Brave – prohlížeč, který nahradí vaši reklamu za svou

Spoluzakladatel společnosti Mozzila a tvůrce JavaScript Brendan Eich momentálně pracuje na projektu Brave. Jedná se o kontroverzní internetový prohlížeč, který je rychlejší díky tomu, že prostě blokuje reklamu. I když to není úplně přesné, on jí spíše nahrazuje za vlastní.

Dále má v sobě i obdobu Ghostery, což je rozšíření, které blokuje pokusy o sledování uživatele. Takže se postará, aby nefungoval například remarketing (když navštívíte nějaký eshop a pak vás jeho reklama pronásleduje po internetu).

Na první pohled to vypadá, že jde o projekt, který má připravit provozovatele stránek o peníze. Vlastně je to ještě horší, on je má doslova „ukrást“, protože reklamu nahradí tou svou. Dokonce z ní bude mít provizi 15 %. Ovšem není to tak horké. Chce totiž dát 55 % publisherům, tedy majitelům stránek. Otázkou je jak toho chce docílit pokud nahradí na mém webu AdSense anebo Sklik? Dalších 15 % půjde reklamní síti, která se postará o přísun reklam. Pak nám tu zůstává ještě 15 %. O jejich osudu by měl rozhodnout sám uživatel, který využívá Brave. Například je dát formou mikroplatby svému oblíbenému webu. No zní to velmi zajímavě, ovšem nezodpovězenou otázkou je jak bude toto dělení fungovat v praxi.

Brave uživatelům už od začátku slibuje vyšší rychlost, což se mu díky odstranění zvláště náročných reklamu určitě podaří splnit. Navíc pro inzerenty má také něco. Informaci o uživateli bude uchovávat přímo u něj na lokálním úložišti, takže remarketing bude fungovat. Dokonce lépe, protože na různých stránkách mohou být různé reklamní systémy, které se rozhodně o data navzájem nepodělí. Oproti tomu prohlížeč bude pořád stejný ať navštívíte jakoukoliv stránku, třeba i bez reklam.

Samotný prohlížeč Brave je open source projekt. Existuje verze pro Windows, Linux, iOS a Android. Prozatím pokud si jej chcete vyzkoušet je třeba se zaregistrovat jako beta tester. Od investorů už získal 2,5 milionu USD a má za cíl dosáhnout na 7 milionů uživatelů.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Brave – prohlížeč, který nahradí vaši reklamu za svou”

  1. super nápad a ti webmasteři, kteří se nezaregistrují nic nedostanou, protože je není jak oslovit. Už vidím jak měsíčně posílají drobné na miliony účtů. :) Takže po adblocku už víme co blokovat dál. :-D

    1. Blokovaci reklam je marginalni problem. AdSense taky zacinalo s posilanimdrobnych na miliony uctu a dneska posilani biliony dolaru.

    1. A predevsim zmeni obchodni model. To je na tom to podstatne. Bez reklamy to zatim nejde, kdyz jsou lidi svorc/zevlaci.

  2. Taky pravda, ale proč se dělit ještě s dalšími a jakou mám kontrolu kolik % si nechají. Google věřit jakžtakž dokážu.

    Ono úplně stačí, aby přibylo stránek, které blokování detekuji a adblock ztratí smysl. Je jich už celkem dost.

  3. Každého sráče co mi s tímhle přijde na stránku zablokuju.

    Jedna věc je dobře teda reklamy si zablokovat a nedat mi ani floka za mou snahu – OK beru bylo a bude.

    Ale makat, aby z mé práce měl prachy nějakej hajzl? Říkám bez pardónu NASRAT.

  4. Spíše utopie…. i když by se to povedlo tak výkon bude slabý a nevyrovná se to adsense navíc už teď je 55% málo adsense dává myslim 68% a až by měli nějak rozumně obsazený trh tak by těch 55% stejnak ořezali….

Comments are closed.