Historie minisites

Přemýšleli jste někdy jak vlastně vznikly minisites, microsites, MFA a podobné stránky? Podařilo se mi shromáždit dostatečné množství informací o začátcích podnikání pomocí ministites. Začneme úplně na začátku.

Domény jsou poměrně drahá záležitost a hosting na tom není o nic lépe. Zatímco v ČR hostují jen opravdu zámožní občané i firmy a ostatní se musí spokojit pouze s freehostingem, v Americe jsou na tom daleko lépe. Nejvíc peněz se drží v adult byznisu. Není problém vydělat i na freehostingu stovky dolarů za měsíc. Ovšem tento článek není o adult galérkách, TGP atd. Zaměřme se na lidi, kteří se rozhodli vydělat si peníze “počestně”

Začátek éry

MFA – Made for Affilate. Už v těchto dobách jsou firmy, které se inspirují úspěšností adult firem a zkouší prodávat všechno možné a webmástrům nabízí provizi. Vznikají vstupní stránky, které jsou jen jeden klik od cílového affilate providera. Prodává se všechno možné. Tento obchod se nedá srovnávat s adultem, ale i tak je oblíbený. Několikastránková prezentace produktu s možností si jej koupit. Dodnes se zachovaly některé charakteristické znaky. Příkladem je dlouhá stránka, velkým písmem popisující výhodnost produktu a desítky spokojených referencí “klientů”.

MFD – Made for Donate. Tento termín asi moc nenajdete. Jednalo se o stránky s užitečným návodem, kalkulátorem nebo textovou hrou. U stránky bylo tlačítko donate (za dotovat, darovat) a vedle něj poděkování, že jste přispěli na provoz stránek. Pokud našli uživatelé užitečné informace nebyl pro ně problém, v záchvatu euforie, darovat nějaký ten dolar. U nás by tento druh stránek asi nepřežil, přeci jen mezi českým BFU přetrvává názor, že vše na internetu je zdarma.

Příchod adsense

S příchodem adsense se mnohé změnilo. Některé keywordy se staly doslova zlatým dolem. Běžný klik za dolar nebyl v Americe ničím výjimečným (asi jako klik v ČR za 4c dnes). Najednou si vlastníci MFA uvědomili, že vydělají víc na adsense než za přímý prodej. To samé platilo i o MFD. Prostě pokud někdo nenašel odpověď na problém jak se zbavit konkretního viru (velice oblíbená MFD), na stránce byla lákavá reklama na antivirus. Klik a dolar byl doma. Prostě všichni masivně přecházeli na adsense. Tehdy vznikla legenda, že si stačí udělat stránku s drahým keywordem a je vyděláno. Ano šlo to. Z deseti lidí za měsíc kliknul jeden a bylo vyděláno třeba 5 USD (stále vše platí pro USA).

Masivní rozmach webmástrů, způsobený levným hostingem způsoboval snižování cen za klik. Začínají se objevovat prodeje odkazů. Nejlepší reklama je přece být na google v top10. Mnoho lidí na webtrhu určitě rádo zavzpomíná jak se před pár lety dalo vydělat prodejem GPR 5+ odkazů za pár set dolarů měsíčně.

Úpadek adsense

Během posledních dvou let to jde s cenou za keywordy z kopce. Podle jednoho velkého průzkumu se průměrná cena za proklik snížila o 50%. Sice roste počet kliků, díky rostoucí návštěvnosti, ale k rozjetí úspěšného miniwebu s informační hodnotou je potřeba opravdu velké množství úsilí ale hlavně zázemí webů co nový podpoří. I když je pravda, že po nakupení všech tří základních příjmů v dnešní době (PPC, prodej odkazů, affilate) může minisite i něco vydělat, už to není co bývalo.

Budoucnost minisites, neboli stránek co mají užitkovou hodnotu

V ČR na donate tlačítko nelze vsázet. Příjmy z PPC jsou o ničem. Nikoho reklama nezajímá a klikat ze solidarity je cesta do pekel. Hodnota reklamy na minisites je nízká. V podstatě se vyplatí víc prodávat zpětné odkazy než zobrazovat reklamu. Spousta textu, který není v souladu s pravidly parkovacích verzí MFA (made for advertisement). S prodejem reklamy přímo je více práce než užitku (dohlížet na čas, fakturace. shánění klientů). Sice existují různé skripty, které dohlídnou na to aby se reklama zobrazovala přesně 60 dnů a klient si může vybrat z katalogu, ale na rozjetí něčeho takového potřebujte alespoň 100 minisites, aby se skript zaplatil. Vyhlídkou do budoucna jsou systémy jako directo.cz. V podstatě prodáváte reklamu i backlinky. Z lidí, co si koupí reklamu můžete udělat sponzory a hrdě to všude napsat. Za nějaký podíl ze zisku si nemusíte kupovat drahý skript na obsluhu desítek stránek, dokonce se starat o faktury nebo o propagaci. I přes velké problémy co teď systém má je vidět, že je po něm poptávka. V současné době se co já vím chystají další 3 jeho verze/napodobeniny. Navíc podle vlastníka systému se do 14tého února spustí nová verze, nepopsatelně lepší než to co je teď. Prý budeme všichni koukat. Proslýchá se že bude i nějaký menší dárek :).

A co další možnosti? Stále může přijít na pole nový hráč, který může předčít všechny ostatní. Vzpomínáte na aukro.cz? Klik za 10Kč, a potvrzená registrace za 200Kč. Pamatuju si na den, kdy jsem vydělal 960Kč a to jsem neměl potenciál jako dnes. Přeci jen co je to 96 kliků? Od té doby jsem za den na PPC nevydělal. Prostě to chce podchytit, když něco takového přijde.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

23 Replies to “Historie minisites”

  1. No mě teda přímý prodej odkazů a adsense stále vydělá víc, než Directo. (přímý prodej kdybych byl ochotný se mu věnovat určitě minimálně jako directo, adsense ted rekne tak minimalne 5x víc).
    Takže výhoda directa je v
    – jednoduchosti (musím tedy mit hodne stranek a velke ranky)
    – pak v tom ze je to dalsi verze reklamy, kterou mohu pridat k jiz pouzitym navic (adsense, tla, backlinks, affiliate).
    – pro inzerenty pak v tom že je to lepší než odkaz v patičce.

    Jinak u me je spíš na pokraji “má cenu ho tam dávat?”

    Já bych nejraději uvítal nějakou verzi prodeje odkazů přímo v textu, buď časově nebo i trvalé linky.

  2. s tym pr mas pravdu. Kedysi to bolo lepsie PR4 sa predaavli za 100-250 a pr6 aj za 1000 ked bol dobry web, teraz je problem predat pR6 za 600 to iste plati pre zahranicie. Preto sa na pr5 neoplati ani odkazy predavat za nejakych 150-250 to nie je bohvie aky biznis

  3. Zajímalo by mě Drago, jak vidíš budoucnost MFA? Myslíš, že v době, kdy je za klik třeba jen 3-5 centů, má cenu dělat nějaké MFA?

  4. Připomněl jsi mi dříve již dnes neplatné pravidlo: “1000 návštěvníků denně po dobu jednoho měsíce = 1000 Kč”. Dříve se krásně počítal pravděpodobný výdělek z webu, dneska už to jde hůře.

  5. Na dárek se těšte (myslím, že to bude velmi zajímavé) a 14. února 2009 jedeme na ostro. Na konci příštího týdne již budeme začínat s testováním nového systému.

  6. Vite v cem je problem? Ze se snazite system ochcat – vydelat penize bez nejake velke namahy a tim ze najdete diru v systemu. Proto je ted cim dal tim vic MFA webu a normalni weby s nejakou rozumnou informacni hodnotou uz skoro ani v zaplave tehle spiny nenajdete.
    Kazdy chce jen, oslepen uspechem lidi kteri zacali mnohem driv nez on, venovat hodinu casu na vytvoreni sablony a zkopirovani textu a uz se jen koukat jak mu naskakuji centiky a byt stastny jak vse dobre vykoumal.
    Tohle je akurat cesta do pekel – za prve akurat tim neuveritelne zaneradite web a za druhe proste takhle prachy neziskate.
    Adsense nahodou vydelava velmi slusne, ale jen kdyz clovek nedela web kvuli adsense ale pro lidi. Pak taky neplati rovnice ze jestli je denni navstevnost x tak mesicni vydelek je taky x .. ne je to pak mnohem vic.

  7. mam i katalog odkazu .. a schvalne jsem to ted pocital – z 200 poslednich zadosti webu co se chteji zaregistrovat je pres polovinu MFA jednostrankova nicota. Prijde vam to normalni? Takhle chcete aby internet vypadal?
    Nebo mozna ja nejsem normalni, ani uz nevim :)

  8. “jednostrankova nicota” :D Jojo, presne to je ono… TO je mfa – jednostrankova neaktualizovana nicota bez informacni hodnoty

  9. ale on to trh vyřeší :) a často to není ani žádná nicota, ale nahuštěná informace

  10. Reyden: Souhlasím s tebou, že MFA weby zaneřáďují internet. Ale je to všechno o penězích a honbě za ziskem. Problém MFA webů je to, že v Čechách ještě pořád není dostatečná konkurence, která by vytlačila MFA weby z prvních míst ve vyhledávání. Stačí si pak jen najít vhodné klíčové slovo (a stále je hodně vyhledávaných klíčových slov bez velké konkurence) a na to udělat MFA web nebo minisite a návštěvnost máte v podstatě zaručenou. Navíc při dnešních cenách se dá hosting a doména koupit za méně než 1000 Kč ročně, a to lze s Adsense vydělat i u webu s návštěvností pár desítek lidí denně. A podle mě bude ještě hůř – jsme o 5 let pozadu za USA a tam je MFA webů ještě mnohem více. Naštěstí je Google již docela umí odfiltrovat, ale moc to nedělá – přicházel by o tučné zisky z reklamy. Podle mě je to začarovaný kruh.

  11. Mám rád Raydena, je to takový hodný rytíř bojující za čistotu internetu. Děkuji ti, že jsi mi otevřel oči a svedl jsi mě ze scestí pekelného MFA. Stydím se.

  12. nikoho svadet ze zcesti nemusim, rekl jsme svuj nazor a jsem si vedom toho ze je ve webtrznicke komunite minoritni. To nic nemeni ale na tom, ze si za nim stojim a ze mam na nej pravo.

    2Vembl: plne s tebou souhlasim .. je to takovy boj s vetrnymi mlyny a ani necekam ze ho MFA prohrajou

  13. Reyden: v cem je tvuj katalog http://www.extraseznam.cz jiny mezi hromadou ostatnich katalogu (prvni si asi nebyl, ze) ze je pro uzivatele prinosnejsi a nezaneraduje internet, jako ty osklive MFA?

  14. v cem je jiny? v nicem .. v cem by mel byt jiny? a hlavne stranka o 10000 podstrankach a nestatickym obsahem o ktery se musim stale starat, stranka ktera naopak pomaha ostatnim uzivatelum se da tezko povazovat za MFA.
    Popravde ani nevim proc jsem to zacal delat – a urcite to nebylo kvuli adsense reklame.
    A ze vytahujes zrovna tohle .. mam x dalsich projektu, uspesnych projektu .. a ani jednu mfa .. co tam mas dal na moje zneduveryhodneni? :)
    kazdy projekt co jsem kdy zacal delat jsem zacal delat proto ze me to bavilo a ze jsem chtel vytvorit neco co pomuze ostanim, ne abych na tom vydelal svuj prvni milion a podvedl navstevniky stranky co buduju

  15. Je od vás hezké, že mi chcete udělat rekord v počtu komentářů k článku, ale ať se to nezvrhne ve flame war. Upřimně nerad by jsem začal s moderováním i na mém blogu :)

  16. ok, kdyztak to promazej :) je to asi zbytecny offtopic vzhledem k tematu clanku

  17. Rayden: pravdu máš v tom, že MFA zaplňuje volné místo na trhu vyhledávání. A proto mám přesně opačný názor. Smyslem MFA není ochcat nějaký systém. Je to jako v klasickém podnikání, ve vyhledávačích jsou volné niky, kterých se chytá každý tak jak umí, aby vydělal. Někdo umí dělat krásné portály (udělá portál) a někdo dělá MFA (udělá MFA). Na reklamním trhu jsou oba dva přístupy regulérní podnikání. Kdyby se to inzerentům nevyplatilo, tak by proti MFA bojovali a oni místo toho tiše souhlasí. Celý web už není o tom, že je to hobby, je to profesionální práce (prostě business). Podniká se za účelem zisku, pokud podnikáš za účelem jiným je to tvoje volba (která mi připadá zcestná, proto ten můj předchozí ironický komentář) ;-)

    Extraseznam.cz vidím také jenom jako jeden z mnoha dalších katalogů; nic víc, nic míň. Stejně jako ty vidíš jedno MFA mezi mnoha dalšíma MFA.

    (svým komentářem vyjadřuji zcela opačné vnímání MFA webů)

  18. Jenze podle meho vnimani tvorby obsahu nebo podnikani na netu to vidim takhle:

    muj pohled: chci vytvorit web o jabkach, vytvorim ho, pravidelne updatuju, lidi co ke me prijdou se dozvi neco o jabkach a jsou spokojeny. Pro podporu navstevnosti si dam reklamu na adsense na kw “jabka”

    tvuj pohled: vidis, ze prachy jsou v jabkach, udelas web ktery nalaka lidi na jabka, ale uz predem s tim zamerem aby na tvych strankach potrebne informace neziskali a byli nuceni kliknout na moji reklamu co mam na adsense na kw jabka.

    V konecnem vysledku bysme meli byt ja i ty spokojeni. Jenze ke me se navstevnik vrati casteji, k tobe uz nikdy, protoze jsi ho napalil a hlavne uz se u tebe ani to malo textu co tam mas updatovat nebude.

    A ted jsou tady nasledky:
    protoze v “jabkach” jsou prachy tak jsou prvni dve – tri stranky ve vyhledavaci zaplacnute MFA weby o jabkach, protoze lidi co rozumi jabkum zas tak nemusi rozumet SEO a maji v tom znatelnou nevyhodu nad tema co maji vic “za nosem”.
    Pro tebe muze byt de facto vse v naprostem poradku az do doby nez sam budes potrebovat najit neco o jabkach a zjistis ze najit relevantni stranku je skoro nemozne pres vsechy MFA ..

    Ja uznavam ze to mate jako svuj podnikatelsky zamer … jen rikam ze to je kratkozrake a hlavne stylem “po nas potopa” .. nechci videt jak to bude vypadat za 10 let.
    Nebudu to tady uz Dragovi zasirat a uz me dochazeji jabka :)

  19. Reyden: Pokud uděláš web, který bude pro uživatele dostatečně přínosný, tak se na něj budou nejen vracet, ale občas i někde uvedou link, občas budou hledat přímo ten web (URL nebo název webu) a pak na něj ve klikat vyhledávání (Google i Yahoo evidují prokliky v SERPu) a nakonec všechny MFA hravě předběhne.

    Vem si třeba keyword “finance”. Na první stránce na Google.cz najdeš například i stránku Ministerstva financí ČR, jejíž tvůrci zjevně na nějaké SEO dlabou.

    Vyhledávače nehodnotí relevanci jen podle SEO. No, možná Seznam…

    Pokud ten web neuděláš (protože to je hodně obtížné), tak někdo jiný udělá mnohem jednodušší web, kde bude titěrný zlomek informací, ale i ten může být užitečnější, než nic. I kdyby jediným užitečným obsahem byla pro uživatele ta reklama.

  20. LLook: krásně jsi to vyjádřil. Krásně to ukazuje, že má Reyden i já pravdu a vzájemně se relativně doplňujeme.

  21. Nedávno to bylo na nějakém blogu, tady nebo jinde. O tom jak i MFA mají hodnotnější informace než normální weby. Ony jsou MFA treba jen plne reklamy (jednostrankkovy balast), ale pak take MFA, kde je skutecny obsah, ktery je mnohem propracovanejsi nez na beznych strankach (narozdil odnich ma zisk a tudiz i moznost investice do obsahu).

  22. Ošklivý sup: To je pravda, je obrovskej rozdíl (podle mě) v jednostránkovém webu kterej má texty z wiki a v mfa jež má svojí informační hodnotu…

Comments are closed.