Otevřte pandořinu skříňku

Kdysi jsem napsal článek o tom jak se stát doménovým Nekromantem. Stačilo najít smazané domény, které měly ještě uložený obsah na archive.org anebo v Google cache. Nebylo pak nic lehčího, než si je koupit a obsah na nich z velké části obnovit. Takovíto web pak mohl v klidu dál žit a vydělávat pomocí prodaných odkazů a nějaké té přidané PPC reklamě. Dnešní článek, který píšu příhodně po půlnoci vás zasvětí do tajů trochu pokročilejšího doménového nekromantizmu.

Dnes jsem ve zprávách české televize zahlédl reportáž o podvodných webech, jejíž majitelé připravili zákazníky o slušné peníze, které se údajně ztratily někde v Dominikánské republice. Inu organizovaná kyberkriminalita se začíná objevovat i v Česku. S tím se bohužel nedá nic dělat a obranou tak zůstává jedině prevence a důvěřovat zaběhnutým značkám.

Za pár měsíců už bude po kauze. S největší pravděpodobností policie vše odloží, popřípadě se rozjede nějaká utajená akce, možná i s nadnárodní účastí. Hosting skončí a domény budou expirovat. Domény, které se probírají na všech možných diskuzních fórech a zřejmě se dostanou i na stránky mnoha autoritativních magazínů, portálů i vývěsek organizací, které čerpají linkjuice z vládních stránek.

Domény samozřejmě za nic nemůžou. Jsou jak budovy, kde docházelo k páchání trestných činů. Jakmile jeden vlastník odejde, další přijde. Zřejmě o ně nebude mít nikdo zájem. Ve většině případů jsou vypnuté. Neaktivní. Mrtvé. Nezobrazují se ve vyhledávání. Nemají žádné ranky. Jakmile si je však někdo zaregistruje a nastaví jim nameservery na fungující hosting, stovky či tisíce ručně vytvořených odkazů začnou znovu pumpovat šťávu. Domény ohlásí po dlouhé době vyhledávačům kód 200. Postupně dojde k přesunu autority. Z mrtvých stránek povstane velice silný web.

Chci vás ale varovat. Tento druh nekromancie je taková pandořina skříňka. Můžete na sebe strhnout nežádanou pozornost. Vy jste možná na internetu doma a víte jak co funguje, ale většina lidí je stále BFU. Pokud se chcete vyhnout problémům, tak to nezkoušejte. Tahle hra je už pro ty co umí. Na druhou stranu není nad to, dát na takovouto stránku MFA s nabídkou právnických služeb :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Otevřte pandořinu skříňku”

  1. realita skutečného světa se nám krásně přelévá do toho virtulního :-)

  2. Odkazy ze stránek státní správy jsou super, i jediný odkaz dokáže doménu výrazně autoritativně vytáhnout :-)

  3. Čekal jsem nejprve nějaké know-how ale to co jste popsal je pravda… myslím ale že by žádný problém být neměl v případě že vy pouze odchytíte expirující doménu ne? Je mi jasné že může pár nespokojených zákazníků telefonovat ale nemyslím si že by to měl být problém

    1. Karlik: know how netřeba. Stačí tužka, papír a zapisovat všechny domény z různých kauz. Začít můžeš (preferuju tady tykání) výše zmíněnýma eshopama, pak si přidej třeba ještě tojecool.cz. Další dohledáš díky investigativním novinářům a nespokojeným zákazníkům :)

  4. To obnovování obsahu se dělá ručně? To musí být strašná práce :-)

  5. Pari a admin: “Odkazy ze stránek státní správy jsou super, i jediný odkaz dokáže doménu výrazně autoritativně vytáhnout :-)”

    Ano v zahranici teda urcite minimalne v USA to funguje, ze odkazy z EDU domen, vladnych weboch, univerzit, nemocnic atd maju velmi velku hodnotu.

    Ale ako to je v CZ/SK? Zatial som si nevsimol, ze by mal takyto odkaz nejaku rpidanu hodnotu v nasich lokalnych podmienkach. Mozno na trust rank? Zaujimal by ma vas nazor

  6. Zajímalo by mě, jak se těm podvodným shopům podařilo inkasovat prachy, aniž by je policie dohledala – vždyť pokud si slečna, co byla v TV reportáži, pořizovala notebook a platila za něj bankovním převodem nějakých 18 litrů, tak někam přeci ty peníze musely dojít (český účet) a ten musí být na někoho napsaný, no ne? A jestli pak byly někam dál z daného účtu přeposlány, to je opět zase tak těžké je dohledat, kde skončily? Tomuhle nerozumím, jak to mají vyřešené? Díky za info…

    1. Viki: v reportáži byla zmínka o lidech, kteří hledali práci. Zřejmě si okopírovali jejich osobní údaje a založili si na ně účty z kterých pak peníze přeposlali do zahraničí. Alespoň tak jsem to pochopil.

      online pete: Zkus si zadat na ranky.cz různá ministerstva a vládní instituce. Mají ranky, že by jim mohla závidět většina velkých značek.
      mfcr.cz – GPR 8
      cnb.cz – GPR 8
      vlada.cz – GPR 7
      mpsv.cz – GPR 7

      To samé vysoké školy
      cuni.cz – GPR 8
      jcu.cz – GPR 7

  7. Viki: Tohle je naprosto primitivní a pánové jako Rath jsou idioti, že neumí ukradené peníze ani ulít. Falešnou občanku sežene i poloblb, založíš účet a je po ptákách. Peníze se přepošlou na číselný účet někde na Bahamách. Ten je pouze na číslo a na heslo, nikoliv na vlastníka. Po 3 měsících se účet zruší a peníze odejdou na jiný číselný účet třeba v Panamě. Ten je třeba jen přeposílací na jedinou transakci – přijdou prachy, odejdou jinam nebo vyzvednou v hotovosti a účet se zruší. Když je potřeba, můžou se přefakturovat přes několik offshore firem, které můžeš založit pouze pro tyto transakce, v případě milionů je to jen drobná položka. Firmy si to mezi sebou různě přefakturujou a po několika podobných přesunech už to nedohledá ani CIA, tuplem když se všechno řeší anonymně a na falešné papíry, navíc faxem a po telefonu.

  8. Basti: Jak to tak čtu, tak mikrostock vynáší tolik, že stojí za úvahu zkoumat offshore podnikání?

    Drago: Takové domény s temnou minulostí se pak dají velmi jednoduše použít bez další vědy k přeposlání ranků doménám čistým. Tak s tím nedělej drahoty :-D
    Nebo jo a promaž mi komentář ;-)

    E-shop bych na tojekůň rozhodně nedělala, protože nedůvěra je hlavní metlou online obchodu. A aby můj šop navštívilo deset tisíc lidí denně na KW “zloděj”…

  9. Lydie: Kéž by :D Ale znám několik fotografů, kterým by se to dost vyplatilo :D

Comments are closed.