Budou některé domény zdarma?

Jak jistě víte v současnosti jedinou doménou prvního řádu, která vás nebude stát peníze je .tk. V blízké budoucnosti jich ale může být daleko více. Společnost Freedom Registry, Inc. se rozhodla nabídnout správcům nových TLD zajímavý obchodní model, který by umožňoval rozdávat domény a přitom prý vydělávat zajímavé peníze.

Základ je postaven právě na úspěchu domény .tk (národní doména Tokelau), kterých je momentálně registrováno přes 9 milionů. Což jí mimochodem řadí na třetí místo v počtu registrací ccTLD za .co.uk (10M+) a .de (15M+). Volně rozdávané domény prostě budou táhnout, zvláště pokud to budou exotické názvy jako činnosti, města, zboží atd.

Ok lidem se dostanou do rukou desítky milionů různých domén. Jak ale správci domén vydělají nějaké peníze. 200K USD za zprovoznění domény a další desítky tisíc ročně, to jsou slušné náklady.

Freedom Registry v podstatě sebrali všechny možné dosud fungující obchodní modely s doménami:

  • Pronájem prémiových domén – 3 a méně znaků = větší cena. Tento obchodní model používá například .ws. Za CCC.ws zaplatíte ročně 500 USD, za CC.ws 1000 USD a C.ws je za hezkých 50K USD.
  • Víc zájemců = bere nejvyšší nabídka.
  • Parkování – pokud se nějaká doména využívá o překlepy většinou nebývá nouze. Domény které jsou zdarma budou sloužit různým fan projektům. Když majitel po čase ztratí zájem doména skončí a objeví se místo ní parkovací stránka. Reklamu bude poskytovat samozřejmě Freedom Registry.
  • Ochrana značky – UDRP je otrava. Správci domény, kteří uzavřou smlouvu s Freedom Registry to budou mít jednodušší. O vše se totiž postará. Bude hlídat jak domény tak i obsah. Navíc společnost slibuje i ochranu před phisingem, různými druhy scamu a problémovým obsahem. Pro společnosti, které si chtějí ochránit své zájmy to vyjde levněji než právní spory.
  • AfterMarket – Njn, kdo by si nekoupil doménu s návštěvností, zpětnými odkazy anebo autoritou.
  • Prémiové služby – Při větším množství domén to bude chtít nějaké to API ať si to člověk může organizovat. Využijí jej zvláště registrátoři a poskytovatelé hostingu. Zdarma asi nebude :)

Tak co myslíte máme se na co těšit, anebo spíše bát?

 

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Budou některé domény zdarma?”

  1. tohleto nemůže skončit dobře :) protože co je zadarmo, tak se furt hamouní a hamouní… proč aspoň nedají symbolickou cenu $1

  2. Jéééééééé tak to jsem nevěděl, že tk je gratis…kde ji registrujete?

  3. Myslím, že se máme na co těšit.

    Ten model u .ws domén je myslím smysluplný. Když by to byla nějaká aukce třeba nebo nějak by se to vymyslelo, byla by i jasná cena domény. To je dnes trochu problém určit.

  4. Já bych jenom podotknul, ze se jedna o domeny druheho radu, ktere vas nestoji penize ;) viz prvni veta.

Comments are closed.