Červené tlačítko internetové apokalypsy

Přemýšleli jste někdy jestli existuje nějaké červené tlačítko, které prostě vypne internet? Popravdě ani já ne. Nějak mě nenapadlo, jak by se to vlastně dalo udělat, protože celý internet je v podstatě rozdělený a nikdo nemá kontrolu nad vším.

Na druhou stranu jde ovládat vše, co je na území jednoho suverénního státu. To nám už ukázala Čína, která má mimochodem prý nejlepší a nejlépe vycvičené kybernetické vojsko na světě. Možná právě proto se Američané rozhodli zřídit si červené tlačítko, které dokáže vypnout internet v celém USA. Bude ho mít na starosti prezident. Teď mě tak napadá, že až jednou dojde k nějakému kyberútoku na infrastruktury amerického internetu, tak snad si ty tlačítka nesplete :)

Další info


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Červené tlačítko internetové apokalypsy”

  1. Zajímalo by mě na co všechno má americký prezident červené tlačítko, to musí být celá strojovna ;-)

  2. Tak amíci to celkem ovládají. Vypnou dns servery kdy asi 8 ze 13 je u nich a jsi v řiti.

  3. Za mého mládí se diskutovalo o klíčové roli kořenového nameserveru A (nebo A1, teď si nepoamatuji), bez kterého by nefungoval adresovací systém. Internet je sice distribuovaný a nelze ho asi z jendoho místa “vypnout”, ale pro jeho funkci (adresování) je zřejmě nutná docela omezený počet klíčových serverů, jak vyplývá z níže uvedeného článku (zde se neřešilo vypnutí, ale riziko selhání při tzv. chybě roku 2000):
    http://www.icann.org/en/committees/dns-root/y2k-statement.htm

  4. červené tlačítko je i u nás, kdysi o tom bylo dokonce i v Máte slovo (na ČT1). ovšem po kliku na tlačítko se udělá nějaký report nějakému úřadu pro kontrolu(možná policii), to kdyby tam byl nevhodný obsah pro děti atp.

  5. mas prosim link, kde je viac info? Napadlo ma totiz, ze uz bol takyto napad ale povodne to malo odpojit USA od sveta, co znamenalo, ze v USA pojde internet nezavisle.

  6. Je to blbost. Internet se ovladnout neda… Cina sice cenzuruje obsah, ale neni problem si vytvorit vpn tunel kamkoliv do demokraticky spolecnosti. DNS servery by byly problem, ale jednak jsou u soukromych spolecnosti, a jednak se pouzivaji cache na kazdym uzlu. Zase tu ale neni problem si nastavit nejakej name server na bananovych ostrovech. Prestrizeni optiky se zase da vyresit bezdratove :). A hlavne pri cesky “vychcanosti” :) Jinak cerveny tlacitko u nas v CR existuje pro vsechny GSM site – mozna budou jeste nejaka dalsi

  7. ked je vygenrovany kluc k internetu preco nie aj tlacitko

  8. samozrejme ze vsetko sa da, a mne ani vam sa o tom ani nesniva
    netreba vypnut internet ako celok, staci pozastavit niektore sluzby (google, IM) a uz je cinnost obmedzena, potom sa znizi na viacerych miestach datova priepustnost a internet si zahltime aj sami.

Comments are closed.