Analýza plaváčkova seznamu “PR webů”

Už je to nějaký ten pátek co Plaváček zveřejnil jeho “tajný” seznam PR webů. Jedná se celkem o 1127 položek, které považuje za weby, které publikují PR články (čteme Page Rank články). Na webtrhu to vzbudilo nutnou dávku pohoršení na jedné straně a oslavné písně na straně druhé. Důvodem jsou některé mýty a pověsti, na které se můžeme podívat, pokud zbude čas.

Ale teď už k samotnému seznamu.

Jak seznam vznikl

Pokud budeme sledovat historické prameny, zjistíme že jej Plaváček tvořil ve svém čase. Zlý jazykové budou namítat, že důvodem byla snaha předat ho známým ve fulltextu seznamu, kteří na jeho základě PR weby zabanují. Podle jeho slov šlo čistě jen o jeho vlastní investigativní činnost. Zřejmě viděl někde propagovat PR web a ten už letěl na seznam. Seznam obsahuje i PR weby zmíněné v rámci propagace samotných SEO agentur.

Plaváček považuje PR weby za linkfarmy. Nedělá rozdíl mezi webem, který publikuje pouze unikátní obsah po schválení a automatickou stránkou, kde je možné publikovat automaticky cokoliv. Jedná se čistě o jeho soukromý počin.

Jdeme analyzovat

Seznam obsahuje celkem 1127 položek. Prohnal jsem jej mým systémem na testování domén. V první várce bylo vyřazeno celkem 503 položek. To jsou neaktivní domény, nefunkční stránky na úrovni domény, přesměrovány, anebo weby, jejichž aktivita je naprosto zanedbatelná. Zbylých 624 webů stojí za úvahu.

Ranky

Důvodem proč velká většina lidí využívá PR weby (opět čteme Page Rank weby), jsou právě ranky. Publikují na nich krátké inzeráty na své stránky, které obsahují 3 odkazy. Někteří posilují vliv první stránky, jiní propagují nově napsané články. U každého je to trochu jinak.

Srank

  • Srank 0/100 má 130 webů (20,83%) – tyto weby se dají považovat za penalizované, deindexované anebo zrušené na úrovni domény.
  • Srank 10/100 má 38 webů (6,09%) – začínající weby, popřípadě končící. Autor těchto webů si s linkbuildingem hlavu moc nelámal. Prostě to zkusil a moc mu to nevyšlo. Většinou tak dopadnou weby, které odříznete od zpětných odkazů.
  • Srank 20/100 má 241 webů (38,62%) – základní linkbuilding byl utvořen a weby fungují.
  • Srank 30/100 má 150 webů (24,04%) – pokročilejší linkbuilding. Většinou napojeno na nějakou další funkční síť.
  • Srank 40/100 má 53 webů (8,49%) – weby různých SEo agentur, které vědí jak na to. Často po mrtvých projektech.
  • Srank 50/100 má 12 webů (1,92%) – některé PR weby jsou výdělečnou záležitostí. Jiné zase Plaváček označil jako PR, přitom se může jednat o neseriozně vypadající seriózní weby.
  • Srank 60/100 získal jen jeden web a to prweb.com. Za ten by se ale nemusel stydět ani odpůrce PR webů.

Statistiky tak kopírují moderní trendy Srank 20 – 30 se dá vytvořit základní formou linkbuildingu, během dnů či hodin

Google Page Rank

  • GPR 0 má 421 webů (67,47%) – dosáhnout na GPR 1 je v našem prostředí obtížnější. Navíc duplicitní obsah si nerozumí s moderními algoritmy Google. Domnívám se, že dnes už duplicitní obsah a GPR nejde mít naráz.
  • GPR 1 má 94 webů (15,06%)
  • GPR 2 má 70 webů (11,22%)
  • GPR 3 má 22 webů (3,53%)
  • GPR 4 má 11 webů (1,76%)
  • GPR 5 mají 4 weby
  • GPR 6 má 1 web
  • GPR 7 má také jeden web

Už delší dobu se domnívám, že české internetové prostředí je prolezlé nákazou. Špatně se získává nezávadný link juice. Doslova se musí vynechat všeobecně nejrozšířenější druhy linkbuildingu. Vlastníci PR webů tak často volí cestu nové domény, která už GPR má. Problémem je pak její zařazení do sítě, kde se může “nakazit”. O koupi PR webů je obecně slušný zájem.

Návštěvnost

Alexa Rank

  • 42 (6,73%) webů má Alexa rank pod 1M. Vzhledem k obecnému zaměření se u nich dá očekávat poměrně zajímavá návštěvnost.
  • 95 (15,22%) webů má Alexa rank 1M – 2M. Tento rozsah může být zvláště u long tail celkem zajímavou formou jak získat reálné návštěvníky. Pokud budeme uvažovat v časovém horizontu roku, může článek přinést několik desítek návštěv.
  • 80 (12,82%) webů má Alexa rank 2M – 3M. Opět zajímavá oblast rozsahu. Chce to ale zvážit i množství reklamy v okolí, která případné návštěvníky může odvést jinam.
  • 57 (9,13%) webů má Alexa rank 3M – 4M. Tady by jsem volil spíše tématicky laděné weby. S ne moc velkou konkurencí. Chce to ale vědět, jestli budou stránky funkční i za rok. Opět ideální cílit na dlouhou dobu.
  • 43 (6,89%) webů má Alexa rank 4M – 5M. Zhruba to samé jako předešlý bod.
  • 103 (16,51%) webů má Alexa rank 5M – 10M. Tady už by jsem dával ruce pryč, pokud chcete nějakou návštěvnost z článku dostat. Výjimkou by mohl být specializovaný PR web, který by byl spíše magazínem.
  • 183 (29,33%) webů má Alexa rank 10M – 20M.
  • 22 (3,53%) webů má Alexa rank 20M – 30M

Ačkoliv se najde velké množství argumentů, že z PR (čtěme Page Rank) webů nemohou přijít návštěvníci v dlouhodobém měřítku (6 měsíců až rok) se před ně dají získat desítky lidí. Samozřejmě to chce unikátní obsah. Cena napsání článku tak může být nižší než například náklady na PPC. Čím méně reklamy na PR webu je tím více lidí také získáte.

Mimochodem na PlaCla (český Pay Per Post systém) je potřeba k přidání blogu Alexa rank pod 10M a Srank 30. Některé PR weby tak mohou být levnější alternativou. Samozřejmě pokud pomineme, že v PlaCla jsou blogy, které získávají většinu návštěvnosti i jinak, než z vyhledávačů.

Aktivita

PR weby mají jednu obrovskou výhodu a tou je aktivita na nich. Každodenní publikování článků je základem pro rychlou indexaci ve vyhledávačích. Hodně lidí tak využívá PR weby pro upozornění na nový projekt. Nárazově tak vydají krátké inzertní články, které pomohou v krutých začátcích.

Závěr

Kompletní výstup seznamu o 624 položkách si můžete stáhnout zde (.pdf soubor). O SEO vlivu vkládání PR (čteme PageRank) článků se těžko spekuluje. Někde to fungovat bude a jinde zase ne. Někdo publikuje PR články, někdo kupuje odkazy. Někdo sbírá lidi psaním příspěvků do diskuzí s podpisem a jiný zase farmaří na long tail fráze. Každé z toho má něco do sebe. Chce si to odzkoušet co vám nejvíce vyhovuje a zkusit to.

S názorem, že PR weby zaplácávají obsahem český internet nesouhlasím. Vyhledávače by všema deseti daly místo těchto článku kvalitnější obsah, jenomže on tu prostě žádný není. Nový uživatelé internetu jsou z převážné části konzumenti. A ti starší buď zlenivěli, nemají čas, anebo nedokážou pokrýt poptávku.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Analýza plaváčkova seznamu “PR webů””

  1. Zajímavé :D
    Jen k tomu Alexa ranku (AR) bych uvedl jednu zásadní věc. AR je odvozený od počtu uživatelů (v procentech z jednotlivě měřených lokalit) navštěvující určité stránky. Důležité je ale uvést, že do celkového počtu uživatelů se počítají pouze ti, kteří mají nainstalovaný alexa toolbar. Lidé z oblasti IT, reklamy a marketingu mají tento toolbar nainstalovaný ve větší míře, než běžní uživatelé. A právě většinu návštěvnosti těchto PR webů tvoří právě lidi z oblasti IT a marketingu. Je tedy jasné, že tyto weby mají větší AR, než jiné weby, které lidi z těchto oborů nenavštěvují.

  2. Přepsal ses asi u toho SRanku 60, protože prweb.com má dle tvých stat SRank 30.

  3. Super článek. Ještě by jsi mohl napsat něco bližšího o aktuální google aféře o deindexaci blogů a penalizaci odkazovaných stránek.

  4. Díky moc za seznam.
    Škoda jen, že je v .pdf. :-(

  5. Na tom Plaváčkově seznamu se objevil také jeden můj webík, kde je doposud publikováno cca 110 originálních a úzce tématických článků, odkazy ven vedou jenom asi z deseti z nich (většinou na anglickou wiki). Já osobně ho za PR web nepokládám, nevím podle čeho Plaváček weby do svého seznamu vybíral.

  6. Drago, díky za další moc hezký počin po 50 způsobech… Kubíček to snad kvůli tobě už ani nevydá.

    Pavle, když si text z PDF zkopíruješ, vložíš do texťáku a mezery nahradíš tabelátorem (hromadně Ctrl+H), tak si to můžeš pak vložit třeba do excelu a třídit po svém. Možná bude potřeba něco ještě posunout, ale v základu by to mělo fachat.

  7. Toto by jsi měl Ivane tučně zvýraznit: “Vyhledávače by všema deseti daly místo těchto článku kvalitnější obsah. jenomže on tu prostě žádný není”.

  8. Dobrá práce Drago, hezká ukázka toho, jak se dá vzít celkový přehled a dostat z něho použitelný seznam.

  9. Na Seznam funguje honění odkazů přímo báječně, dokonce přidělí srank i webu, který je komplet anglicky a českého uživatele většinou nebude zajímat. Na Google tento postup moc nefunguje.

    Kontroverze Plaváčkova seznamu je v netřídění, spousta blogerů občas něco publikuje, aby si vydělali. Nicméně weby nacpané (PR) snůškama opravdu jen honí odkazy pro Seznam a zanáší SERP. Vždycky mě můžou čerti vzít, když kliknu na slibný odkaz a tam je 1 NS obsahu naprosto o ničem, akorát jsou v něm ony patřičné odkazy a klíčová slova. Takový obsah je pro uživatele naprosto k ničemu, jenom oblbuje vyhledávač.

  10. prweb.com uvedený v článku je asi nějaký omyl? Taková doména a projekt na laciný katalog článků?

  11. PR weby jsou:

    1) nástupcem link farem, protože se mnohem hůře označují za link farmy. Nejdou totiž tak dobře odlišit. Zpravidla se musí ručně třídit.

    2) způsobem jak levně přitáhnout něco málo zákazníků, firem, které nemají desítky tisíc na drahou reklamu.

    3) informační portály. Na mém webu jsou články, které píšu sám.

    Vyhledávače si za to můžou sami. Oni tyto weby v podstatě stvořili.

    Jinak Plaváček prokázal schopnost zkopírovat již existující seznamy PR webů, k čemuž mu gratuluju. Jde vidět, že nemá nic pořádného na práci.

  12. Seznam PR webů je zajímavý. Jen se pozastavím nad zmínkou, že na českém internetu chybí kvalitní obsah. Toho je dostatek. Je však složitější si udržet kvalitu a přinášet návštěvníkům dlouhodobě zajímavá témata.

  13. Pokud jsi hned ze startu vyřadil pět stovek webů, z nichž drtivá většina před pár měsíci, kdy jsem seznam tvořil, fungovala, pak jsi prakticky dokázal, že publikování na “PR webech” nemá smysl. Nevíš dne, ani hodiny, kdy skončí. Úmrtnost je tedy hodně vysoká.

  14. Maki: prweb.com tam není omylem, ale záměrně. Pozornějším šťouralům měl ukázat, že určitá cesta, jak tzv. “PR weby” efektivně stavět existuje :)

  15. Plaváček: Já myslím, že rozdíl je v tom že prweb.com je spíš Public Relation web, než ten zbytek což jsou PageRank weby :).

    Proto je služba prwebu podobná tomu co nabízí třeba čtk, ohledně distribuce tiskových zpráv médiím.

  16. Nešlo by to spíš seřadit od nejlepšího a vybrat třeba jen 50PR webů co se vyplatí a ostatní jen zahodit (pro malé ranky atd)
    600 je furt moc.
    Zkusím to pdf převést do exelu a tam s ním pracovat.

  17. “Samozřejmě pokud pomineme, že v PlaCla jsou blogy, které získávají většinu návštěvnosti i jinak, než z vyhledávačů.”

    A že jich tam je….

Comments are closed.