Praktická ukázka proč by SOPA znamenala cenzuru

Zákon SOPA už je v podstatě mrtvá záležitost. Sám navrhovatel jej včera stáhl. Jako hlavní důvod uvedl “Není pro něj zatím širší podpora veřejnosti.” Osobně by jsem to také zabalil, vzhledem k protestům velkých společností, které by s ním měli celkem velký problém.

Například včera vydaný článek na Yahoo! News, by v případě platnosti SOPA znamenal minimálně jeho pořádnou cenzuru. Jaké by byly konečné důsledky pro provozovatele se už nedozvíme. A cože je na článku tak cenzury-hodné? Vždyť jen shrnuje co se stalo s Megaupload a informuje veřejnost.

Jasným prohřeškem je odkaz na novou stránku, kde údajně vznikne budoucí MegaUpload. Vzhledem k tomu, že mají zabavené domény, směřuje na IP adresu serveru. Dobrý právník, kterého YAHOO! jistě má by to možná ukecal, ale nejspíše by to stáhli. Kde jsou ale hranice? Pro ochranu autorských práv by mohla chtít vláda, aby se v článku vůbec neobjevil text o nové stránce, aniž by tam byl odkaz. Na IP adrese najdete dále tlačítka na sdílení pro FB a Twitter. 141K sdílení na FB a téměř 1,5K na Twitter. Při platnosti SOPA by tyto tlačítka nesměly fungovat. Popřípadě provozovatel by musel smazat sdílený obsah, že MegaUpload žije.

Platilo by to o všem obsahu a to kdekoliv. Diskuzní fóra, osobní blogy, sociální sítě a s postupem času možná i uzavřené komunity. Slovní spojení MegaUpload by se mohlo stát zakázanou frází, aby náhodou někoho nenapadlo jej hledat. Nikdo neví jak daleko by zákony mohli zajít.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Praktická ukázka proč by SOPA znamenala cenzuru”

  1. SOPA je špatná. Ale tahle (ne)praktická ukázka až moc paranoidní.

    Nepil jsi? :)

    1. Gamer: je to jedna z možných budoucností. Záleží jak si moc do toho necháme kecat. A na druhou otázku odpovídám kladně, ale až po napsání článku :)

  2. Dyť je to celý blbost.. jakákoliv cenzura internetu.. prostě pokud je člověk podle dané země plnoletý tak by měl mít možnost koukat na cokoliv! Pokud není plnoletý tak s tím souhlasím… ale ruku na srdce kdo nekoukal na porno když mu nebyo 18 a jak moc ho to ovlivnilo ve vývoji? :)

Comments are closed.