USA připravuje internetový “ban list”

Dolní komora Kongresu USA představila takzvaný “rogue websites” zákon, který se má stát účinným prostředkem v boji proti internetovým stránkám, které porušují zákony týkající se duševního vlastnictví. Podle tohoto zákona by se stránky, které například umožňují stahování filmů, dostali na jakýsi ban list. Všichni poskytovatelé internetového připojení by pak měli znemožnit svým platícím zákazníkům k takovýmto stránkám se připojit.

Ačkoliv se teď mnoho z vás pousmálo, protože dobře víte, že něco takového je technicky jen velice obtížné a dá se to navíc celkem pohodlně obejít X způsoby, problém je hlavně v samotné podstatě ban listu. V souvislosti s ním je totiž poukazováno na obdobné ban listy, které se používají například v Číně. Jsou to přitom hlavně Američané, kteří tento druh cenzury kritizují. Jaký by to byl zajímavý paradox, kdyby právě oni se inspirovali Čínou. Přeci jen než něco polofunkčního vymýšlet je lepší  okopírovat už funkční řešení. Celkem úsměvná představa jak se USA učí cenzurovat internet podle Číny.

Nutno dodat, že to není jediný návrh. Není to tak dávno co podobné opatření navrhl americký senát. Anebo pamatujete na červené tlačítko, které odpojí internet v případě hrozící války? Za zmínku stojí i snaha Verisign o povolení vypnout libovolnou doménu. Prostě internet už nějaký ten pátek leží vládám v žaludku a nejraději by jej měli pod kontrolou. Teď je otázkou jestli si najdou legitimní důvod. Čína to má jednoduché, nemusí si hledat žádné důvody. Prostě to řekne na rovinu. Američané to mají těžší, musí si něco najít. No a Evropa? Tady si sílu internetu neuvědomují pořádně ani politické strany před volbami.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “USA připravuje internetový “ban list””

  1. hnus velebnosti, co se tu děje :-( kdy dorazí tento fašismus i k nám?

  2. jak už jsi napsal: existuje x způsobů jak obejít ban listy, tak proč se tím vůbec zabývat? Spíš by usa mělo jít od druhé strany kabelu. Čili neblokovat zákazníky a koncové uživatele, ale spíš servery a domény.

  3. to Olda: Tak nějak. Teď řeknu takovej kontroverzní názor. Je to jen názor plus přirovnání. Takže je tak nějak nelegální, umisťovat warez a další věci na servery typu ulozto nebo rapid a tak…je to tak? Ale už není nelegální na to zveřejnit odkaz ke stáhnutí…je to tak? A ten, kdo to stáhne a neposkytuje dál je v pohodě, souhlas? Takže vše je OK až na toho, kdo to nahrál na war server.
    Teď ta paralela – Je nelegální výrábět drogy, ano? Je nelegální je distribuovat, ano? Ale je legální mít u sebe malé množství nějaké drogy, yes?
    Pak si ale všichni protiřečí – buď bude nelegílní vše, anebo nic. Zbytek je schizofrenie mezi nicht wahr? Takže kdo mi chce oponovat, že srovnávám jabka a hrušky?
    Vidíte tu paralelu výroba a distibuce drog (nahrání a distribuování warezu) a jejich následnou konzumaci (stažení a shlédnutí)? je to úplně to samé…

  4. Celkem jsem zvědav jak to dopadne, ale podle mě se to stejně obejde bez nějakého výrazného úspěchu …
    Všichni si to stejně obejdou těmi zmiňovanými X způoby a je to jedno ;)

  5. Je to velmi sporné…

    Sice je nechutná snaha o to, selektivně blokovat stránky, na druhou stranu pirátství je opravdu krádež. I když se tak netváří, je to prostě zlodějna, netvářím se jako svatoušek, jen podotýkám, že na jednu stranu to chápu…

    A souhlasím s Petrem, než dojde na trestání, měla by být jasně (a spravedlivě) definovaná zodpovědnost… Proč ten kdo si stáhne kino ripnutý film je méně (nebo vůbec) na vině než ten, kdo jej uploadnul… Konzumace je stejná krádež jako distribuce.

  6. Když jsem platící zákazník tak chci mít plnou možnost navštěvovat věchny weby na světě… To by se dalo soudit v USA.

  7. Je to hnus, co si vlády dovolují dělat s internetem. Jinak bych chtěl poděkovat za inspiraci pro článek o obsazení internetu světovými velmocemi ;-).

Comments are closed.