Seznam nedoporučuje přechod na HTTPS

Na oficiálním blogu fulltextového týmu Seznam.cz se objevila zpráva, že nedoporučují přechod na HTTPS, protože to přináší problémy se řazením výsledků.

V poslední době řada webů přechází z http na https … Tento přechod v současnosti bohužel někdy přináší problémy v řazení výsledků hledání. Na úpravě pracujeme, a proto v tuto chvíli doporučujeme přechod na protokol https prozatím odložit. … Zjistili jsme, že stejná stránka je po přechodu z protokolu http na https crawlovaná o něco pomaleji a rankovaná o trochu hůře

Seznam prozatím nabádá provozovatele webu k odložení rozhodnutí přejít na zabezpečenou verzi. Do konce prázdnin chce provést takové úpravy, aby k této diskriminaci HTTPS nedocházelo.

Co přesně Seznamu nefunguje v samotném zprávě není. V diskuzi je zmíněno, že tento problém se týká všech webů na HTTPS.

Nejdříve jsem si myslel, že by problém mohl být s přesunem obsahu na novou URL. Dříve indexovaný obsah má vyšší autoritu, než ten samí přesunutý na novou stránku. V diskuzi se však tazatel zeptal na web postavený už od začátku na HTTPS a odpovědí mu bylo, že tento “nedostatek” se vyskytuje i v tomto případě.

Celkem zábavná situace. Google za HTTPS trochu odměňuje a Seznam trochu trestá :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Seznam nedoporučuje přechod na HTTPS”

  1. Mame za sebou přechod na https s jedním našim webem a ani po více nez pul roce na tom nejsme s přirozeným trafficem ze Seznamu ani vzdáleně na původních číslech . Doháníme to na ppc kampani , nic jiného nezbývá . Je docela naprd, když jeden velký zdroj návštěv oznámí ze ne-https weby bude trochu znevyhodnovat a druhy oznámí pravý opak:(
    Palec nahoru Seznamu aspoň za to, ze nedělá z lidi blázny a rekne ze s tím ma potíž

  2. Seznam zde přiznává, že selhal. HTTPS jako takového se to netýká a přechod na něj je nevyhnutelný. Seznam si to bude muset spravit a naopak začít HTTPS weby zvýhodňovat, jako to dělá Google. HTTP bude během příštích let vytlačováno.

        1. Nezmizí – letsencrypt.org je pouze nástroj pro kinder-home-nakoleně-adminy, nic víc. Současný systém nenahradí.

  3. Ze o “trochu hure”. Vtipne. Z prveho miesta uplne do prec…

  4. Tomu seznamu už fakt nechápem .. ale tak zese je odn ich pekne že to dali takto verejne vedieť a dúfam že aj održia čo píšu, že to bude opravené čo najskôr.

  5. Seznam má celkovo stále problém s indexáciou, hoci sa to zlepšilo tak pri väčších projektoch je to stále katastrofa. Máš nejaké doporučenie čisto pre seznam ako zlepšiť indexáciu? Z cca 500 000 podstránok po pol roku zaindexovaných cca 300. Https nepoužívame, reklamné kampane bežia nonstop..Google nemá s indexáciou problém.

    1. Tam bude nějaký jiný problém. Po půl roce ti nemůže zaindexovat jen 300. Většinou to způsobuje málo kvalitní obsah.

  6. Před měsícem jsem spustil e-shop rovnou na https a na některá hledaná tří slovná spojení už jsem na první stránce. Zatím bez linbuildingu apod. Možná to nebude na seznamu tak horké, jak to vypadá. Alespoň u nových stránek.

Comments are closed.