Zajímavé UDRP

Právě byl vynesen zajímavý verdikt v UDRP o doménu Google-iPad.com. Google se soudil s vlastníkem doménu o zneužití jeho obchodní značky. Proces samozřejmě vyhrál. Ostatně většina těchto kauz končí výhrou pro majitele TM. Prakticky vždy se totiž na doméně nachází nějaká ta reklama.

Zajímavé by však bylo, kdyby se o doménu ucházel jak Apple tak i Google. Což v tomto případu ani nejde, protože v arbitráži proti sobě bojují dvě strany, nikoliv dva proti jednomu. Google asi nebude provokovat konkurenci.

I když mohlo by být mediálně zajímavé sledovat následky minisite, kde Google prezentuje jak správně hledat v Google na iPadu. Jestlipak máš Apple smysl pro humor a zkusili by to přes marketing místo soudně.

Teď mě napadlo, jak je výhodné mít obchodní značku, která není existující slovo. Například na Google-Apple.com by klidně mohl Google prodávat jablka s písmenem G. Neporušovalo by to ničí obchodní značku a Apple by proti tomu ani nemohl nic dělat, protože apple, tedy jablko, si nemůže nikdo jen tak registrovat. Apple má toto slovo jako TM jen v rámci elektronického zboží. Naopak Google se vztahuje na všechno, co si jen bude přát.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Zajímavé UDRP”

  1. Mno zajímavé by bylo, kdyby teď apple chtěl po Googlu peníze (google vyhrál tak vlastní doménu).

  2. Dnes už se soudí každý s každým o čemkoliv. Člověk aby se bál si něco registrovat.
    Mám takhle doménu bWinPoker.cz, ale prakticky nic na ní asi nepůjde, určitě ne přímo.

    1. Honza: tak pozor na to, když na doméně nic není, tak ti taky hrozí arbitráž, protože jí blokuješ :)

  3. hlavne pozor na nekontrolovane reklamne feedy. viacerym ludom sa to pri parkovani vypomstilo. a za tych par korun to urcite nestoji.

  4. Páči sa mi predstava arbitráže dvoch veľkých molochov o jednu druhoradú pomlčkovú doménu :-))) Prakticky k tomu určite nikdy nedôjde, ale čítať tú argumentáciu z oboch strán by určite stálo za to.

  5. S tím unikátním názvem je to pravda, takhle jsem se na to nikdy nedíval. Ale zase Apple má iPod, iPhone, iPad, což už unikátní názvy jsou, ne?

    Není také důležité, kdy byla doména zaregistrovaná? Kdyby byla před platností patentu, vyhrála by TM společnost soud, nebo ne?

  6. Znacky iPhone, iPad ani iPod NEVYMYSLEL Apple, ale musel za ne zaplatit tem, co je vymysleli (a pouzivali). A ne dobrovolne.

    Takze zadne originalni (unikatni) nazvy.

Comments are closed.