Google Page Rank je nějaký hyperaktivní

Včera mi na WebDeal přišla zpráva, že se hnuly ranky na jedné mojí stránce. Říkám si fajn asi to bude srank a byl přepočet. Jaké bylo ale mé překvapení, když jsem zjistil, že se zase přepočítával google page rank.

A nejedná se o nějakou penalizaci. Stránka, která měla GPR 0 a je nová (obsah jsem na ní umístil 8.5.2011) poskočila na GPR 1. Samozřejmě nic co by stálo za zmínku, kdyby ovšem nedošlo k přepočtu nedávno. Podělil jsem se o tomto podivném úkazu na twittru. Načež mi VladoPt poslal odkaz na i-makings.com, kde zapisují pravidelné aktualizace ranků. Podle jejich měření došlo k přepočtu už 4.8.2011 a dnes se jednalo o minipřepočet. Je to možné, nástroj na webdealu by měl posílat upozorňující zprávu jednou týdně.

Otázkou je proč se google rozhodl zveřejňovat aktuální google page rank tak často? Jedná se o nedopatření? Nový marketingoví tah, jak na sebe upozornit? Snaha znejistit prodejce odkazů? Zatím jsem nějaké reakce na trhu s odkazy nezaznamenal. Ceny se drží poměrně stabilně. Spíše si prodejci odkazů pravidelnější aktualizace pochvalují. Zaznamenal jsem jen jednu zajímavou úvahu a to u prodeje GPR 6. Většinou se tyto odkazy prodávají hodně v tichosti a opatrně. Minimální doba nákupu je šest měsíců. Pravidelné přepočty by mohli tímto obchodem zahýbat. Rozdíl mezi GPR 5 a 6 je propastný a to i v ceně. Když byly přepočty jednou za půl roku tak se reklamace braly v úvahu jen u penalizace. Takto ale web může hopsat na pomezí 5tkou a 6tkou a to už důvod k reklamaci je.

Anebo to google bude aktualizovat tak často až nás přestane bavit se o tom bavit. Při aktualizacích za půl roku jsme se s každého bodíčku radovali a každý ztracený zase oplakali. Věděli jsme že to je na dlouhou dobu. Takto si můžeme říct, no co za týden to může být jinak.

Mimochodem sestavil jsem pro vás takovou menší tabulku výkupních cen zpětných odkazův zahraničí, která nebere v úvahu tematičnost ani pozici odkazu na stránce. U vyšších ranků vycházím i ze zkušeností u nás.

  • GPR 1 – 15 – 20 CZK/titulka, 10 – 15 CZK/podstránka
  • GPR 2 – 20 – 25 CZK/titulka, 15 – 20 CZK/podstránka
  • GPR 3 – 55 – 68 CZK/titulka, 30 – 35 CZK/podstránka
  • GPR 4 – 105 – 120 CZK/titulka, podstránky jsou na dohodě podle cílení
  • GPR 5 – 150 – 300 CZK/titulka (tady se už hodně smlouvá na počtu odkazů, bere se v úvahu i relevance cena se může vyšplhat i na 3 násobek), podstránky jsou na dohodě podle cílení
  • GPR 6 – tady se většinou smlouvá, u nás to nabízí jen pár lidí, anebo SEO agentury, cena je tak ovlivněná firmamy, které mají zájem a omezeným množstvím. Tuším, že jednou jsem viděl nabídku bez DPH. Počítejte s cenou minimálně 1000 CZK/měsíc a to jen pokud nebude jiný zájemce. Běžná cena je 2000CZK+
  • GPR 7  mi zatím nikdo za konkrétní cenu nenabízel, takže nevím. Pokud vám ano, tak napište do diskuze.

 

Upozornění: Pokud jsou vám ranky ukradené, anebo si chcete jen rýpnout, tak prosím nekomentujte tento blogpost. Stejná vám příspěvek neschválím.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

26 Replies to “Google Page Rank je nějaký hyperaktivní”

  1. s tim skacou jak se sitkou na motyly, spis mi prijde ze ten rank nak ladi protoze u nakych webu mi to skoci z nuly na tri pak na jedna ted zase zpet na tri

  2. … právě zabil králíčka protože si nepřečetl upozornění na konci článku.

  3. PR7 som mal možnosť monetizovať. V Československu za 1000-1500kč, v zahraničí od $200 do $500, riadne smiešne ceny u nás, nie? Ďakujem za spomenutie, vážim si to!

  4. U mě se to také pohnulo. Přibližně 3 týdny staré PesFórum dostalo pěknou dvojku.
    Co je ale zajímavé, zaznamenal jsem propad oWWW.cz z trojky na jedničku.
    Vypadá to nějakou penalizaci za nadměrný linkbuilding. Jak já, tak spousta jiných lidí na ten web v posledních pár týdnech odkazuje a Google se na tom nejspíš něco nepozdává. Uvidíme, jak se pochlapí příště.

  5. S GPR 7 bude cenu určovat třeba Seznam. Těžko odhadnout cenu (prodává reklamu a ke všemu sitewide), ale určitě to bude přes 35K CZK.
    U zahraničních webů není GPR 7 výjimkou, ale počítat cenu přepočtem kurzu je taky kravina vzhledem k malému českému trhu.

  6. No výborně, i já jsem si toho všiml v sobotu, jednomu novému webu poskočilo hodnocení na 1 a druhému staršímu spadlo na 1 ze 2. Bohužel, ačkoliv jsem zapsal svých 8 webu na webdeal, tak stále tvrdošijně ukazoval původní(ještě včera večer). Teď už ale ukazuje správně. Ale upozornění mi na změnu mailem nepřišlo! I když to mám zatrženo, že mailem chci…Jako služba je nová, mají právo na zaběhnutí…nekritizuju je.

  7. Ranky na WebDealu se aktualizují každé 4 dny, 6.8 se nespustil cron, takže jsem kontrolu ranků včera spustil ručně.

  8. tipoval bych to na snahu omezit prodej odkazů, přece jen je rozdíl, když vím jak dlouho a jaký budu mít grank, než když se to bude pořád měnit. ale zase grank trošku pozbýde na kvalitě.

  9. Oni s tím od posledního velkého přepočtu hýbou více méně neustále. Jde to vidět třeba i na nových webech, jak rychle dostanou rank. podlě mě to je prostě změna stylu, už to tak bude normálně, podle mě to je boj proti prodávání odkazů. Vzali to prostě z jiné strany, když se to bude hodně často hýbat, nepůjdou odkazy (závislé na ranku) pořádně prodávat.

  10. Já teď koukám, že mi na jedné Facebook page vyskočil PR na PR 5. Docela mě to překvapilo. Na druhé jsem na 0. Jakou má takový PR hodnotu, máte někdo zkušenosti?

  11. Tiež potvrdzujem zvýšenie z PR3 na 4. Keďže odkazy nepredávam a ranky nesledujem, tak som to pozrel len kvôli článku.

    Inak nie je 150Kč/mesiac za PR5 odkaz málo? Za 150Kč som nevidel ani odkaz na webe s PR4 (ale je pravda,že to veľmi nesledujem)

  12. U mně (sleduji jen pár webů) žádná změna. Asi budu muset více se zaměřit na zpětné odkazy a ne jen na obsah..

  13. @Kohy: Máš to nejako podložené?
    Moja doména je indexovaná v google už pár rokov a aj tak sa rank zmenil. Až tak mlaďoučký web to nie je :) a update prebehol.

  14. Ok, ať nejsem pořád mimo téma. Pagerank a jeho hodnota má určitě cenu – například při rozhodovaní crawlera kolik si sosne najednou stránek, nebo jestli na ni vůbec ještě dnes půjde. Neříkám že nějak výrazně ovlivní pozice, ale hodně rozhoduje při zpracovávání stránky. Vyšší PR má přednost při crawlování, indexovaná apod. – tj. řeší všechny ty problémy co jsou aktuálně se seznamem. Nesleduji to ale z jiného důvodu. Pagerank neodráží aktuální snahu a zacházení se stránkou – jednoduše to nemá žádnou výpovědní hodnotu. Člověk je tak zmatený a lehce si z toho co udělal vyvodí špatné závěry.

  15. Ja som mal chvilku gtpr 5 a hned nasledne klesol na 4. Mimo inych na mna smeroval gtpr 7 web, ktory ale klesol na 6 (pohybuje sa medzi 6-7). Zaujimave s tymi castymi prepoctami…

  16. Vladimir Rejholec: souhlasím, chvíli se na pár webech držel GTPR5 a pak padnul (za pár dnů) zpět na GTPR4 :/ V podstatě jinak žádná změna, vše při starém.

  17. admin: ukazuje Ti to tu špatný čas ;-) příspěvek píšu v 12:53 a tady to ukazuje 11:53

  18. Mne sa na jednom webe dlho drzal gtpr 3 a teraz klesol na 2.

  19. admin: Odkazy z GTPR 7 se neprodávají jednoduše proto, že weby, které jimi disponují, jsou seriozní a nemají podobné nebezpečné věci zapotřebí. Dosáhnou totiž tak vysokého hodnocení vyžaduje poskytovat skutečně kvalitní obsah. Tak je to jednoduché. Ostatně – kšeftování s GTPR sice chápu, ale přijde mi nesmyslné. Z více důvodů. Snad se jednou více rozepíšu. Jo… a detail, nepatřím k těm, kteří kritizují gramatickou správnost blogspotů, ale hrubé chyby trošku degradují úroveň tvého blogu. Co kdybys mi těsně před zveřejněním každý tvůj nový spot poslal, a já ti ho zdarma opravím? :)

  20. Nad tématem nynějších častých pohybů PR jsem se zamýšlela už asi před měsícem. PR úplně nového webu se dvěmi nofollow a dvěmi follow odkazy mi po týdnu naskočil na 2. Divné, co?

    Došla jsem tehdy k závěru, že:
    1) strejda Google zrušil bájný sandbox pro mlaďoučké webíčky
    2) rank teď padá webům, které na svých stránkách v pravidelných a relativně krátkých intervalech střídají follow site wide odkazy na různé weby. Podle toho může Google lehce a automaticky usoudit, kdo s odkazy obchoduje, aniž si musí číst inzeráty na prodej odkazů. Takže řešením pro prodej odkazů a neklesající PR by pak bylo rýžovat žluté zlato z dlouhodobějších smluv a už nikdy více levné krátkodobé odkazy.

    Je to ale jen má domněnka, protože jsem proběhla změny PR jen u pár webů, kterými jsem se někdy dřív zabývala (včetně 404m) a výše zmíněné mi z toho vyplynulo.

  21. Ad přepočet: myslím, že je to spíš chyba nebo nějaká provokace. Proč si to myslím – můj blog http://www.blabol.cz, který běží dnes přesně měsíc, má GTPR 4. Jo, odkazy na něj vedou z několika málo webů, ale nic světoborného. Ta doména byla cca 5 let neaktivní, pouze pár subdomén na této doméně jsme využívali pro testování některých projektů. Tak – a teď se v tom vyznejte..
    Ad ceny – u nás v systému http://www.backlink.cz prodáváme web s GTPR momentálně za 1300/měsíc. Ale GTPR je jen jedním z mnoha faktorů, který má vliv na cenotvorbu. Mimochodem, zdaleka o něj není takový zájem jako o weby s nižším gtpr, ale vyšším Srankem. Jsme v Česku :-)

  22. upřesňuju předchozí příspěvek: Ad ceny – u nás v systému cz prodáváme web s GTPR 6/10 momentálně za 1300/měsíc.

Comments are closed.