Nic než seznam klíčových slov a přes 15 tisíc hledání, 73 prokliků za 3 měsíce

Když nevím jaké téma zvolit pro každodenní článek na 404m, zkusím kouknout do Google Analytics anebo Google Webmaster Tools (dnes Search Console). Občas se tam najde nějaké zajímavé klíčové slovo, které mě “nakopne”. Zabralo to i dnes ;)

V roce 2013 jsem vytvořil seznam nejhledanějších klíčových slov na Seznam.cz. U nějaké příležitosti jej pak dal volně k dispozici. Stále si jej můžete stáhnout na této stránce. Od té doby se tím nijak nezabývám. Ovšem pokaždé, když přijdu do GWT, tak mě fascinuje kolik lidí se přes Google přímo na tento 4 MB soubor podívá, alespoň podle statistik na grafu. Přitom to není nic jiného než tabulka klíčových slov.

Jenomže tím to nekončí! Ono to nějak nefunguje jak by mělo 👀

 

seznam-keyowrdu-s-15K-hledanimi

Když se totiž snažím zjistit, na co konkrétně lidi klikají tak vidím všude nulu. Ať už u počtu kliknutí anebo CTR. Je jedno jak si řadím výsledky. Takže konspirační teorie, Google nechce ukázat na tomto druhu “farmení dat” co letí? Kdo ví :)

K čemu je to dobré?

Jak se ukázalo u obsahových farem, které mimochodem stále fungují, pomocí různého generování textů lze z vyhledávačů získávat návštěvníky. Přitom výrobní náklady jsou často velmi nízké. Desítky či stovky tisíc stránek často nemusí obsahovat více než pár vět, aby byly zařazeny do indexu vyhledávačů. Ty mají často problém rozlišit zdali se jedná o užitečnou databázi informaci anebo jen něco.

Krom farmení zbloudilých duší je to hlavně zdroj dat. Získáte přístup k seznamu hledaných long tail. Na ty pak můžete cílit. S trochou nadsázky se tím dají zachytit i trendy. I když GWT neukazuje v porovnání s Google Analytics aktuální data.

Ok a dál?

Fajn představte si, že si uděláte 4 MB html soubor s klíčovými slovy. Jak si povede na Google? No dost špatně, protože se pomalu načítá a je obrovský. Udělat 4 tisíce 1 KB souborů je zase pro neprogramátora náročná záležitost. Navíc  v očích dnešního Google Panda farmera hrozí penalizace. Naproti tomu udělat nějakou vekou pseudotabulku v Excel či Calc s nic neříkajícími daty a klíčovými slovy? Pokud je mi známi Panda za jeden velký dokument nepenalizuje ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Nic než seznam klíčových slov a přes 15 tisíc hledání, 73 prokliků za 3 měsíce”

  1. No nevím, jak tak koukám na tu tabulku, tak tam vidím počet, kdy se zmiňovaná stránka zobrazila ve výsledcích vyhledávání, ale nikdo na ni neklikl. Tak nevím, jestli ty data nejsou interpretovaná mylně.

  2. farmy pořád fungují a je to i nezanedbatelný zdroj návštěvnosti. Přesto bych byl rád, kdyby zmizely a nezabíraly místo v serp.

Comments are closed.