Google se musel přizpůsobit Facebooku

Pamatujete na nedávné odhalení tajného plánu legie stínů, který spočíval v hromadném kopírování textů z diskuzí jedoucích na Facebooku, které Google nedokáže procházet? Tak pokud jste tuto možnost propásli, tak máte smůlu. Google se totiž rozhodl přizpůsobit Facebooku a speciálně kvůli jejich aplikacím vytvořil robota, který je umí procrawlovat.

Na jednu stranu se to dá pochopit. Google vždy přinášel výsledky i z těch nejzapadlejších koutů internetu. Na stranu druhou je to podle mě tak trochu velký ústupek, vzhledem k tomu, že spolu vlastně teď válčí. Pro Google by bylo asi nejlepší, kdyby Facebook vůbec nebyl vidět.

Ok zpět na zem. Jednoduše řečeno, pokud si na své stránky hodíte diskuzi přes Facebook bude jí umět Google nejen procrawlovat, ale i zaindexovat. Takže co z toho vyplývá? Prozatím to byl celkem slušný problém, protože odpovědi pod články měli slušnou hodnotu, zvláště ty, které řešily nějaký problém. Když někdo hledal toto řešení dostal se do diskuze pod článkem. S aktivní komunitou, která umí se kontroverzní, anebo odborné články měnily v pravý sen SEO mága. Vím možná trochu přeháním, ale co když jsou to právě kvalitní diskuze pod článkem, které mohou zvýšit kredit celého blogu u Google? Když tak alespoň taková diskuze posloužila veřejnému zájmu a nejednomu člověku pomohla.

Tohle Facebook diskuze neuměly. Vlastně tu byly bez nějakého vyššího cíle. Jen jako připomínky k článku, které si možná někdo někdy přečte. Teď získávají status na úrovni klasických komentářů. Mohou také zachraňovat nervy a čas lidí a možná i zvyšovat kredit stránek u Google. Možná. To nikdo vlastně neví.

Ha teď mě napadla konspirační teorie. Když jsou teď ty facebook diskuze indexované, nenastal čas je trochu okořenit spamem? S trochou důvtipu by nebyl problém vyprovokovat slušný flamewar, který by se dal částečně přenést i na zdi lidí, kteří na něj reagují. Facebook diskuze mají totiž zaškrtnuté políčko pro publikování na zeď. Možná masový útok na nervy diskutujících by posloužil například k zažehnutí virální kampaně. Třeba to ten Google má tak dobře spočítané jako se svým GPR, který udržuje při životě jen proto, aby si nenašli linkbuildeři něco jiného, co už by nedokázal penalizovat.

No uvidíme.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Google se musel přizpůsobit Facebooku”

  1. No je to na zamyšlení, pokud by to tak zůstalo pak bych i pochopil reakce některých webů a jejich přechod k diskuzi přes FB. Mě osobně přijdou klasické komentáře lepší, už jen proto že falešný FB profil se dá udělat taky a spamerům to tak stejně bránit v akci nebude, a pak další věc nedovedu si představit tu administraci u FB diskuze.

  2. jsem si říkal, že to nebude trvat dlouho a google to bude muset indexovat.

  3. Také jsem zastáncem klasických komentářů, nelíbí se mi, že se facebook cpe úplně všude…

    Co takhle Twitter diskuze?

    A nebo budeme muset za chvíli pod článkem vytvořit diskuzní mapu, kde bude v každém čtverci diskuze z jiné platformy :)

    Ty sociální sítě nás jednou fakt zničí hehe…

  4. Z čeho jsi čerpal, když tvrdíš, že Google indexuje tyhle FB diskuze? Moc se mi to nezdá. Ať už se podívám kamkoliv (viz třeba http://climatizer.cz/clanek/zobrazit/foukana-izolace-cena-neni-jedinou-vyhodou), tak žádná diskuze zatím zaindexována není. Dokonce ani zive.cz, což Google prochází určitě velmi často. Navíc mi není jasné, jak by Google tu indexaci vůbec provedl. Leda by měl dohodu přímo s Facebookem. Moc by mě zajímala odpověď kohokoliv zasvěceného, protože tuto otázku považuji za velmi zásadní.

Comments are closed.