Příručka virtuálního zlatokopa I.

cartoon_goldminer.jpgTakže v posledním článku jsme se zabívali jak těžařská jednička v ČR Ahyde upozornil, že stále se ještě nachází velké množství kvalitních domén, které se dají prostě zaregistrovat za reg fee. Jelikož článek měl poměrně slušnou čtivost, rozhodl jsem se, že si celou problematiku trochu přiblížíme. Aby doména mohla vydělávat nějaké peníze musí mít trafik, které někteří lidí říkají návštěvnost.

Trafiku může mít doména několik druhů:

  • Type in – někteří lidi prostě zkouší zadávat doménu do URL a přidají oblíbenou TLD. Pokud mají třeba mobil sony ericsson k800i tak zkusí zadat sonyericssonk800i.com
  • Typo – každý se občas uklikne. Pokud se třeba chcete dostat na doménu mapy.cz, občas skončíte na apy.cz nebo mpy.cz.
  • Search Engine nebo SE trafik – i když je doména smazaná, často z některých vyhledávačů na ní stále vedou odkazy. Při další návštěvě crawlera většinou doména vypadne z vyhledávání, dokud se na ní neobjeví znovu obsah.
  • Backlinks Trafik nebo BL trafik – sem spadají všechny neodstraněné odkazy. Může se jednat jak o neukončenou výměnu odkazů tak i odkazy v článcích, katalozích, sociálních sítí nebo linkovacích služeb.

A který z nich je nejlepší? Podle osobní zkušenosti by jsem to seřadil Type in, BL, SE, Typo. Ale to je dost obecné. Pokud má třeba doména s typo trafikem podobný design jako originál jen všude je reklama je možné dosáhnout hezkých zisků. U SE trafiku je zase sporná účinnost. Hodně lidí otvírá výsledky v novém okně a klidně si otevře i několik naráz. Není proto problém pro něj zavřít stránku. Navíc SE trafik se bez obsahu často hodně rychle ztrácí. Je proto nutné nasadit nejlépe starý obsah, aby jste jej neztratili. Je to sice neetické (publikování bez souhlasu původního autora), ale efektivní. Vím o pár profesionálních domainerech, kteří to dělají pravidelně. Samozřejmě je nutné vyhnout se všem TM. Backlinks trafik je zase hodně sporný. Tyto domény se dost špatně shání, protože mají většinou hodně vysokou hodnotu yahoo backlinks a to jejich cenu na aukcích zvedá.

Takže nejdříve se virtuální zlatokopové rozhodněte, co vlastně budete shánět a co s tím budete chtít udělat. Protože každá doména se monetizuje trochu jiným způsobem.

Jestliže chcete parking tak jsou nejlepší type in domény. Tady není prakticky co zkasit. Doména bude vydělávat ať je kdekoliv. Po trochu testování u různých společností s různou optimalizací se dostanete k nějakému přijatelnému výdělku za měsíc. Ale domény s type in trafikem prostě vydělávají (samozřejme US trafik, CZ trafik je o ban na SEDO). Problém je, že se neuvolnují, popřípadě se vydraží v aukci. Jestli chcet type in doménu za reg fee tak musíte hledat. Nebudete mít k dispozici žádný nástroj, protože ta doména nebyla nikdy registrována. Pokud teda nemáte přístuk k datům z toolbarů ;).

Typo domény jsou dost zrádné na parking. Trafiku většinou tuny, ale nikdo nekliká. Tady je lepší doménu nasměřovat na multihosting a udělat tam něco co se podobá originálu a na férovku říkám zmate uživatele. Druhá možnost je udělat tam něco, co bude vypadat lepší a efektivnější než původní a donutí kliknout a poslední třetí varianta je, že pokud vlastníte typo doménu nějaké společnosti, která poskytuje affil tak uděláte redirekt z typo domény na jejich hlavní doménu, ale se svím affil linkem.

Prostě se musíte rozhodnout co vlastně chcete a co s tím budete dělat. Variantu, že projdete expired listy, něco najdete zaregistrujete a pak se rozmyslíte moc nedoporučuju. Mě osobně to moc nefungovalo. Takže pokud chcete domény na parking berte jen domény parking. Pokud chcete domény na MFA, berte jen domény na MFA. Opravdu je lepší soustředit se na jednu věc pořádně než dělat X věcí neefektivně.

Příště se podíváme jak zjistit jaké domény se právě nasypali do virtuální nicoty.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup