Pondělní zamyšlení nad GPR

premysleni.jpgPoslední directogeddon masivně smetl ranky na mnoha mích webech. Na několika jsem měl i odkazy na neDG projekty a ty samozřejmě také utrpěly. Celé to teda hezky popadalo dolů. Celkem by mě zajímalo proč to vlastně google dělá. Jestli je opravdu účelem ochraňovat svůj google page rank na kterém prý vůbec nezáleží, anebo jen zabránit prodávat reklamu. Přeci jen pokud někde kupujete reklamu a stránka nemůže nabídnout masivní návštěvnost tak se koukáte hlavně na ranky a zaměření. Koupená reklama tak může posloužit jako posílení pozice ve vyhledávači. Problém pro google ovšem je, že právě tyto stránky, které jsou odborně zaměřené s malou návštěvností jsou v globálním měřítku ideální pro jejich Adsense program.

Například v ČR bylo z globálního hlediska výhodnější dělat stránky speciálně pro directoglobal. Pomocí menšího linkování nebyl problém mít slušné ranky a vždy vyprodáno. Některé stránky by sice více vydělali na adsense, ale v součtu mi vždy vycházelo lépe directoglobal, hlavně protože se ušetřil čas, který bylo potřeba vynaložit do posilování pozice ve vyhledávačích. Ono je celkem jedno, kde stránka je ve vyhledávačích nebo kolik lidí tam chodí, pokud má srank 60, page rank 3 a reklamu s odkazem si zde můžete koupit za cca 36 korun. Tato kombinace ranků byla vždy vyprodána. Upřimně pak už mě nějaký adsense program ani nezajímal. Stačilo prostě budovat další a další tyto stránky. Ranky se drželi pomocí nakoupených expirovaných domén, nebo se šťáva prostě přelívala ze silných projektů na které se budovaly odkazy pomocí virálního efektu nebo masivního linkbuildingu na hranici etičnosti. Ovšem vše fungovalo v pohodě. Google by svým útokem určitě vyhrál, ale v ČR nemá dominantní postavené. Srank je důležitou veličinou při nákupu odkazů. Přeci jen ten už na pozici webu ve vyhledávání vliv má.

I přes neschopnost programátora directoglobal udělat funkční řazení v tabulce podle ceny se tak zdá být přímý prodej reklamy na stránkách s menší návštěvností zachráněn. Dopomohla tomu i akce vložte 5000Kč a 5000Kč dostanete na reklamu zdarma. Počet prodaných reklam u mě vzrostl z dlouho trvajících 40% na 62%.

Google Page Rank. Fascinující spojení 2 slov a jednoho TM, které dohromady dělají další TM. Zkráceně GPR. 3 písmena, která dokáží srazit sebevědomí nejednomu developerovi, hlavně v ČR. Člověk by naopak řekl, že nejvíce posedlích lidí bude právě v zemích kde má google naprosto dominantní postavení. Podle google trends jsme v počtu hledání tajmetsví GPR 4tí na světě. Před námi je Indie, Indonesie a Rumunsko. Tak proč nás pořád tak zajímá? Můžeme se s ním snad pochlubit před konkurencí? Upřimně nevím.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Pondělní zamyšlení nad GPR”

  1. Po penalizaci od Googlu jsem chtěl Directo ze všech webů stáhnout, ale řekl jsem si, že alespoň počkám, až na se ukončí všechny reklamy (na pár webech mám vyprodáno až do konce prázdnin). Zatím to vypadá dobře, protože i přes GPR 0 lidé reklamu nakupují, tak snad to tak bude i nadále.

  2. Podle me neni dulezite v cechach GRP. Narozdil od SR se jeho ztratou nemeni pozice v SERPu a majiritni vyhledavac je tady Seznam.

    Rekneme si na rovinu, ze prevazna vetsina SEO magu, optimalizuje hlavne pro Seznam (vcetne developeru na MFA a minisites).

  3. Správne to je PageRank (bez medzery) – hneď sa ti aj vylepší štatistika v google trends ;)

  4. Naštastie na slovensku nieje podobný problém a dominantou je google … alebo naneštastie ?

  5. Jo, zkus to bez mezery a taky bez slova Google.

  6. Sám jsem přestal poslední dobou GPR řešit, už to pro mě nic neznamená. Přímý prodej odkazů mi moc nefunguje a na Directo se prodává pořád, takže to je vlastně zbytečnost.
    Ale mohli by na Directo víc zapojit ten svůj rank, který by byl takový neutrální a nevázaný. Tím by se vlastně úplně odprostili od GPR a mohli by fungovat perfektně dál.

  7. Fondil: by me zajimalo jak se vam tam dari neco prodavat… ja porad nejsem schopen prodat vic jak jeden slot… ze by cena?

  8. nevím, u mě si nikdo za poslední odkaz nekoupil. Možná prostě nemám výhodné nabídky :)

  9. Řekl bych spíš cena. Nezdá se Vám, že jsou webmástři ochotni jít s cenou někdy až neúnosně dolů? Ono je možná na čase začít kupovat a ne prodávat.

  10. Taky mi na vetšině webů klesl, ale nějak to neřeším. Jsou jiný hodnoty, které vypovídají o kvalitě stránek :).

  11. tvrzeni o tom ze web s reklamou za 36 kc mesicne (z kterych si jeste bere provizi provozovatel) je nesrovnatelne vyhodnejsi nez adsense mi jaksi nesedi.

  12. Hannes: DG ti z toho nechá 30 za slot což je 150Kč/měsíc. Web o který se nemusíš starat (nepotřebuje podporovat dalšími odkazy, je ti jedno jakou má pozici ve vyhledávačích) se prostě vyplatí, zvláště pokud ti jde jen o to zaplácat doménu kterou v budoucnu chceš prodat. Navíc 150Kč = 7,5 USD tzn. 150 průměrných kliků v ČR (počítám 0,05 USD klik). Pokud to je minisites a žádný MFA tak při CR 10% potřebuješ měsíčně 1500/lidí. Takhle ti v podstatě stačí jen ranky a návštěvnost pár desítek za měsíc.

  13. Čéče Drago, tak jsem sčotnul Directo a mám tam prodáno 71% prostoru. Ale Adsense je na tom stejně lépe v průměru u mě asi tak 3 krát.

    Má vůbec smysl srovnávat Directo a Adsense? Oboje je jiná cílová skupina. Ať si říká kdo chce co chce, tak Adsense “platí” za cílený trafic a Directo “platí” za cílené linky. Jsou to dost podobné, ale různé kanály.

    Ale všiml jsem si, že pro tebe je jednodušší sehnat ranky. Mě se spíše lépe shání traffic.

  14. já chtěl taky s directem seknout, ale hned po tomto incidentu mi někdo zkoupil asi 30 slotů, takže zůstávám :)

Comments are closed.