1000000

19.11.2012 v 17:24 byl v jeden okamžik registrován jeden milion českých domén. To už je pořádné číslo. Podle článku na CZ NIC se tak naše národní doména 12tou v Evropě a stále roste tempem zhruba 10K domén za měsíc. Tedy 10M souběžně registrovaných domén by jsme mohli dosáhnout někdy v půli roku 2082. Dobře to jsou trochu moc vzdálené cíle. Zkusíme spíše další ten milionek, ten by mohl být registrovan koncem roku 2019. Samozřejmě za předpokladu, že se do té doby něco razantně nezmění.

Co stojí za růstem?

Základem jsou určitě dobrá rozhodnutí CZ NIC, která jsou v mnoha ohledech dosti pokroková a nebál by jsem se říct velice vstřícná k držitelům domén.

Máme tu bezplatný převod domén mezi registrátory. Když nás nějaký naštve anebo chceme jít za lepší cenu nepotřebujeme ničí svolení. Prostě si necháme poslat autorizační kód a jdeme tam kam chceme. Nemusíme platit vůbec žádné poplatky ani prodlužovat doménu o další rok. Nemusíme nikomu nic vysvětlovat. .cz doména je svobodná.

CZ NIC s rostoucím počtem domén pravidelně snižuje cenu. Zatímco gTLD se zdražují, naše doména se stává nejlevnější na světě. Což je nepochybně super. S tím jak jdou dolů ceny webhostingů, které rozjedou open source CMS, může mít svou prezentaci za pár korun opravdu úplně každý.

Velký podíl úspěchu patří nepochybně i registrátorům, kteří nejenže tlačí cenu domén často až za hranice nákupky, ale také pravidelně pořádají různé propagační akce. Máme zde soutěže a osvětu pro internetové nováčky. Každý pořádný registrátor má dnes nějaký manuál anebo alespoň příručku jak si vybrat dobrou doménu. Někteří jdou dokonce tak daleko, že mají seznamy volných domén, anebo vám pomůžou s vymýšlením té správné. V ČR je dokonce provozovatel webhostingu, kde vám technická podpora navrhne volnou doménu k registraci :)

Co zatím CZ NIC zanedbal

Osobně mi chybí dvě věci. Určitě je to IDN. Jednou už prostě píšeme s diakritikou, tak by měla být i v doménách. Spousta lidí se jich bojí. Nevím proč. Myslím si, že by nebyl problém vymyslet hned několik možností jak ochránit  brand. .cz doména je technicky na IDN připravená, stačí jen domyslet pravidla registrací, ochranu stávajících vlastníků neIDN domén a může se to rozjet. Všichni budou pár měsíců “remcat” ale jsou věci, které by se prostě udělat měly. Pak by .cz doména byla kompletní. Prostě mi příjde divné že .cz doména, která je pokroková v zavádění DNSSEC anebo ČR s IPv6 o kterých se všude píše, stále odkládá, to co je v moderním světě běžnou záležitostí už řadu let.

Druhá věc, co mi chybí je širší propagace .cz domén mezi studenty a mladými lidmi všeobecně. Spousta z nich si píše blog, anebo jiným způsobem rozšiřuje český internet, když to napíšu doslova. Hodila by se nějaká širší spolupráce mezi službami poskytující zdarma online CMS + prostor a CZ NIC. Možná to vyzní dosti  naivně, ale umím si představit, že alespoň průměrný student bloger na blog.cz by si zasloužil svou .cz doménu zdarma. Chce to prostě mladé lidi dostat ze sociálních sítí zpět na web logy. Ať píšou své myšlenky, básně, povídky, zveřejňují fotky, kresby atd. na své virtuální deníky, místo aby nesmyslně vypisovali co měli k objedu na “modrou xichtoknížku”. Když spojí svůj výtvor se svojí národní identitou, třeba tu ještě šance na záchranu lidstva existuje :)

Závěr

Přeju české národní doméně mnoho let prosperity a CZ NIC odvahu nebát se vyjít vstříc pozitivním změnám v zájmu držitelů domén.

PS: Soutěž vyhodnotím odpoledne.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “1000000”

    1. Josef P.: jj čekám ještě na pár emailů a vyjde článek
      Martin: jistě poděkujme teď všichni zlým doménovým spekulantům za to, že máme tolik domén a také že se zasloužili o pravidelné snižování nákladů na .cz domény. Tedy, že na renew utratíme méně.

  1. Jeden z důvodů nárůstu počtu domén, které jsem našel včera v článku v Mladé frontě :
    “…snižování ceny přináší podle Petra Šmídy, ředitele druhého největšího registrátora v Česku ACTIVE 24, i vyšší atraktivitu pro doménové spekulanty a obchodníky s návštěvností. Ti vytvářejí tisíce miniaturních webů téměř bez jakéhokoliv užitečného obsahu, ale zato optimalizovaných pro internetové vyhledávače, aby se v nich objevovaly co nejčastěji a na nejlepším místě. “Z mého konzervativního pohledu to kontaminuje systém,” říká Šmída s tím, že webové adresy registrované za tímto účelem tvoří významnou část nově registrovaných domén..”

  2. idn je v zemi, která má snad nejvíc diakritických znamének na světě, totální nesmysl. jestli idn přijde, nechám dropnout všechny svoje domény, které mají diakritiku a nechám si jen ty, které nemají tuto alternativu. myslím, že pokud by cz.nic chtělo zničit svoje dobré jméno a milion cz domén, tak zavedení idn by bylo tím nejúčinnějším krokem.

  3. Naopak jsem vděčný NICu, že IDN tu nemáme. když mám domenu jirinapravnik.cz a chtel bych podchytit vsechny moznosti zneuziti, tak bych musel zaplatit celkem tucnou castku za vsechny domeny a byly by mi v podstate k nicemu, jen aby nekdo nemohl zneuzit na ndomene s nejakou diakritikou.

    Sice nevim, proc by to dnes nekdo zrovna u me zneuzival:) ale uvadim jako priklad

  4. Ony ty IDN nebudou tak zhavy. IDn cesi nechteji a i kdyby se to nakonec nejak podelalo, tak budou mit nejaky cas soucasni majitele, aby si zaregistrovali svoji IDN variantu. Nejhorsi je, ze mame latinku a k tomu diakritiku, takze lze pak domeny slusne poplest :)

  5. Martine, jsi mimo.

    Stovky tisic z nich jsou k nicemu, ale jejich existence nikoho v nicem neomezuje. Kdyz se ti nelibi jak funmguje Seznam, nepouzivej Seznam, nebo si stezuj tam, a ne na existenci domen. Ta s tim nic nema.

  6. IDN by se neměly zavádět nikdy a nikde. Alespoň do té doby, než budeme moct libovolnou adresu dát do prohlížeče POHODLNĚ, z JAKÉHOKOLI místa na světě a z JAKÉHOKOLI zařízení. Jinak jak píše Jiří Nápravník. Kdo má v doméně několik diakritických znamének, tak se mu počet variant domén s diakritikou násobí… Takže to není jen o tom, že budeš mít přednostní právo si idn zaregistrovat.

  7. NEMLUVTE za ostatní!!!
    Dnes jsem si ověřil hromadně můj pracně skládaný seznam 1630 IDN domén. Z nich je už jen 460 volných. Jen poznamenám že seznam je 3/4 roku starý a že se jedná pouze o .eu!!!

    Jsem rozhodně pro IDN!
    Dnes jsem si zaregistroval doménu podvadej.cz. Doména podváděj.eu je volná. Bude jen moje chyba jestli si ji nezaregistruji a potom budu brečet někde po soudech. Už nikde nechci slyšet že Češi IDN nechtějí ani na háčkyčárky.cz. Mě se nikdo neptal jestli chci IDN, nebo ne. Nevím teda z kama berou ty názory a čísla moc se mi to nezdá. CZ NIC sám sebe připravuje o těžký prachy.

  8. jaky seznam 1630 idn domen :) co to probuh je? Na idn tady neni prostor a jen tak nebude.
    Co se tyče domeny podvadej.cz(návod na podváděni?:) nebo podváděj.eu u toho problem neni, myslím ze takováto doména bude volná na všech možných koncovkách a ve všech možných verzích prakticky vždy. Idn domeny=vyhozené peníze stejně jako tvoje podvadej.cz

  9. Myslím si, že IDN je u domén víceméně nedůležité – i u EU domén je to jen zlomek domén a z mého osobního poznatku se k tomu vyhledávače chovají podřadně a nedávají jim patřičnou váhu, alespoň co se klíčových slov v názvu domény týče. Navíc třeba Firefox doménu v adresním řádku pěkně znetvoří(“převede”) a to uživateli, který přišel z vyhledávače na důvěryhodnosti moc nepřidá …

  10. Jan: :) Seznam domén s podstatnými jmény. Takovou doménu prodáš nejčastěji OSVČ. Důležitější než smysl IDN je schopnost jí umět prodat.

    Doména: 1. bazeny.cz x bazény.cz
    2. CeskaSporitelna.cz ČeskáSpořitelna.cz

    V 1. případě je IDN možnost pro konkurenci, ve 2. případě IDN typo doména.
    U typosquatting by snad rozhodovaly u soudu ochranné známky.

    A co se týká podvadej.cz, tak si myslím že je to zajímavý snadno zapamatovatelný název pro seznamku.

  11. Bohuzel, je to velice špatný název pro seznamku. Ti co podvadeji chteji zůstat v anonymite. Urcite by nechodili, neinzerovali na nečem co se nazyva tak jak se nazyva.

  12. Zavedeni IDN bude akorat pro parazity, stavet na nem nejaky web je hloupost

    Mrzi me, ze mas na toto zasadni tema jiny nazor, hlavne ze jsem davas ruzne ankety na blbosti, a tady anketu kdo je pro idn nedas… prober se!

    Byl bych pro zavedeni IDN pouze v pripade, kdyby se IDN domena mohla zaregistrovat jen a pouze pokud by clovek vlastnil verzi bez diakritiky. Nebo by jeste verze bez diakritika byla volna. a zase by pak jiz neslo zaregistrovat domenu bez diakritiky kdyby jiz byla s diakritikou.

  13. Stále omílané téma. Souhlasím s těmi, kteří jsou zásadně proti zavedení IDN u CZ TLD.
    Nevidím v tom žádný přínos pro uživatele, ani pro vlastníka webu. Akorát zmatek, nejistota při psaní adres ručně, možnosti zneužití a vyšší náklady při dokupování domén.

    Většina lidí dnes adresu ručně nepíše a pokud ano, tak ví, že háčky a čárky u CZ domény prostě nejsou. Což je jednodušší než v situaci s IDN přemýšlet, jestli v té adrese z offline reklamy byla či nebyla diakritika…

Comments are closed.