Blokování reklam v Microsoft Edge

Na konferenci Build 2016 prozradil Microsoft, že plánuje do nové verze svého prohlížeče Edge zabudovat blokování reklam. Edge je nástupcem Internet Explorer, který kdysi s přehledem vládl na trhu prohlížečů (v březnu 2003 měl 88 %). Postupem však ztrácel svůj podíl ve prospěch konkurence, která jej v mnoha ohledech předehnala. V současné době má pouhých 6,2 % a trhu vládne Chrome s 69 %. IE ztratil hlavně kvůli snaze zachovat zpětnou kompatibilitu a nedokázal držet krok z dobou. Namátkou například chybějící jednoduchý podpora pro rozšíření třetích strany. Microsoft jej tak zazdil ve Windows 8 a ve Windows 10 už najdete jen Edge.

V nadcházející verzi tak najde právě zmíněná rozšíření, integrovaný překladač stránek, ale i možnost blokovat reklamu. Microsoft není první, kdo přichází s integrovaným blokováním reklam. Ve vývojářské verzi Opera se už tento měsíc objevila možnost blokovat reklamy. Začátkem roku také spoluzakladatel společnosti Mozzila a tvůrce JavaScript Brendan Eich oznámil, že vyvíjí prohlížeč Brave, který krom blokování reklamy, také bude chránit soukromý uživatelů.

Edge sice nepatří zatím mezi rozšířené prohlížeče. Ve vzorku české návštěvnosti mých webů jej používá 1,6 – 2,7 % BFU a 1,44 % u IT zaměření. 404M má za tento měsíc 1,37 % návštěvnosti z Edge. Tedy podíl prozatím není nijak výrazný. Na druhou stranu vycházím z Google Analytics, kde IT zdatnější uživatelé používají i doplňky na ochranu soukromí (například Ghostery). Podle únorových dat ze StatCounter jej celosvětově používá zhruba 1,72 %.

Tedy prozatím Edge by nijak výrazně neovlivnil grafy blokování reklam. Obdobu AdBlock dnes používá zhruba 12 % Čechů. Na druhou stranu gwx.exe, program, který se vás snaží přesvědčit k instalaci Windows 10, se stává stále otravnější a jedno ukliknutí znamená, že máte nejen W10 ale i Edge. Podíl na trhu se tak může brzy změnit. Nedávno zmizela volba “Neinstalovat Windows 10”, máte na výběr “Instalovat hned” anebo “Instalovat v noci”. Zatím to řeší zavření okna, ale kdo ví do budoucna?

Co se týká samotného Edge, tak jsem jej neměl a možnost vyzkoušet. Otravný gwx.exe mi způsobil několik problémů, takže na W10 nemám náladu a na Windows 7 nainstalovat jednoduše nejde. Občas mi přijde jakoby se Microsoft snažil své produkty sabotovat :)

  • http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
  • http://thenextweb.com/microsoft/2016/03/31/microsoft-will-bake-ad-blocking-right-edge-browser/

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Blokování reklam v Microsoft Edge”

  1. tak u mne vcera o polnoci zniciho nic sam restart a uz mam win 10 .. :-)

    Kazdopadne predtym som to stale x-oval ..

Comments are closed.