Jak si vedou národní domény

Národní domény, také známé pod zkratkou ccTLD jsou ve většině vyspělích zemí preferované nad gTLD. Jak si ale vedou v době ekonomické krize? Posilují nebo naopak počet jejich registrací ubývá?

Takže největším rekordmanem ze sledovaných ccTLD domén je .de, tedy národní doména Německa. Není to asi žádným překvapením. Německý domaining je na vysoké úrovni. Za poslední rok bylo registrováno 590K nových kousků. Na druhém místě je .nl (Nizozemí) 389K kousků, na třetím místě .ru (Rusko) s 366K kousky. Čtvrté místo patří .co.uk (Spojené království) 281K a páté místo, které se ještě počítá obsadila doména .pl (Polsko) 277K. Česká doména .cz se drží na jedenáctém místě s 99K. Slovenská .sk je na 26tém místě s 21K. Nejhůře dopadla .cn doména, ke je podle dostupných informací úbytek 102K kousků.

Jelikož je potřeba podívat se na některá čísla i relativně, aby jsme mohli odhalit případné maskoty pro budoucí desetiletí. Tak z využitím poměrného počítání (procent) se dostaneme k zajímavým číslům. Výherce je znovuobjevená doména .mx (Mexiko), která zavedla 2nd level registraci. Což zvedlo počet registrovaných domén o 31,48%. Na druhém místě je .vn (Vietnam) s 28,08%. Nic zvláštního se u této domény nestalo, pouze jich už bylo předtím tak málo a teď začal nějaký spekulant skupovat ještě dobré volné domény. Třetí místo získává .pl doména. Nárůst o 20,96% je poměrně slušný. Podle polského registru je v současné době zaregistrováno 1,609,791. Polská doménová scéna tak krizi rozhodně nezažívá. Čtvrté místo obsazuje naše národní doména. Podle statistik, které jsem použil k přepočtu zaznamenala nárůst v době krize o 19,08%. Na pátém místě je doména .au (Austrálie) s 18,01%. Slovenská národní doména obsadila 16té místo s nárůstem 11,8%.

Počet registrovaných domén tedy roste a nutno dodat že pořádně. Otázkou je jestli zároveň s tím roste i poptávka po kvalitních doménách.

Jako hlavní zdroj zdroj dat byla použita služba www.ipdn.tw, některhodnoty byly poupraveny podle jednotlivých registrů ccTLD.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Jak si vedou národní domény”

Comments are closed.