Webtrh čekají změny

Dnes mi přišel z webtrhu email, kde byl odkaz na vlákno o chystaných změnách z názvem Měníme směr. V ten okamžik jsem byl velice rád. Poslední dobou už bylo moderování trochu nad mé síly. Připomínalo spíše válku s nepřítelem, jež má nekonečné zásoby. Ať jsem mazal po desítkách, rozdával trestné body, anebo banoval, prostě toho bylo víc a víc. Jenomže jako by nic nebylo vidět. Dokonce už někteří webtržníci místo, aby porušení reportovali mi prostě posílali PM ať na to kouknu. Opravdu jsem uvítal vlákno o chystaných změnách. Popravdě mě ale dost zklamalo…

Majitel fóra hodlá upustit od všeho co je malé a dále podporovat jen to velké. Podle něj nemají věci jako minisite, MFA, affiliate marekting, PPC a SEO dále na webtrhu místo, stejně jako volná diskuze. Co jsem procházel sekce tak zůstanou jen eshopy, velké projekty, blogy, grafika a copywriting. Celé fórum se i nadále bude specializovat na otázky kolem podnikání, programování a webhostingu.

Upřimně když jsem to četl přišlo mi to dost líto. Svůj názor jsem napsal a stojím si za ním.

“Zrušením uvedených vláken v sekci marketing příjde webtrh o 8430 vláken a 81890 postů. Sekce Marketing – Domény a Marketing – SEO mají po volné diskuzi nejvíce postů. Krom sekcí WP + PHP jsou to mé nejoblíbenější sekce jak na zdroj informací, námětů na články (poptávka po informacích). Je pravdou že SEO sekce nedosahuje kvality či inspirace jako forums.digitalpoint.com, na druhou stranu jsem doufal že to je právě cíl kterým se webtrh bude ubírat.

Webtrh byl pro mě vždy místem, kde se potkával svět profesionálů a amaterů, svět kde mohl hledat newbie inspiraci u zkušených obchodníků. Teď to bude možná hi-end profi fórum, ale už to nikdy nebude Camelot čekého internetového podnikání.

To co webtrh potřebuje je vyzvednout užitečné členy komunity, označit je viditelně, aby bylo jasné s kým mluvíte. S tím souvisí i silver/gold/platinum memebership. Dále potřebuje více moderátorů s odborností na danou sekci (prostě se sekcí grafiků je probém, já nevím která barvička se s kterou nesnese, co je špatného na tom a tom logu) a aktivního administrátora, který bude na vše dohlížet a damaklovím mečem řešit problémy s kterým si moderátoři nevědí rady.”

Ať máte jakýkoliv názor na minisite, MFA, SEO, spekulaci s doménami anebo affiliate marketing tak jsou to věci, které k internetovému podnikání prostě patří. Točí se kolem nich otázky jak odborníků, tak i laiků, kteří potřebují pomoct. Ignorovat tyto témata ve druhé dekádě dvacátého prvního století je podle mě chyba. Dobře optimalizovaná MFA/minisite mají velice blízko k domainparkingu, který může velice dobře nastartovat doménový biz. Chcete důkaz? Nemusíte pro něj chodit daleko, nedávno vyšel celkem výstižný článek Elephant Orchestra Breaks Out at DOMAINfest.

Jsou to právě MFA a minisite, které dokazují dnes a denně, že i patnáctiletý klučina si může vydělávat. Jenomže tito lidé mají chuť, ale často nemají kde najít ucelené informace. Kde najít motivaci, když to nejde a ono se to na prvních X pokusů často nepovede. Uznávám, že ani na webtrhu té inspirace nebylo mnoho, ale jednou by třeba došel do stádia jako je digitalpoint.com, kde se někdo i pochlubí tím, že právě dal na adsense 100 USD za den. Příběhy úspěšných jsou nám inspirací i motivací jít dál.

Vypadá to, že z webtrhu bude hi-end profi fórum. Možná tam bude fajn diskuze o problémech s programováním, či CMS, ale v tomto ohledu mi přijde lepší diskuse.jakpsatweb.cz, kde už teď je dostatek kvalitních odpovědí. V podstatě to platí i o ostatních sekcích. Ke každému tématu co zůstane se najde kvalitní ČR/SK fórum s konkrétnější specializací a větší koncentrací odborníků.

Ještě je tu trh, to je pravda. To bude asi to poslední co zůstane a nebude mít zatím konkurenci. Uvidíme jak dopadne pod nátlakem nových pravidel a vylepšení.

PS: Omluvám se za pesimisticky laděný článek, ale prostě mi to nedalo.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

30 Replies to “Webtrh čekají změny”

  1. Já s tebou souhlasím! Nechápu, proč chce zrušit sekci Trh inzerce (ale i SEO, Marketing atd.). Jak píšeš, je tam mnoho informací. Je pravda, že spousta toho je plevel, ale tomu se při tak velkém počtu uživatelů nelze vyhnout. Ale když je něco WebTrh, tak by tam přece měla být možnost prodávat reklamu + diskuze na témata ohledně internetového podnikání. Když to zruší, tak dávají zbytečně prostor konkurenci (jak už to někdo také psal v tématu na WT).

    To zvýraznění důležitých členů by bylo určitě vhodné! Klidně i udělat nějaký roční poplatek, aby to odradilo různé pošuky, co tam jsou jenom kvůli kravinám a píšou nesmysly. Maslím si, že by se nějaký ten poplatek v rozumné výši určitě vyplatil.

  2. Retal si IMHO pod sebou řeže větev. Co funguje, na to se nemá šahat.

  3. Také jsem to četl a také jsem zklamán, zdá se mi, že to jde od desíti k pěti. Navíc nový WT jsme nepotřebovali, to staré i s vzhledem bylo super.

  4. Amén, a myslím, že v inkriminované diskuzi hodněkrát padlo, že pro změnu není potřeba rušení témat, ale že je všechno jen o lidech. Zrušte malapodnikatelům jejich píseček a rozlezou se po celém webtrhu a definitivně rozloží a hezky potopí ke dnu.

    A návrhy změny v sekcích jsou taky definitivně passé:

    1.) Prodej facebook skupin se mi nelíbí, ale evidentně je někdo kupuje, takže asi zájem je
    2.) Adult je normální obor jako každej jinej
    3.) Zrušení nejnabitějších sekcí jako volné diskuze a trh inzerce,… a co zbude :-D
    4.) Herní design…. wtf to někoho na wt zajímá?
    5) “Rozrostou se technické sekce.” … tak o tom ty chlapče nerozhoduješ ty, ale jen lidi, který je mají tvořit.

    Zkrátka hraní si na profíky s zvedání nosánku vysoko a dopadne to celé jako honosná sekce “Startupy”. Já v tom vidím jenom Ratalovu flustraci z toho, že všichni ostatní mají z Webtrhu víc než on. Kdyby nebyl idiot, tak to aspoň zpoplatní desítkou jak ostatní škemrají, a byla by větší šance na změnu.

  5. Myslím, že by nebolo od veci, ak by niekto teraz spustil fórum o Internet Marketingu a na internet marketing, teda ppc, ppt, SEO, Mailing, CopyWriting, Grafika, predaj a kupa stranok, inzercie, domen, grafiky.
    Myslim, ze toto by uplne postacovalo a ked chce byt webtrh profesionalny, tak nech su tam 2 oddelene sekcie alebo nieco podobne.

  6. Pamatuji časy, kdy se na Webtrhu všichni znali podle přezdívek, stíhal jsem číst všechny příspěvky, pamatuji na první srazy, … škoda, že to tak romantické nezůstalo navždy. Poslední dobou jsem chodil na WT stále méně. Každopádně, nebýt tohoto fóra, tak dnes dělám a umím úplně něco jiného!
    Co takhle forum.404m.com (pro minisite, MFA, SEO, affiliate, … ) :-)

  7. je to krok vzad. mozno by som urobil platene sekcie, viac moderatorov a pod. ale rusit urcite nie … som na webtrhu skoro od zaciatku a nejaka diktatura tomu neslusi … no hold, je to na Retalovi …

  8. Naprosto souhlasím, Drago.
    Hlavně mě mrzí smazání sekce affiliate, kterou jsem prohlížel poměrně často.
    Adult je v podstatě jenom jiný obor, takže mi taky moc nejde do hlavy zákaz.
    Věcí, která mě ale překvapila nejvíc je nová sekce herní design. Co to jako je? Hodnocení designů pro herní klany jako je Counter strike a WOW?
    Tohle mi hlava nebere.
    Myslím že by bohatě stačilo zavedení membershipů a zamknuté sekce pro členy jako je to na digitalpoint.

  9. Souhlasim s Lelkounem. To, co se pracne budovalo, se ted zboura. I to “vydelavani v pyzamu” ma neco do sebe :)

  10. Tiež nechápem, prečo rušia vcelku hodnotné sekcie. To, že sa zrušilo predávanie FB stránok aj na jednej strane chápem, na druhej strane to ale bolo hádam jediné miesto, kde ich predávať…

  11. Taky si myslím, že by sačilo zavedení membershipů a poplatky za zveřejnění inzerátů + poplatek za posunutí inzerátu nahoru, jako je třeba na warriorforu.

  12. Ten napad s forum.404m.com neni vubec spatny :). Komunitu kolem blogu mas, tak proc toho nevyuzit?

  13. Celemu tomu moc nechapem. Roky sa to napriek nevoli clenov rozsiruje o nove sekcie az je v tom bordel, ze nikto nevie co kde najde a teraz sa to ide zase rusit. Jedna vec je Martinov pohlad na podnikanie a druha vec je co chce komunita. Vo com je zaujimave forum webhosting? Skratka si jeden najdem a uz to viac neriesim. Rusenie blogov, preco? Skupin budis. Feed v clankoch sa meni na vypia anglicky pisanych webov cisto len o politike a podnikani uz to nie je vypis toho najlepsie z cz/sk.
    Zrusit adult to je tiez zaujimavy krok, preco?
    “Vypadá to, že z webtrhu bude hi-end profi fórum. ” to uz praveze nikdy nebude, ani ked sa spoplatni, to ho len utlmi a zbavi trochu plevelu, ale co donuti prist nazad odbornikov a diskutovat tam a predavat? zrejme uz nic, mna osobne tam uz tiez nic nedrzi. Na webtrhu som nic nedrazil ani nekupoval ani nepatam, radsej si oslovim ludi sam.
    Ked Retal uz nevidi vyznam v onliine marketingu je jeho nazor, ini maju nazor opacny a seo, ppc, domeny aj mfa povazuju za zaujimavy zdroj prijmov, to sa ma podradit vacsia jednemu clovekovi? Takto sa komunita nerobi.
    Osobne mi je to ale jedno ako to skonci.

  14. Ja som rád. konečne zmiznú zbytočné urážky, rady od akože SEOmágov, od 15 ročných, ktorí podnikajú bez oprávnení a potom podliezajú ceny. Zmiznú ponuky na FB page, ktoré tam užívateľ dá aj 5 krát za deň´aby boli stále viditeľné atd. Takze ja tieto zmeny len a len vítam.

  15. Akční Domény: Herní design nejsou designy webů, ale spíše návrh her jako takových. Jaký mám mít hra příběh, lokace, postavy apod. Alespoň tohle málo o tom vím.
    Každopádně mi to tam taky moc nesedne. Ale zrušené sekcí SEO, PPC a Affil se také moc nelíbí. Zvláště, když je WT takový český Digitalpoint a tam tyto sekce jsou.

  16. Já přestal na Webtrh chodit už po té nechutné změne designu před nějakým časem, jak už tu někde padlo, je chyba měnit něco co funguje, ale tak asi to má Retal nějak promyšlené tak se uvidí…

  17. Ono je to naprosto jasne a logicke, staci si precist Retaluv post. Je to jasna evoluce, akorat v podnikani, on to tam pise sam:

    “Původní myšlenka, jednoduché, automatizované vydělávání peněz v pyžamu, mi dnes je vzdálená.”

    Retal je dnes proste nekde jinde viz:

    “Začal jsem si mnohem víc cenit podniků, které rozumí svým zákazníkům a prodávají jim opravdovou hodnotu, a těch, kteří umí něco vytvořit”

    Dle mého nazoru uz mu nedochazi to, ze kazdy nejak zacina, alespon ten kdo nededi, ci nema velky kapital, tyto vetsinou mlade lidi chce odstrihnout a ja se ptam, az hrstka techto lidi neco dokaze, zacnou opravdu tvorit davat hodnoty, tak jak to pise, myslite ze se pak na webtrh vrati? Ja rikam ze ne!

    Chci mu jeste odpovedet na jeho otazky:

    Získá si ale Webtrh zpět důvěru lidí, které ztratil?

    Neziska, lide, kteri jsou opravdu kvalitni ve svem oboru uz nejaky webtrh nepotrebuji, ikdyz na nem napriklad zacinali.

    Viz: “Rozrostou se technické sekce. Od pojetí “PHP, MySQL” se přece jen technologie už posunuly. Uvažuji o nové kategorii o herním designu.”

    Neumim si predstavit, ze by se najednou zaregistrovalo mraky odborniku a zadarmo by na webtrhu diskutovali o takovychto vecech, vlastne o know how.

    “Bude obrozená komunita zdravější a bude se sama moderovat?”

    Ono totiz zadna komunita uz vlastne nebude, komunita byla na webtrhu tak dva roky zpet. Webtrh uz neni pratelsky, pro lidi co tam jeste chodi se dle meho nazoru omezil pouze pro business, sledovani aukci, prodej, nakup a tak dale. Nic je nenuti k tomu vytvaret dalsi vztahy, podelit se o zkusenosti a tak dale..

    “Budou ti, kdo zůstanou, moudřejší, než aby se pouštěli do hádek nebo soudili něčí osobnost?”

    Tohle nikdo nezmeni, to je pouze na kazdem z nas.

    Tak jako tak se tesim ze se nekdo chyti za hlavu a da si praci z vytvorenim jineho kvalitniho fora, protoze timto vznikne urcita dira na trhu.

    Jeste me zarazi, ze lide v tom vlaknu, kteri s tim vsim souhlasi a hlasaji huuuraaa do tohooo, supeeer, tak vlastne vetsina z nich jsou lidi v tech pyzamech a asi neumi cist mezi radky a pochopit ze uz tam nejsou vitani, opravdu je to k smichu….

  18. Myslím si, že herní design je poměrně podceňovaný obor. Stovky web designeru jsou schopny se hádat do nekonečna o margináliích. Chápu, že je poptávka po webu. Na druhou stranu jak internet, tak i herní branže se vyvíjí a přístup ke slušným penězům pomalu získávají i freelanceři. Nepodceňoval bych to.

  19. No nevím, ale mě se ty změny celkem líbí. Poslední dobou jsem stejně jako většina ostatních přestal WT číst a jen sem tam kouknul do aukce. Odpovídat pořád dokola na otázky lamy co neumí použít vyhledávání, nebo je na to moc líná a tak raději napíše po X-té stejný dotaz a ještě ho obhajovat před “experty”, kteří jsou papírový milionáři, ale ve skutečnosti mají nudli u nosu a silácké řeči mě už moc nebavilo. Rád pomůžu a poradím, ale poslední dobou byly na dobře míněné rady často jen arogantní namyšlené reakce.

    to Akční domény:
    Jak jsem psal v přípsěvku http://webtrh.cz/109663-menime-smer?p=584071&viewfull=1#post584071, to že netušíš co výraz herní designy znamená, kolik se v tom točí peněz a že české firmy neumí marketingově potenciál využít jasně ukazuje, že podobné informace někde chybí. Já osobně tuhle sekci vítám a těším se na ní. Pro mě to bude zajímavý segment jak pro získávání lidí, tak pro prodej produktů, kterým čeští zákazníci zatím nerozumí a potřebují ho polopatě ukázat a vysvětlit.

  20. Myslím si, že díra na trhu s MFA informacemi bude rychle zacelena :)

  21. to Hry and Andre

    Orientuju se v oboru webdesignu a tohle bych si pod pojmem “herní design” opravdu nepředstavil.
    V tomhle případně je to samozřejmě něco jiného. :-)

  22. V kazdom pripade je potrebne nejake miesto na trh inzercie, ak by sa zrusilo na WT, kedze automaticke systemy velmi nefunguju..

  23. Súhlasím so zakázaním predaja facebook stránok, MFA a podobné balasty, ale určite nie rušiť sekciu PPC, SEO a veci ohľadom minisite. Predsa len minisite na podporu projektu, tovaru z e-shopu je niečo iné ako reklamu zaplnené MFA alebo spam na facebooku.

    Voľnú diskusiu by som kľudne zrušil. Nie je tam nič potrebné a veľa ľudí to len využíva na post-hunting.

Comments are closed.