

Kdo stojí za KupČlánek.cz?

Za projektem stojí společnost Ing. Jan Kalianko, kterého zná spíše komunita z WebDeal, kde se pravidelně vyskytuje. Je to člověk, který má s podnikáním na internetu poměrně slušné zkušenosti. Občas mám z jeho vyjadřování pocit, že je trochu prchlivý a perfekcionalista. Doneslo se mi i několik negativ spojených s webtrhem, ale osobně jsem s ním nikdy neměl problém. Pokud by jste se mě zeptali, jestli tento člověk zvládne rozjet nový pay per post systém, tak řeknu ano tento člověk má na to předpoklady a zkušeností. Dokáže vytvořit funkční systém na základě doporučení, ale vždy musí mít poslední slovo. To je podle mě správně.

Co je KupČlánek.cz?

V první řadě chci na férovku napsat, že to není kopie PlaCla. Je to systém vybudovaný od začátku na zkušenostech a požadavcích inzerentů a tvůrců obsahu. Jediné co tyto dva systémy mají společného je kategorie Pay Per Post. Jinak se naprosto liší.

Aby jste mohli začít využívat KupČlánek.cz nemusíte být inzerentem anebo vlastnit blog. Systém je postaven tak, aby jste mohli prodávat i své schopnosti psát články jako copywriter anebo překládat texty. Když jsem se to dozvěděl, byl jsem mile překvapen. Otvírá se totiž například možnost pro majitele magazínů anebo začínajícím novinářům. Vím, že teď asi hledám trochu moc do budoucnosti, ale prostě mě ta myšlenka nadchla. Dále mezi námi jsou lidé, kteří by občas rádi napsali 300 slov o modrém tričku pro nějaký eshop za pár korun. No uvidíme jak se to vyvine :)

Hlavně je ale KupČlánek o spárování inzerentovi reklamy a blogerova blogu. Přidání webu do systému je jednoduchá záležitost. Zadáte URL, vyberete druh vašeho webu. Mimo blogu, magazínu myslí systém i na takzvané PR weby. Proč by to někdo dělal, když je většina z nich zdarma? Protože systém rozlišuje mezi cenou za umístění článku a napsání článku! Což znamená, že vložení může stát rovnou nulu a napsání třeba padíka. KupČlánek tak celkem hezky řeší otázku kvality a kvantity.

Svůj web můžete zařadit do jedné z 28 kategorií. Nestane se vám jako u placla, že vám každý den chodí X nesmyslných poptávek, které vás už nebaví mazat. Křičím hurá, protože konečně alespoň nějaké cílení. Navíc díky nastavení minimální ceně za článek můžu vyfiltrovat lidi, kteří rozesílají nabídky naprosto všem v systému.

Nevýhody

Asi největší nevýhodu pocítí plátci DPH. Dokud pan Kalianko nevydělá milion během následujících měsíců, tak si žádné DPH neodečteme. Dokonce i u výplaty to půjde na vrub našemu zisku. Jestli jste tedy plátci DPH počítejte s tím, že 21% musíte odevzdat státu a přičítejte to k vašim nabídkám. Budete bohužel dražší než neDPH konkurence. Inzerenti si neodečtou vůbec nic*.

Když jsem pročítal podmínky užití systému, narazil jsem hned na několik věcí, které je dobré mít na paměti. Pokud hodláte na KupČlánek vydělávat ujistěte se, že to myslíte opravdu vážně. Například článek, který napíšete musíte mít na webu alespoň rok. Pokud tak neučiníte dostanete penále 500 CZK, které vám strhnou z účtu, popřípadě je budete muset doplatit. Takže smazání webu o 20 článcích rovná se pokuta 10K CZK.

Uživatel má povinnost ponechat Článek zveřejněný na Www stránce, za který získal odměnu, po dobu minimálně 1 kalendářního roku od publikování Článku a to bez jakýchkoliv změn nebo přidávání cizích zpětných odkazů do textu.
V případě porušení předchozího bodu je Provozovatel účtovat Uživateli pokutu ve výši 500 Kč (Pět set Korun českých) za každé takové porušení. Pokutu je Provozovatel oprávněn strhnout z Kreditu, který má aktuálně Uživatel na svém Uživatelském účtu. V případě, že Uživatel nemá dostatečný zůstatek Kreditu, je Provozovatel oprávněn požadovat po Uživateli peněžní plnění až do výše pokuty, které je Uživatel povinen uhradit do sedmi (7) dnů od zaslané výzvy.

Takže pozor na to. Osobně to nevnímám jako nějaký podraz či výhrůžku. Pokud si někdo zaplatí, že u vás bude mít článek, tak je fér to splnit.

V podmínkách jsem našel pár dalších bodů, které se mi zas tak moc nezdály, ale to se mi nezdají ani u AdSense. Na druhou stranu alespoň jsou napsané pořádně a na férovku.

Závěr

O systému toho hodlám napsat ještě víc, ale musím ho nejdříve pořádně odzkoušet. Takže sledujte RSS feed 404m a těšte se na pokračování.

* EDIT 12.1.2013 10:22 – Tzn. že jim to může být jedno. Viz. diskuze.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

37 Replies to “Přichází KupČlánek.cz”

  1. Děkuji za velmi hezky napsaný článek, smekám. Uvádíš relevantní informace, což se mi velmi líbí.

    Jediné co bych rád obajsnil, tak DPH. Problém pro inzerenty (plátce DPH) to není. Příklad – takhle zaplatí 1 000 Kč a mají kredit 1 000 Kč. Kdybych byl plátce DPH, tak zaplatí 1 210 Kč, kredit bude 1 000 Kč a odečtou si DPH 210 Kč. Pořád na tom budou stejně.
    Neplátcovství DPH je je lepší pro inzerenty neplátce DPH, stéjné pro inzerenty plátce DPH.
    Problém to není ani pro uživatele neplátce DPH. U uživatelů/affiláků plátců DPH je to bohužel problém, to je jediný případ, ale ze všech pohledů je neplátcovství lepší, protože těch neplátců, co si budou vyplácet bude více (alespoň nepočítám, že moc bloggerů nebude plátcem DPH).

    To jak si to napsal na mě působé, že fakt, že nejsem plátce DPH je problém pro všechny.

  2. Matej Pilat: Už v systému jsou aktivní Slováci, takže určitě. Navíc se mi už při vývoji hlásilo několik lidí ze slovenska a dávali mi info o SK trhu. Systém je na něj připraven a věřím, že to bude dobré plus pro všechny.

  3. No, nevim, zatim se snazim zadat poptavku a stale mi to hlasi:

    Vámi zvoleným kritériím neodpovídá žádná nabídka. Upravte prosím kritéria.

  4. Konečně nějaká alternativa (ne)fungující Placle. Uvidíme jak se to vyvine, ale potenciál to má slušný.

  5. Tak to jsem tedy zvědavý. Zrovna tak před hodinou dvěma jsem si stěžoval u PlaCla, že jsou moc rigidní. :-)

  6. Výborně, ted jeste záleží aby to bylo i dobře user friendly zvladnute a máme tu konečně další konkurenci.

  7. Líbilo se mi od autora na webdeal.cz bod:

    – Vlastní objektivní hodnocení kvality, které pravidelně edituje sám provozovatel

    Otázka je, jakoú dobu to bude realizovatelné?

  8. Člověk nemusí nutně vydělat 1M, aby se stal pomocí DPH sponzorem Ministerstva financí. Může klamat tělem (jako já) a zaregistrovat se dobrovolně.

  9. TO Michal – ve chvíli kdy není schválený žádný web ti to musí hlásit. Poptávky jsou udělány tak, že když zadáš taková kritéria, pro která není v systému web, tak ti to napíše toto – přijde mi to logické nepřijímat poptávku pro weby, které nemůže systém dodat ani kdyby chtěl. Pak by si zadal poptávku a zjistil, že ti nikdo neodpovídá (neměl by kdo). Po schválení webů, které děláme teď, bude už zadání poptávky fungovat “lépe”.

    PS: com doména na affil – čekal jsem kdo ji první koupí a udělá to, dobrý tah

    TO Fit: DPH jsem vysvětlil výše. Drago to podlě mě trochu špatně napsal a vypadá to, jako by si jako plátce DPH na systému prodělával.

    TO Daveevo: Závazek pravidelné kontroly kvality webů je podle mě stěžejním prvkem systému. Kvalita se mění a pokud má být hodnocení podle interně nastavených pravidel, tak musí odpovídat. Nyní jsou nastaveny upozornění na MANUÁLNÍ kontroly 1x za měsíc, ale počítám, že bude-li několik set webů, nebude se to možná stíhat. Zatím to nejsem schopen odhadnout. Nejdelší interval, kam by se mohla kontrola posunout je 3 měsíce, ale jen u dlouhodobě nezproblémových a stabilních webů.
    Tohle prostě chci dodržovat, na tom to dost stojí a padá.

    TO seo man: A ani po výdělku 1M se nemusí systém stát plátcem DPH. Věřejně prohlašuji už dopředu, že pokud pokořím hranici 1M, tak po roce převedu systém ze mě jako fyzické osoby na s.r.o., které nebude plátcem DPH a pojedeme dál bez něj. Myslím si, že v tomto systému bude více přínosné (pro více uživatelů) neplátcovství. Jediným, kterým to bude škodit, budou affilaci a bloggeri, co jsou platci DPH, ale těch v této branži zas tak moc není. Proto bez DPH za každou cenu!

  10. Kali: Spatna uvaha, pokud se bude darit, tak velice brzy ten limit prekrocis. Pak budes muset menit podminky tak jako taka.

    Ma to dve strany, ted jsi nevyhodny pro bloggery platce DPH, takovych je hodne, prakticky vsechny vetsi magaziny.

    Kdyz bys byl platce, tak je to nevyhodny pouze pro inzerenty neplatce.

    Hadej kdo je pro tebe dulezitejsi? Kdyz se bavis s inzerenty, tak jim hlavne chybi kvalitni magaziny a ty jsou vetsinou u platcu DPH.

  11. TO Pari – ano třeba časem přehodnotím názor. Podle mě je to trochu naopak. Do systému přinášejí peníze inzerenti a ti chtějí neplatit více. Když budou mít inzerenti na výběr mezi plátcem a neplátcem, tak plátcům je to jedno a neplátci půjdou ke mě. I když se to tímto přímo neřídí…
    A velké magazíny – ano, budou “dražší” o DPH, které odvedou, ale kvalitní magazíny nemají články za 200 Kč, protože pak by nestáli za nic a ten kdo hledá kvalitní a je schopen za to zaplatit, tak těch je už podle mě málo. Všichni by chtěli kvalitní články na super magazínech za hubičku…. Těch co skutečně zaplatí třeba 1000 Kč za článek je minimum a proto je systém dochýlen tímto směrem a myslím si, že je to nejmenší zlo.

  12. TO Kali: Jakožto bloger/provozovatel magazínu a plátce DPH musím buďto DPH absorbovat (a to nechci), takže dalším řešením bude zvednutí ceny o DPH. Inzerent to bude mít o to dražší a inzerenti plátci si to navíc neodečtou = je to nevýhodné jak pro blogery tak pro inzerenty.

  13. Kali: doufam, ze nazor zmenis brzy;-) Nedelej stejnou chybu jak Placla a poslouchej nazory lidi. Tento problem je zminen zatim v kazdem clanku, co jsem cetl…

  14. Tak neuvěřitelný registrační formulář jsem ještě neviděl. K čemu při zadání IČ dávat datum narození, “primární určení”, …? (To, že při opakování si nepamatuje vyplněné ani nemluvím). Spíš to celé vypadá jako sběr osobních informací pro další prodej?
    No nic, tohle opravdu ne!

  15. Mno, Plácla má také podmínku mít článek na webu minimálně rok, takže to není nic nového. Mrknu na to a uvidím. Je fakt, že Plácla je na jednu stranu fajn. Vydělal jsem si u nich slušné peníze, ale na druhou stranu je, jak již zde bylo napsáno, neskutečně rigidním. Navíc tam poptávky zadává několik málo firem stále dokola, se stejně stupidním zadáním.

  16. :-) koukám, že se majitel Kupčlánku nezabývá optimalizací. V hlavičce má nevyplněné celkem klíčové položky. Za tohle bych od tvůrce Trueweb chtěl vrátit peníze.

  17. Perlička, koukněte na výpis živnostejnského rejstříku pana Kalianka. Moc důvěry nebudí.

  18. To bjoe: Já si nemyslím, že optimalizace hlavičky je to, co v této fázi pomůže KupClanek.cz k zajištění správného typu návštěvníků.
    Projektu fandím, jsem také perfekcionalista, takže by mě bavilo to neustálé vylepšování, ale tohle je až někde na konci ToDo.

  19. Jsou nějaké minimální požadavky na web? Myslím PG a SR min. 2 apod.?

  20. bjoe: co je s výpisem živnostejnského rejstříku pana Kalianka? Nějak na něm nic extra nevidím.

  21. Já už jsem se tam zaregistroval tak uvidím jak se bude systém chovat v praci. Jen mě trochu zarazilo
    hodnocení – provádí ho provozovatel, ale nevím na základě čeho.

  22. Tak jsem dneska ráno vyzkoušel registraci jako inzerent, a docela mi překvapil počet nabídnutých webů – necelých 80. To mi krátce po rozjezdu přijde jako docela dobré číslo. Pokud to půjde dál podobným tempem, jedině dobře.
    Všiml jsem si ale jedné zvláštní věci – v seznamu webu jsem našel i web, který nabízí své služby i na Placla.cz. Nedělal jsem si nějaké rozsáhlé porovnání, tenhle mi ani nevím proč nějak zůstal v hlavě. Schválně jsem porovnal ceny – na Kupčlánek.cz mi nabízí napsání a umístění za 600,- Kč , zatímco na Placla.cz pro nás vytvořil a publikoval několik článků v ceně kolem 300,- Kč. Což mi přijde jako dost velký rozdíl.
    Takže jedna výzva pro uživatele – kdo chce publikovat na Kupčlánek.cz, zná pravděpodobně i cenou hladinu na Placla.cz – zkuste na to myslet :)

Comments are closed.