Google bude penalizovat stránky za reklamu

Jen co se světu podařilo jakž takž vstřebat Panda Farmera připravuje se další úprava algoritmu, která má pracovní název Page Layout Algorithm (dále jen PLA). Tato novinka, by měla penalizovat stránky s příliš velkým množstvím špatně umístěné reklamy.

“Obdrželi jsme stížnosti od uživatelů, že když kliknou na výsledek vyhledávání a je pro ně těžké nalézt to co hledali, tak jsou nespokojení. Raději než odrolovat stránku dolů, přes několik reklam chtějí vyděl výsledek hned.”

googlewebmastercentral.blogspot.com [1]

Google se tak rozhodl pomoct nespokojeným uživatelům a vymyslel koncept PLA. Jeho základem není porovnávat poměr reklamních ploch a zbytku obsahu. Místo toho se zaměří právě na zmíněnou přístupnost k obsahu, pro uživatele. Tedy kolik reklamy stojí mezi tím co uživatel přijde na stránku a obsahem co hledá. Konkrétně obsahem pod zalomením stránky označeném v popisu algoritmu jako above-the-fold.

“Takže stránky, které nemaji dostatek obsahu above-the-fold (pod zalomením), mohou být změnou zasaženy. Pokud kliknete na stránku, kde nejdříve uvidíte pramálo viditelného obsahu above-the-fold anebo jsou velké části věnované reklamě, tak to není dobrá zkušenost pro uživatele.”

googlewebmastercentral.blogspot.com [1]

Vlezlá reklama by neměla být jediným problémem. Penalizace se také dotkne stránek, kde reklama zdržuje nahrávání. Že by se stránky neměli nahrávat víc než pár sekund ví každý, kdo nakoukl pod pokličku SEO optimalizace. Nově to vypadá, že Google bude kontrolovat, co vlastně stránky brzdí. Jestliže to je nevýkonný server dodavatele reklamy, tak se penalizace nemusí vyhnout ani vám. Otazník zůstává třeba nad velkou plochou s flash reklamou.

Další otázkou je, který druh reklamy bude vadit. Podle SearchEngineLand [2] by se problém neměl dotknout popup, popunder ani jiné reklamy, která není “uchycena” přímo k stránce. Co ale například reklama, která nahrazuje slovíčka v textu za javascriptové odkazy s náhledem?

A asi ta nejdůležitější otázka, co je vlastně už hodně? Penalizace asi nebude za dnes oblíbenou reklamu 728×90, ale co třeba velké AdSense čtverce 336×280, které jsou oblíbené nad článkém u blogu. Google prý chápe naši potřebu monetizovat projekty, protože bez peněz by určitě nebylo tolik kvalitního a hlavně aktuálního obsahu. Takže kde jsou ty hranice? Prozatím se doporučuje využít nástroje BrowserSize z dílny Google Labs.

Matt Cutts prohlásil o PLA, že nezasáhne víc než 1% výsledků vyhledávání, které mají žádný, anebo jen minimální obsah nad záhybem v nejvíce rozšířeném rozlišení. Právě v této větě je možná odpověď na předchozí otázce. Ale zpět k penalizaci. Mělo by se jednat o penalizaci jako u Panda Farmera. Což znamená pro princip kolektivní viny. Pokud bude označeno více stránek jako “přereklamováno” může to odnést velká část celého webu. Celý proces jak příprava penalizace tak i odpenalizování může trvat i měsíce. Což je problém, protože můžete z opožděné penalizace vyvodit špatné závěry. Lépe to vysvětluje Google:

“Pokud se rozhodnete upravit vzhled webu, na PLA se automaticky odrazí změny až poté co znovuprocrawlujeme a zpracujeme dostatek stránek k posouzení změn.

Jak dlouho to bude trvat záleží na několik faktorech, včetně počtu stránek a za jak dlouho dokáže crawler vaše stránky

Na běžném webu to může zabrat několik týdnu, než Googlebot projde a zpracuje dostatek stránek pro posouzení změn.”

Závěr

Popravdě je to tak trochu ironie. V současné době jsou ty největší weby doslova přeplácené velkoplošnou reklamou, která je na vzestupu. Například novinky.cz, idnes.cz, stream.cz anebo csfd.cz mají přesně ten tip reklamy, kdy se dostat k obsahu znamená odscrollovat dolů. Mimochodem, když do Google zadáte půjčky, tak to je ještě horší.

  1. Page layout algorithm improvement
  2. Pages With Too Many Ads “Above The Fold” Now Penalized By Google’s “Page Layout” Algorithm

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Google bude penalizovat stránky za reklamu”

  1. kvalitni obsah tvori radove jedotky procent lidi, mozna min, konzumujici stado neakceptuje ani nepohodli jednoho odscrolovani, to je problem. G si muze delat co chce, ale pupecni snuru adsense si neodstrihne.

  2. Taky jsem se o tom v blogu rozepsal, ale netusim kdo bude presne postizen. Rozhodne tu bude nejaky pomer prinos stranky/mnozstvi reklam a podle toho bude stranka nebo domena znevyhodnena. Tak i tak se reklamy z idnesu, zive a dalsich jen tak nezbavime :)

    1. Unreal][: kdyžtak hoď odkaz ať to lidi nemusí dohledávat. Já to vzal jen tak povrchně.

  3. pixit: Problém je, že ti tvořiví většinou nejsou “profi webaři”, ale nadšenci. Ti co weby umí už tam většinou dávno mají nasekáno reklamy až hrůza a povětšinou se věnují tvorbě MFA, mikrosajtů, PR webů a dalšího bezcenného krmiva pro vyhledávače. Problém je spíš téměř monopol Google na vyhledávání, v kombinaci s jejich vlastním adsense je to dost blbé. V zásadě to může eskalovat až do situace u Seznamu, kdy se dají pozice prakticky koupit a reklama je nacpaná všude.

  4. Akurát som hľadal jedno logo a google ma odkázal na logostage.com – typický príklad stránky s “trochu” up reklamou :D

  5. “above the fold” znamena NAD zalomenim a nie pod zalomenim

  6. Úsměvné je hlavně to jak jdou doporureční jedné divize googlu proti té druhé. Zatímco Adsense doporučují vetší reklamní jednotky na viditelnějších místech tak týmy z vyhledavače doporučují přesný opak :)

  7. Psal jsem to už na jíném blogu do komentů a google s itoh ovšímá už dlouho… Měl jsem textovou reklamu od Google adsense pod headerem a normálně jsem měl ídky ní nižší návštěvnost… když jsem jí odstranil návštěvnost stoupla cca o 20.. dřív byl růst návštěv menší – zanedbatelný… teď se stabilně každý měsíc zvětšuje…

    Nevěěl jsem o tom před třemi měsící sem tu reklamu prostě smáznul protože se mi tam nelíbila a zvolil sem jinej typ jinam a je to lepší:)

    Takže potvrzuju z vlastní zkušenosti..

  8. neměl bych z toho až takový strach. Myslím, že proti svým reklamám google půjde vůbec nebo minimálně. A kvalitní a nekvalitní weby už byl schopen google poměrně dobře schopen rozpoznat už nyní.
    Spíš mi přijde úsměvné, že brojí proti reklamě a přitom mi minulý týden už poněkolikáte přišla výzva z adsense, ať square 250×250 nahradím širším 300×250 a to samé udělám u skyscraperu 120×600, kde má zvolit také širší formát 160 px.
    Na straně druhé připouštím, že opravdu velmi často narazím na web s nulovou obsahovou hodnotou a fůrou reklamy. A to nemusí jít jen o MFA weby.

  9. Olda: ano to jsem si taky říkal… jenže mu jde taky asi způsob použití reklamy aby na ní vydělal za normálních podmínek a ne na MFA?? No každopádně já jsem změnu nezávisle zaregistroval.

  10. Podle mě to nejvíce zasáhne RSS agregatory, které v podstatě dne jsou v magazinovém stylu kam se vejde moře reklamy.

  11. Zaujimave je, ze kazdy tu omiela len Adsense, a co ostatne reklamne systemy?

    Trosku mi to smrdi nekalymi praktimaki Googlu. Co ked chcu penalizovat stranky, na ktorych nejde reklamny system od Googlu?

    Uvidi sa, ked to vstupi do platnosti, ale mne to proste zapacha..

  12. Fakt super, zrovna, když jsem začal nasazovat na weby reklamy, tak ani těch pár kaček nevydělám. K poznámce Brozmana bych se přiklonil.

    1. bug01: nemyslím, že to bude tak tragické, tedy pokud nemáš megareklamu jak na novinky.cz :)

Comments are closed.