Webtrh čekají změny

Dnes mi přišel z webtrhu email, kde byl odkaz na vlákno o chystaných změnách z názvem Měníme směr. V ten okamžik jsem byl velice rád. Poslední dobou už bylo moderování trochu nad mé síly. Připomínalo spíše válku s nepřítelem, jež má nekonečné zásoby. Ať jsem mazal po desítkách, rozdával trestné body, anebo banoval, prostě toho bylo víc a víc. Jenomže jako by nic nebylo vidět. Dokonce už někteří webtržníci místo, aby porušení reportovali mi prostě posílali PM ať na to kouknu. Opravdu jsem uvítal vlákno o chystaných změnách. Popravdě mě ale dost zklamalo…

Majitel fóra hodlá upustit od všeho co je malé a dále podporovat jen to velké. Podle něj nemají věci jako minisite, MFA, affiliate marekting, PPC a SEO dále na webtrhu místo, stejně jako volná diskuze. Co jsem procházel sekce tak zůstanou jen eshopy, velké projekty, blogy, grafika a copywriting. Celé fórum se i nadále bude specializovat na otázky kolem podnikání, programování a webhostingu.

Upřimně když jsem to četl přišlo mi to dost líto. Svůj názor jsem napsal a stojím si za ním.

“Zrušením uvedených vláken v sekci marketing příjde webtrh o 8430 vláken a 81890 postů. Sekce Marketing – Domény a Marketing – SEO mají po volné diskuzi nejvíce postů. Krom sekcí WP + PHP jsou to mé nejoblíbenější sekce jak na zdroj informací, námětů na články (poptávka po informacích). Je pravdou že SEO sekce nedosahuje kvality či inspirace jako forums.digitalpoint.com, na druhou stranu jsem doufal že to je právě cíl kterým se webtrh bude ubírat.

Webtrh byl pro mě vždy místem, kde se potkával svět profesionálů a amaterů, svět kde mohl hledat newbie inspiraci u zkušených obchodníků. Teď to bude možná hi-end profi fórum, ale už to nikdy nebude Camelot čekého internetového podnikání.

To co webtrh potřebuje je vyzvednout užitečné členy komunity, označit je viditelně, aby bylo jasné s kým mluvíte. S tím souvisí i silver/gold/platinum memebership. Dále potřebuje více moderátorů s odborností na danou sekci (prostě se sekcí grafiků je probém, já nevím která barvička se s kterou nesnese, co je špatného na tom a tom logu) a aktivního administrátora, který bude na vše dohlížet a damaklovím mečem řešit problémy s kterým si moderátoři nevědí rady.”

Ať máte jakýkoliv názor na minisite, MFA, SEO, spekulaci s doménami anebo affiliate marketing tak jsou to věci, které k internetovému podnikání prostě patří. Točí se kolem nich otázky jak odborníků, tak i laiků, kteří potřebují pomoct. Ignorovat tyto témata ve druhé dekádě dvacátého prvního století je podle mě chyba. Dobře optimalizovaná MFA/minisite mají velice blízko k domainparkingu, který může velice dobře nastartovat doménový biz. Chcete důkaz? Nemusíte pro něj chodit daleko, nedávno vyšel celkem výstižný článek Elephant Orchestra Breaks Out at DOMAINfest.

Jsou to právě MFA a minisite, které dokazují dnes a denně, že i patnáctiletý klučina si může vydělávat. Jenomže tito lidé mají chuť, ale často nemají kde najít ucelené informace. Kde najít motivaci, když to nejde a ono se to na prvních X pokusů často nepovede. Uznávám, že ani na webtrhu té inspirace nebylo mnoho, ale jednou by třeba došel do stádia jako je digitalpoint.com, kde se někdo i pochlubí tím, že právě dal na adsense 100 USD za den. Příběhy úspěšných jsou nám inspirací i motivací jít dál.

Vypadá to, že z webtrhu bude hi-end profi fórum. Možná tam bude fajn diskuze o problémech s programováním, či CMS, ale v tomto ohledu mi přijde lepší diskuse.jakpsatweb.cz, kde už teď je dostatek kvalitních odpovědí. V podstatě to platí i o ostatních sekcích. Ke každému tématu co zůstane se najde kvalitní ČR/SK fórum s konkrétnější specializací a větší koncentrací odborníků.

Ještě je tu trh, to je pravda. To bude asi to poslední co zůstane a nebude mít zatím konkurenci. Uvidíme jak dopadne pod nátlakem nových pravidel a vylepšení.

PS: Omluvám se za pesimisticky laděný článek, ale prostě mi to nedalo.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

30 Replies to “Webtrh čekají změny”

  1. Kdysi jsem přešel od pročítání fora na jakpsatweb právě na webtrh. Už minulá změna mi neseděla, a tuto poslední jsem nepochopil. No nic, počkám, jestli vznikne nějaké nové forum ….

  2. Retal jde mimo zájem uživatelů, maže sekce, které jsou navštěvované. Pokud si myslí, že tím pozvedne kvalitu Webtrhu, stane se pravý opak.

  3. Pozeram ze aj tu chyba vypis novych aukcii z WebTrhu a naopak na WebTrhu chyba vypis novych clankov z 404m.com

    1. Genezis.eu: Retal mi psal email, ať to odstraním z důvodu , že se bude měnit kód. Není tady žádná studená válka :)

Comments are closed.