Opera zavede blokování reklam

Ve vývojářské verzi prohlížeče Opera se objevila nová funkce – blokování reklam. Navíc obohacená o statistiky rychlosti, které vám ukáží jak moc reklamy zpomalují načítání webu. Opera je tak prvním z masově používaných internetových prohlížečů, který zavedl blokování reklam přímo do své základní instalace.

Společnost zdůvodnila tento krok zájmem svých uživatelů o tuto novou funkci. Opírají se přitom o studii PageFair/Adobe, která ukázala že mezi roky 2014 a 2015 stoupl počet uživatelů rozšíření na blokování reklam o 41 % celosvětově (u nás blokuje celkem podle SPIR 12% Čechů). Dále uvádí, že většina rozšíření se neustále dotazuje serveru zdali se navštívená URL nachází na blacklistu, což chvilku trvá a odrazí se to na výkonu. Opera si místo toho stáhne aktuální seznam toho co blokovat a jednou za čas jej aktualizuje. Tím celý proces blokování ještě zrychlí.

K dispozici je i srovnávač načtení stránky s a bez reklamy.

Srovnávač načtení stránky s a bez reklamy bude nově přímo v prohlížeči Opera.
Srovnávač načtení stránky s a bez reklamy bude nově přímo v prohlížeči Opera.

Ovšem o jeho důvěryhodnosti mám značné pochybnosti.

Při opakovaném testu, kdy byl vyčištěn whitelist se dostavil nečekaný výsledek.
Při opakovaném testu, kdy byl vyčištěn whitelist se dostavil nečekaný výsledek.

Blokátor reklam v Opeře také obsahuje whitelist pro výjimky. Zajímavé je, že není prázdný, ale jsou v něm už přednastavené weby a to včetně těch českých. Najdeme zde:

  • Aukro
  • Google
  • Heureka
  • iDnes
  • Mall
  • Novinky
  • Seznam

Na některých rozhodně reklamou nešetří. Asi se Opera bojí, že by nefunkčnost těchto webů mohla vést k rychlé odinstalaci prohlížeče. Tomu by nasvědčovala i Wikipedie, který je mezi výjimkami, přitom se na ní reklama ani nenachází.

Co se týká samotné efektivnosti, tak oproti nejrozšířenějšímu doplňku AdBlock značně pokulhává. Data bere z EasyList, takže stačí reklamu umístit k sobě na hosting, odkazy redirektovat a nic nepojmenovávat jako reklama. Na druhou stranu klasické PPC systémy do odnesou.

Blokovat se budou i trackery

Mimo reklam bude blokovat opera i vše co sbírá data o uživateli. V seznamu najdeme i Google Analytics anebo TopList. Takže pokud vám poklesne počet návštěv z prohlížeče Opera, tak to nebude tím, že by jej lidi nepoužívali, ale prostě vaše počítadlo je nebude vidět. Jestli tato data potřebujete je načase přejít na sbírání informací ze serveru či webové aplikace.

Mimochodem je celkem paradoxem, že Opeře jde tak moc o soukromí a pohodlí uživatelů, ale přímo na oficiálních stránkách, kde je informace o nasazení, mi Ghostery zablokoval Disqus. IE 11 se samozřejmě vhledem k počtu komentářů seklo.

Závěr

Jedná se o odvážný krok ze strany Opera. Na druhou stranu trhu s internetovými prohlížeči momentálně ovládá Google Chrome a jeho podíl postupně roste. Blokování reklam by mohlo Opeře získat další bodíky na trhu. Přeci jen bez reklamy se ty weby nahrávají o dost rychleji.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Opera zavede blokování reklam”

  1. Já stejně Chrome neopustím, vždyť přidat si tam adblock je otázka několika vteřin. Ale trend jde určitě dobře a třeba to bude mít i Chrome brzy v základu :)

    1. Bohužel obtížně, opera se bude stejně jako adblock browser lžive identifikovat buď jako firefox či chrome.

  2. Jen chabý pokus získat publicitu a doporučení mezi kamarády, kteří objeví tuhle SUPER fci. Stačí se podívat na forum EasyList a člověk hned získá pocit, že adBlock a spol už pomalu prohrávají.

  3. Vôbec sa mi nepáči takýto prístup zo strany Opera, je pravda že nejakú publicitu a nových návštevníkov si takto získajú ale ajtak to bude iba minimum. To aby sme teraz začali blokovať prístupy na web, pre návštevníkov, ktorý používajú operu :D :D

Comments are closed.