Jak vypadá běžné seo?

wordpress_logoNedávno mě dostal dotaz, který mi přišel emailem. Ptal se mě jeden blogger jestli je nutné pro “běžné” SEO udělat víc, než budovat zpětné odkazy, psát unikátní obsah, dbát na štítky, hezké URL a nainstalovat nějaký SEO balíček do WP. Moje otázka samozřejmě byla co si představuje pod pojmem “běžné” SEO. Odpovědí mi bylo, že chce psát o sestavování PC, vyměňování různých součástek, přetaktování atd. Prý už si sám udělal podle návodu i vodní chlazení atd. V krátkosti prostě vlastní blog, kde si chtějí kluci vydělat nějaké peníze pomocí PPC a nějaké reklamy na své “pokusy”. Plánují pak založit i servis pro extrémní PC (až prý vyrostou). Nápad opravdu skvělej, co dodat. Jestli se jim to povede nebo ne bude už na nich. Otázkou však bylo co pro to “běžné” SEO potřebují?

Pravdou je, že nejen WordPress, ale i všechny běžně rozšířené blogovací systémy už jsou v současných verzích dostačující, pro to, aby přinesly světu aktuální informace velice rychle. Prostě systémy určené pro předávání informací vyhledávačům. Není tedy nutná žádná ruční registrace nebo obava, že by crawler na něco zapoměl. Seznam pochopitelně musí stránku najít, procrawlovat a zaindexovat, ale kdo dnes hledá odpovědi na aktuální témata (stará pár hodin) prostě seznam nepoužije. V každém případě na články, které mají delší platnost stačí současné systémy bohatě.

Důležitý je fakt, že blog není eshop nebo firemní stránka. Nemusíte bojovat o zákazníka, který si něco kupuje (platí za to, kupuje si to jen u jedné společnosti, ostatní mají smůlu). Pro odborné blogy je zde dostatek místa. Dokonce ani odborné portály nedokážou pokrýt poptávku, tak aby lidé z nedostatku času museli vybrat jenom to nejlepší. Většina blogerů to navíc s frekvencí publikování nějak extra nepřehání. Prostě na přečtení všech novinek stačí v ČR/SR nedělní odpoledne u většiny odborných témat. Prostě tu není konkurence, aby jsme se museli přetahovat o návštěvníky.

Vyhledávače se snaží přiblížit uživatelům. Na začátku zmíněné všeobecné rady tak pro “běžné” SEO bohatě stačí. Pokud chcete poskytovat kvalitní a aktuální obsah tak více než SEO by vás mělo zajímat jak jej co nejdříve dostat k uživateli. Tzn. poskytovat RSS feed, využívat všechny dostupné distribuční kanály (linkovací služby, facebook, odkazy v podpisech,informační emaily). “Nadstandardní” SEO nechte pro eshopy, prezentace firem a MFA. Toť moje rada.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Jak vypadá běžné seo?”

  1. To, co jsi popsal je v podstatě celé SEO. To profi SEO je možná rozdílné v tom, že originální obsah se tvrdě platí a že na budování odkazů vymyslí nějaký konzultant sofistikovanou strategii. No a eshopy a velké portály ještě zakládají SEO na algoritmickém vytváření stránek.
    V českém prostředí nemá většina velkých webů hotové ani základní SEO a pořád by chtěli nějaké pokročilé super techniky.

  2. Z pohledu člověka, který dělá blog jako hobby, musím napsat, že nejlepší SEO jsou originální texty. Kód nemáme dvakrát validní, vzhled 100 let za opicema, kromě nadpisů + meta tagů pro SEO neděláme nic. Přesto návštěvnost roste a blog mi dělá radost.

    Neříkám, že je každý článek zlato. Ale jsem přesvědčen, že díky pravidelnému publikování kvalitních textů nás mají Seznam s Googlem rádi :-)

    Důležité je nebýt na to sám, člověk potřebuje někoho, kdo je zainteresován, ale má odstup. My jsme na to tři a jediné co mi vadí, je široký rozptyl našich zájmů. Udělali-li bychom 10 specializovaných webů, byli bychom na tom z pohledu SEO určitě lépe než teď, kdy koncentrujem vše (od odborných textů přes politiku po blicí historky) na jednom místě.

  3. Igor: Podle mých osobních zkušeností platí jednoduchá rovnice – obsah je král. Důležitější než nějaká optimalizace na vybraná klíčová slova je pokud možno kvalitní obsah. Podle mě se SEO časem přesune spíše do oblasti minisites. Dnes je třeba hrozně těžké dostat se na první stranu výsledků vyhledávání na klíčové slovo šperky, ale třeba na slovo snubní prsteny už to tak nereálné není. Proto by si každý e-shop měl vybudovat portfolio minisites na jednotlivé produkty a propagovat ty minisites mezi sebou na vzájem. Současně tak minisites budou táhnout nahoru celý hlavní web (e-shop) a zároveň budou generovat i nějakou tu návštěvnost. Tohle je podle mě směr budoucnosti v SEO.

  4. Pěkný článek, tápajícím začátečníkům může pomoct.

    Zajímal by mě ale odkaz na zmiňovaný blog, nešlo by ho uveřejnit aspoň tady v komentářích?

  5. Vembl: Michale, obsah je sice král a bez kvalitního obsahu to jde těžko či spíše hůř. Ale už jsem viděl hodně skvělých webů se skvělým obsahem, na které nikdo nechodil. Podle mých osobních zkušeností totiž platí jiná rovnice, a to že 100×0 = 0. I když bude mít obsah plný počet bodů, tak pokud budou další faktory (on-page i offpage) nulové, tak výsledek bude pořád nula.

Comments are closed.