52 změn na Google

Google odhalil 52 změn, které vedly k přeházení indexu. Pokud byla zasažena i vaše stránka zkuste se zkuste se kouknout, které změny mohly způsobit výkyv vašich pozic. Popřípadě zapřemýšlet nad nápravou. Ne za vše tak mohla jen Antispam Panda (Penguin). Krom změn důležitých pro SEO je spousta z nich kosmetických, anebo se jedná o změny jako zobrazování východu a západu slunce, konverze turecké měny anebo řazení srbských novinek do skupin. Ty jsem vynechal.

Categorize paginated documents – “Xirtam3”

Multimédia v článku mohou často dominovat vyhledávání. V důsledku nedostatku však docházelo k dominanci těchto multimediálních souborů v SERP. Úprava Xirtam3 zajistí větší variabilitu. Více informací najdete v článku Video about pagination with rel=“next” and rel=“prev”.

Více relevance jazykových mutací – “Raquel”

Je běžné, že weby mají jazykové mutace. Pokud je dotaz cílen na hodně silné mezinárodní slovní spojení, automaticky často vyhrává hlavní stránka webu, která je většinou v angličtině. Nový update Raquel posiluje jazykové mutace. Jako příklad je uvedeno slovní spojení bol.com. Bol.com je holandská stránka, ovšem Portugalec by spíše preferoval www.bol.uol.com.br. Google tak posiluje jazykové mutace.

Identifikace stránky podle země – “sudoku”

Google už dříve vyvinul systém na identifikaci stránek určené pro konkrétní země. Update sudoku ještě více posiluje pozici stránek určených pro dané země. Tento update se dotkne zvláště firem a společností, které mají stránky určené pro své zahraniční partnery, ale nemají je přeložené. Sudoku se umí protlačit hlouběji v hierarchii webu a hledá právě takovéto stránky.

Anchors bug fix – “Organochloride”

Upade Organochloride je součástí projektu Anchors, který má na starosti zpracovávání odkazů. Jednalo se o chybu, kterou měl update opravit.

Větší diverzita domén – “Horde”

Update Horde je součástí vylepšení projektu Domain Crowding. Nejedná se přímo o chybu ve výsledku vyhledávání, spíše o technické vylepšení. Horde zajistí, že výsledek vyhledávání nebude zaplněn stránkami z jedné domény. Bohužel jsem nezjistil zdali to platí i o subdoménách.

Více stránek místních organizací – “ImpOrgMap2” a “onebar-l”

Spuštění těchto projektů zajistí lepší diverzitu výsledků pro okolní organizace, služby a prodejce s lokální působností. Posílí jejich pozice ve vyhledávači oproti konkurenci co působí celorepublikově. Což přináší otázku, zdali nevytvářet stránky pro lokální pobočky anebo výdejová místa zboží. Něco na způsob městských úřadů jednotlivých ministerstvech.

Zatímco ImpOrgMap2 cílí spíše na státy (jako příklad je uvedeno mexico.cnn.com vs cnn.com), tak onebar-l přímo uvádí kombinaci klíčového slova a místa. Nemusí se jednat jen o město, ale třeba i PSČ. Takovéto výsledky budou mít silný bonus.

Vylepšení hodnocení stránky ve vyhledávaní – “Bi02sw41”

Jedním z důležitých prvků hodnocení je jak váš výsledek vyhledávání vypadá na stránce s vyhledávání. Tato úprava vylepšuje hodnocení výsledku. Originální text mi přišel schválně trochu matoucí. Takže přikládám citaci v angličtině. Pokud z toho budete moudřejší tak se podělte v diskuzi. Díky.

“One of the most fundamental signals used in search is whether and how your search terms appear on the pages you’re searching. This change improves the way those terms are scored.”

Zrušení výstupku Snippetů – “DSS”

Na Snippety je Google velice hrdý a tato úprava je zřejmě pouze hlavně kosmetická. K nějakým menším změnám došlo i při generování.

Více textu ze stránky v Snippetech – “solar”

Pokud bude stránka obsahovat více relevantního textu ve Snippetu, bude jeho ukázka větší.

Jemnější změny hodnocení stránek s čerstvým obsahem – “sep”

Stránky s čerstvým a aktuálním obsahem se budou lépe hodnotit. Tato změna by měla zajistit lepší propagaci různých breaking news na úkor zaběhnutých webů. Google se pokusí více tyto články propagovat. Rozhodně je to šance pro nové magazíny, weby a portály. Zajímalo by mě jak se bude hodnotit zdali je článek o novém aktuálním tématu. Jde mi spíše o vliv různých onpage faktorů. Například velké zpravodajské portály článek o aktuálním dění průběžně aktualizují a rozšiřují.

Vylepšení čerstvosti signálu – “citron”

Malá změna jednoho signálu, který pomáhá identifikovat čerstvost stránku. Vlastně jen oznámení bez bližší informační hodnoty.

Žádný čerstvostní bonus pro články nízké kvality – “NoRot”

Pokud budete chtít bonus, tak článek musí přinést něco nového.

Expanze našeptávače podle lokálních výsledku – “Autocomplete”

Doposud se lokální vyhledávání odráželo pouze na výsledcích vyhledávání. Nově bude zasahovat i do našeptávače. Očekává se zvláště dopad na long tail. Prozatím pouze pro U.S.A. Uvidíme za jak dlouho to přijde i k nám.

Více informací v title – “HalfMarathon” a “kebmo”

HalfMarathon by neměl mít na title. Jedná se o změnu, která má ulevit výkonu CPU při generování. Kebmo má do titulku vkládat více informací. Vzhledem k tomu, že je to právě titulek, který má slušný vliv rozhodnutí zdali uživatel klikne na výsledek anebo ne, měli by jste si vše zkontrolovat.

Oprava pravopisu při vyhledávání – “Potage”, “pita”, “idymsup”, “ifprdym” a “caterpillar_new”

Určitě znáte návrhy oprav slova, které jste hledali. Těch by mělo ubýt, protože jsou často hodně vedle. Tato změna je mezinárodní a může mít slušný vliv zvláště na weby, které trpěli, protože Google jejich potenciální návštěvníky opravoval.

Pita přichází s rozšířením pro více jak 60 jazyků.

Caterpillar_new je zaměřen na long tail opravy.

Ifprdym bude více ignorovat, co člověk hledal blbě a rovnou ukáže výsledky pro správnou variantu.

Větší důraz na bezpečné hledání – projekt “SafeSearch”

Radikálně se sníží šance že uvidíte obsah pro dospělé, pokud jej nehledáte. Majitelé adult webů tak přijdou o část návštěvnosti.

Vylepšení hodnocení keyword stuffing – projekt “Spam”

Antispam Panda zdraví své příznivce.

Více autoritativních výsledků

Nic konkrétního, jen že autoritativní stránky by se měly více protlačovat do výsledků vyhledávání.

Závěr

Na závěry je brzo musíme to všichni nějak vstřebat :)

V každém případě teď přemýšlím jak je v Google supertajné oddělení, kde každý změna má svou vlastní složku a jednotlivý zaměstnanci různá bezpečnostní prověření.

Zdroj

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “52 změn na Google”

    1. sonny: je to kus kódu, který můžeš nacpat do stránky a říct tak nějakému stoji další údaje. Nemám s tím moc zkušenosti tak nechci plácat blbosti ale připomíná mi to trochu XML. Google s tím experimentuje. Zkus třeba tento nástroj http://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets

      Například tvůj eshop bude moct sdělit Google že dané zboží máš na skladě, jaká je jeho cena atd. Zkus si projít ten odkaz.

  1. Snippety jsou pokročilou formou sémantického webu o které se u nás přiliš neví…

  2. Takže moje Geographic panda se potvora jmenuje onebar-l? Z toho si zapamatuju akorát tak ten bar, protože v článku byla výrazně porušena zásada pomalého dávkování… Je těch změn prostě nějak moc, tak snad nakonec opravdu nezbude, než psát pro lidi a seem se nezabývat :-)

  3. V organicu mi sestřelil od 50% návštěvnosti, ale z vyhledávání na Google.cz se mi zase 50% vrazí. Ještě pár dní a uvidíme jak na tom vůbec jsme.

  4. takže na zajtra mám čo robiť, idem skúsiť preskúmať ten link čo si mi poslal, uvidíme ako a či vôbec to pomôže obchodu.

  5. Dobrý den

    Hledám specialistu na opravu bezvaportal.cz po Panda a Penguin update. Už jsem udělal spoustu úprav ale něco tam Googlu pořád vadí a došly mi už nápady co upravovat.

    Děkuji
    Jiří Spáčil

Comments are closed.