To co je důležité pro lidi musí být i pro vyhledávače ?!?

Jednu z mála věcí, kterou můžeme přímo ovlivnit z hlediska SEOlogie jsou onpage faktory. Rozložení prvků, nadpisů, množství odkazů a mnoho dalších věci se podepisuje na síle jednotlivých slovních spojení a jejich důležitosti pro vyhledávač. Kdo by nechtěl být nejlepší na určitá slovní spojení že?

Ale zkusme si to vzít za opačný konec. Základem je určitě přehledná stránka jak pro zbloudilé tak i pravidelné návštěvníky.

Aby se na stránce neztratili tak kromě velice důležitých nadpisů jsou to právě vylepšovače textu bold, italic a underline, které by měli text upravit tak, aby se v něm dalo lépe orientovat. Ostatně pokud pomineme google, který je momentálně nadopovaný kofeinem, tak vyhledávače jsou dobré spíše na vyhledávání informací trvalejšího charakteru či archivu článků. Takže modelová situace, kterou určitě znáte by vypadala následovně.

  • Zadáme hledaný shluk keywordů do vyhledávače
  • Objeví se výsledky.
  • V nich si prohlédneme title, jestli tam není přesně to co hledáme, pokud nenajdeme zapojíme intuici.
  • Na stránce si projdeme výsledky, jestli obsahují relevantní informace. Jak ale poznáme že jsme správně a nesnížíme majiteli průměrnou dobu strávenou na stránce?

U každého je to asi jinak a stálo by za to zeptat se lidí jestli během 10 sekund jsou ochotní si přečíst alespoň odstavec textu. Pokud nepoužijeme CTRL + F na vyhledání slovního spojení, ale využijeme jen přirozený vyhledávač v našem mozku, který je založený na algoritmu čím výraznější tím lepší, tak co vyhrává? Nadpisy, bold, italic, ul, li popřípadě jiná barva. Ok co z toho vyplývá?

To co zaujme člověka by mělo zaujmout i vyhledávač

Tvůrci dnešních i budoucích vyhledávačů nejsou hloupí. Možná najdou sofistikovanější způsoby jak ohodnotit stránku. Zatím u nás vedou odkazy, za pár let to možná bude něco jiného. V každém případě musí hledat na stránce. A co bude asi nejdůležitější v rozsáhlém textu? To co je normálním písmem, anebo to co je nějak zvýrazněné?  Ano stále tu budou lidé, kteří se budou snažit toho využít ke keyword stuffing, ale to už by neměl být náš problém, ale problém vyhledávačů a jejich algoritmů. Pokud si myslíme, že je daná informace důležitá, anebo díky ní se bude uživatel lépe orientovat v textu (nadpisy v tomto článku jsou tlustě), tak proč ne. Lidé nám za posledních pár let při brouzdání internetem zlenivěli a spousta z nich si nechce číst celý článek, ale jen některé odstavce. Tak jim to dopřejme ;)

Lepší přehlednost textu u delších článků

Jak už bylo zmíněno. Ostřílený internetoví uživatelé nám často zlenivěli a chtějí si číst jen části článků. Nezajímá je předmluva, ani závěr, prostě chtějí jen číst to podstatné. Daleké důležitější je tohle pravidlo v případě odborných článků. Zvláště pokud je čtou jak začátečníci tak i pokročilí. Představte si například článek, kde se popisují nové funkce, přidané po aktualizaci. Začátečníci nejdřív zjistí, že je potřeba aktualizovat, popřípadě co jsou to objekty nebo i funkce. Pokročilí si najedou rovnou na část, kde je seznam funkcí. Tady jasně hrají prim tagy ul a li. A proč ne?

Jak to ulehčit návštěvníkům z vyhledávačů?

Základem jakéhokoliv projektu je mít dobrý nástroj na analýzu dat a samozřejmě ty data. Jako příklad si vezměme třeba tento článek. Za nějakou dobu zjistím, že na něj chodí lidé na slovní spojení keyword stuffing a přehlednost textu. Data získám z google analytics. Vyhodnotím, že těch pár desítek lidí měsíčně určitě stojí za to v článku udělat menší úpravy. Můžu toho využít a udělat nový detailnější článek, kde se daný problém řeší/vysvětluje a stávající slovní spojení v tomto článku nalinkovat na nový článek, anebo můžu jen novým návštěvníkům pomoci, tím, že slovní spojení upravím na italic. Budou to lépe moct v článku najít a možná se i trochu posunu v SERP ;)

Budoucnost

Optimalizace pro návštěvníky a zjednodušení navigace je investicí do budoucnosti. Seznam či google jí možná ani neocení. Na nějakém fóru o SEO jsem dokonce četl, že bold vyhledávače ignorují, či berou jako normální text. Nevím kolik je na tom pravdy. V každém případě vím z vlastní zkušenosti, že návštěvníci jej rozhodně nepřehlédnou ;)

A budoucnost? Ta je u SEO vždy nejistá, koho by napadlo, že seznam bude ignorovat hlavní stránku webu a místo ní podsouvat nějakou náhodnou podstránku. Prostě dělejte weby pro lidi a nebudete se muset tolik spoléhat na vyhledávače.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “To co je důležité pro lidi musí být i pro vyhledávače ?!?”

  1. Prostě dělejte weby pro lidi a nebudete se muset tolik spoléhat na vyhledávače. = to je určite veľká pravda.

    Čo sa týka tých ďalších článkov na danú tému, oplatí sa dať: Súvisiace články – napríklad na wp – related posts.

    Mimochodom ty to prečo nemáš? :)

  2. No, ja by som to zhrnul takto Vyhladavace sa snazia tvarit ako clovek, robte teda web a text pre ludi a vyhladavace zistia, ze je dobry.

  3. “Prostě dělejte weby pro lidi a nebudete se muset tolik spoléhat na vyhledávače”

    Takhle to funguje jenom u neziskovek, dobrovolniku a nadsencu. Firmy a sluzby chteji byt videt a vzdy udelaji maximum pro to, aby vyhledavace nejakym zpusobem oblbli – u seznamu jim to jde krasne :)

  4. Parádní úvaha. Spousta lidí zapomíná, že vyhledávače jsou především pro lidi.

  5. presne jak pise Unreal – zkuste udelat timto zpusobem eshop ci jen firemni stranku pro lidi a uvidite jak bude “uspesny” :-)

  6. Vždy dělám stránky pro lidi. Ale stejně je třeba těm vyhledávačům občas s něčím pomoct ;)

  7. Problém je v tom, že majitel e-shopu nebo firemních stránek potřebuje návštěvnost, a to pokud možno získanou co nejlevněji, aby se mu vyplatilo prodávat a zbyl mu po odečtení reklamních výdajů nějaký ten zisk. Proto pořád fungují klasické a jednoduché triky na vyhledávače v podobě nákupu zpětných odkazů nebo dalších více či méně poctivých technik. Pokud vím, že za 3000 měsíčně dokážu nakoupit odkazy, které mě posunou nahoru v SERPu a přivedou ze Seznamu třeba 2000 lidí z nichž 20 si koupí můj produkt, bude to pro mě zajímavé bez ohledu na nějakou hrozbu penalizace. V tomhle mají kluci nade mnou pravdu. Věta obsah je král tak dnes platí spíše pro blogy a webziny než pro firemní weby nebo e-shopy, které nejsou zase tak často aktualizované a je problém je posunout nahoru ve vyhedávačích na nová a nová klíčová slova.

Comments are closed.