Jak si Google udělal z kamaráda nepřítele

Dneska jsem našel celkem zajímavý příběh. Tim Carter byl vždy obhájcem Google. Má svoji stránku AsktheBuilder.com, kde píše návody pro domácí kutili. Zároveň zde odpovídá na dotazy čtenářů a rozhodně nikdo nepochybuje o tom, že je jeho stránka prospěšná pro návštěvníky. Vždy obhajoval Google, dokonce v roce 2009 byl u Amerického kongresu, kde svědčil v prospěch Google, když se připravovala dohoda s Yahoo! ohledně reklamy. Naopak Timův web posloužil Google jako krásná ukázka, jak se dá pomocí AdSense vydělat až 30K USD měsíčně. Jenomže pak se to pokazilo.

Před 21 měsíci vypustil Google Panda Farmera a ten kompletně zdevastoval Timův web. S každým dalším updatem se stále propadal na další a další fráze až jednoho dne z průměrného měsíčního výdělku 14K USD za měsíc spadl na 70 USD (ačkoliv to ve zdroji není psáno, počítám že se jednalo o zisk z návštěvníků, kteří přišli přes Google search).

Dnes Tim říká, že stavět byznys na rozmarech algoritmu vyhledávačů je šílená věc. A on se naučil tuto tvrdou lekci.

Jak postupně jde čas, tak se z neformálního obránce Google stává jeho protivníkem. Přidal se na stranu projektu FairSearch.org, což je koalice protivníků a odpůrců dominantního postavení Google na trhu.

Těžko soudit, kde udělal Tim vlastně chybu. Rozhodně to není žádný SEO odborník, vlastně jej nějaké SEO vůbec nezajímá. On jen nedokáže pochopit, proč lidé, kteří dříve chodili k němu přes Google najednou začali chodit na stránky eHow, kde jsou citace z jeho webu a jak je možné, že stránka která měla návštěvnost 60K lidí už není nadále pro Google dobrá.

Tim se v každém případě nevzdává. Začal předělávat svůj obchodní model. Místo psaní textů se hodlá více zaměřit na video prezentace. Chce se odpoutat od závislosti na textovém obsahu, který je mu stejně k ničemu. Osobně musím podotknout, že to je zajímavá myšlenka. Pokud mu někdo z dobré vůle kopíruje texty a dává je na různá fóra či stránky, tak u videa už to nepůjde. Budou muset minimálně odkazovat.

Závěr

Tento konkrétní příběh mi přišel zajímavý, protože slovo SEO je v něm vlastně naprosto irelevantní. Někdo dělal stránky pro lidi a měl na tom založený i velmi dobře fungující obchodní model. Pak se něco pro něj těžko pochopitelného stalo a cítí se tím dotčený.

Jenomže takových lidí jako byl on je hodně. Například spousta majitelů eshopů, kteří nemají ani potuchu co dělají špatně.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

24 Replies to “Jak si Google udělal z kamaráda nepřítele”

  1. Ja jsem teď musel psát na podporu Google adSense. Nelíbila se jim nová doména. Na doménu jsem nahrál zálohu z webu, kde adSence šupal bez problémů. Navíc mi nejde obnovit účet protože odkaz pro obnovu adSense účtu odkazuje na tu stejnou právě otevřenou stránku :-D Uvidíme, kdy se mi vyjádří.

  2. Goggle posila dobre weby niz a niz. Otazkou je, co se vlastne zobrazuje na prednich pozicich :). Google vychazi z HITS algoritmu, ktery vychazi z citaci na strankach. Logicky bych si to vysvetlil, ze Google musi brat v uvahu i citace z cizich webu bez uvedeni zdroje.

  3. Týýýýjo, to je propad, jako kráva…BTW, nevíte jak propagovat video blog? Nějakej úvodník? Nebo co vlastně google indexuje u videopříspěvků? Jen název?

  4. Mě spíš docela překvapuje výdělek 30 000 USD měsíčně – tohle mít rok, tak pak několik let nemusím dělat nic. Nedivím se, že je naštvaný když mu to kleslo na 70 USD, to je sakra pád na hubu…

  5. Osobně mi přijde, že vyhledávání v Google jde dost do p… . Když jsou schopný na jeden dotaz vypsat 20+ nerelevantních výsledků z jedný domény, tak je něco špatně

  6. Tohle je reálný následek dnešního SEO (=oblbování vyhledávačů). Google se brání spamování a podsouvání nerelevantních materiálů, ale pak to holt odnese i spousta lidí, která nespamuje. Také nemám zrovna radost z monopolu Google, ale on ten problém není černobílý.

    Jinak to s odkazováním videa byl jistě žert, zlodějů videí a obrázků je internet také plný a s odkazováním na “zdroj” se obvykle neobtěžují. Mě je takový odkaz stejně k prdu, pokud návštěvník chodí ke zloději a ne ke mě, že…

  7. Drago, skús overiť cez svoje kontakty u Ga’s al Rhula či v tom náhodou nemá prsty jeho komando. Dosť mi to pripomína ich prácu :)

  8. Nemyslím si, že by se jednalo o automatickou penalizaci, či propad díky změně algoritmu, to jen někdo v Google zmáčkl červené tlačítko.

  9. Pokud jde o video, tak to se dá přeci přebrat skoro stejně snadno. Pokud to dá na YouTube, tak si to nasdílí kde kdo. A pokud má příjem z reklamy ve svém videu přes YT, tak je stejně závislý na Google. Každopádně o tom jak se kradou videa by mohlo povídat hodně médií. Třeba iDnes, Nova apod. často mají dokonce tu drzost oříznout kus videa, aby nebylo vidět původní logo, původní TV stanici apod. Řeknou, že zdroj je internet a tradá … ale je pravda, že minimálně to jde hůř automatizovat, než vykrádání textů.

  10. Tak jedna vec je ta, ze si Google muze delat co chce a vetsine BFU to tak zrejme vyhovuje. Druha vec je, ze ti, co maji postaveny svuj business na pozicich vyhledavacu je imho postavene na hlavu. O tom uz to dneska neni.

    Tim Carter zrejme vydelaval pekne penize, ale ted breci, protoze uz nevydelava a vinu za to nese Google, i kdyz Googlu generoval hezky zisk. Bohuzel, je treba nebrecet nad sebou a neco delat.

  11. Mne to naopak prijde jako celkem zaslouzene. Zkratka nesel s dobou. Dnes uz proste nestaci to, co pred deseti lety. Konkurence jej proste prevalcovala – nasla zpusob, jak byt prvni / lepsi / navstevovanejsi. Jestli x let kaslal na propagaci a i pres slusny vydelek do toho nevrazil ani dolar, tak ho to jednoho krasneho dne zakonite muselo dobehnout. Je to smutne, ale je to tak. Muze byt rad, ze nebyl zavisly na vyhledavani od Seznamu. To by to zabalil uz davno.

  12. Zabránit kopírování textu, stejně jako vyhledávačům nezničit návštěvnost na webu po změně algoritmů nelze.

    Video blog to rozhodně neřeší, protože ve videu nelze fulltextově vyhledávat a samotná indexace obsahu multimédií je zatím v plenkách. Mimo to, i videa se kradou.

    Stejně tak přidávat se do různých FearSearch projektů nemá smysl. U nás je zkrátka numero uno Seznam.cz, a tím to hasne. Lidi jsou na něj naučení a nikomu se to zatím nepodařilo zvrátit.

    Současná situace s vyhledávači je podobná jako u sociálky. Pracující lidé, jsou také biti za to, že pár líných bastardů zneužívá systém.

  13. Ještě jedna věc. Pokud web AsktheBuilder měl hlavní návštěvnost z vyhledávačů, pak bylo na tomto webu něco špatně, protože by se kutilové na tento web určitě rádi vraceli. Webu by mohla pomoci nějaká diskuzní skupina, která by zajistila vracející se čtenáře.

  14. Presne tak uplne ho chapu a naprosto se snim ztotoznuji akorat ze u mne to bylo drive 3500,-kc z googlu mesicne a ted 30,-. Taky delam stranky pro lidi s tapetama na plochu (moje originalni tapety ne ukradene z cizich stranek) lidi tam nasli to co hledali a vesele stahovali az jednoho dne se na dotazy ktere je privadeli misto mych stranek zacali zobrazovat v popredi stranky ktere texty z mych stranek prevzali povetsinou asi tak 100% jsou to automaticke vykradace…. a ty moje stranky se zobrazuji uz jen na poslednim miste takze ikdyz zadate celo vetu v uvozovkach vyjedou weby ktere ten text z mejch stranek prevzali a ty moje jsou uplne vzadu!

  15. Jedna zásadní trhlinu Google je podle mě to, že nedokáže rozpoznat původní a kopírovaný obsah a hodnotí to podle data crawlování a ne podle skutečného data publikace. Pokud pak velké “renomované” weby typu Novinky.cz bez skrupulí kradou, dostanu ještě já banána, protože mi šlouhnou text, ale bude u nich indexovaný dřív než u mě… no na palici postup :(

  16. Bylo by zajimavé vědět od jaké výše je člověk pro google zajímavý klient. Nějak se mi nechce věřit, že pro google byl při takovémto obratu hodný jen odpovědi robota a nikdo osobně z google to s ním neřešil.

  17. 2basti prave tohle je pro se-smejdy easy staci naprogramovat robota co vykrada text z nekolika webu (databazi mu postupne rozsiruji ci si ji rovnou rozsiruje sam) a ten robot pak treba kazdou hodinu kontroluje zda ty stranky v jeho databazi nepublikovali novy obsah, kdyz ho najde okamzite ho prevezme treba i upravi (rozdeli treba na tri casti jednu da nahoru druhou dolu jindy zas jinak) a hned postouchne googl ze ma novej obsah ten ho zaindexuje prvni a to z ktere stranky pochazi tu zaidexuje treba za tyden nebo mesic…a oznaci ji za duplicitu? Ani bych se nedivil ze to taknejak i funguje vysledky by tomu odpovidali.

    1. Tom má pravdu. Ty systémy jsou velice důmyslné. Mají například připravený seznam pojmů, které když se v článku objeví, tak do článku vloží vygenerované vysvětlení a odkaz na wikipedii. Dále vkládají ilustrační obrázky atd. Tyto automatické systémy jsou síla. Osobně si myslím, že tak o 2 kroky před Google.
      Navíc jim pomáhají automatické účty na sociálních sítích. Okopírovaný článek dostane po publikování X like, tweetů a +1ček. Do večera se to vyhoupne na nižší desítky.
      Popravdě je lepší na to spíše nemyslet :)

  18. Oba vyhledávače jak Google tak i Seznam, své algoritmy mnění a zlepšuje. Přijde mi to celkem normální.

  19. Před 2 lety jsme vytvořili také portál, kde lidé našli skutečně to co hledali, rady, tipy apod. Googlu se stránky ze začátku líbily, ale pak najednou buch bác dolů. Teď je téměř udusil komplet. Za to najdu desítky frází, na které mnoho cz stránek vytapetuje první 1 s výsledky (z 10 tam mají 8 výsledků) téměř na totožný obsah.. Jako možná se snaží něco vylepšit, ale skutečně to odnášejí i kvalitní stránky (bohužel).

Comments are closed.