Directogeddon – den poté

directogeddon.jpgVčera utrpěl reklamní systém directoglobal tvrdou ránu. Přes 42% webů dostalo penalizaci od google a jejich page rank spadl na 0. Původně jsem si myslel, že se mi vyhnula, ale 23 z 29 webů bylo zasaženo. Přežili větší weby a weby ve zvláštním pozorovacím režimu (ty které si prošli postihem za prodej ranků), což je celkem paradox. V google webmasters tools své ranky stále mají, což mě potěšilo. Prostě jen penalizace, která za pár měsíců odezní. Osobně to nevidím zas tak tragicky. Většina minisites co mám na directoglobal je tam protože neměli žádný trafik na efektivní parking. Prostě jsem potřeboval, aby si na sebe domény vydělali a MFA se mi prostě nechtělo dělat. Nevím jak zareagují ostatní. Zatím všichni vyčkávají. Půjde cena na penalizovaných webech dolů? Osobně už se mi s cenou jít níž nechce, ale na rozhýbání obchodování to možná bude třeba. Na druhou stranu spousta lidí se zalekne a skončí, to by zase mohlo cenu odkazů vytáhnout nahoru. Asi zvolím vyčkávací taktiku a uvidím co bude dál. Jelikož jsem uposlechl volání trhu a prodával reklamu na delší dobu tak mám cca 40% reklamy vyprodáno na více jak 2 měsíce.

Včerejší den ukázal velkou nestálost celého internetového obchodování. Snad nexistuje legální odvětví, kde by jste mohli zainvestovat 500Kč do vytvoření minisites a za rok počítali zhodnocení investice 100%, což je příklad klasického minisites s nasazeným directoglobal, bez jakékoliv jiné reklamy (a to jsem se držel u země). Jelikož si vše dělám sám tak nepocítím při případném krachu ztrátu “reálných” investic. Maximálně o co přijdu je můj čas. Já osobně, ač o tom bulvární nadpis nesvědčí, si ze ztráty page ranku zas tak hlavu nedělám, ale je třeba se zamyslet. Je nutné si zajistit příjem z více stran. Na directoglobal jsem vsázel hodně do budoucna a stále to trvá. Ale je prostě nezbytné dále hledat efektivní způsoby monetizace. Z PPC vychází nejlépe Adsense, ale pravda je taková, že najít efektivní model jak vydělat na adsense a přitom neudělat přeplácané nepoužitelné MFA, které je další na řadě není žádná sranda. Nejsme v zahraničí, kde jsou schopni vyhnat obchodnicí cenu za klik do desítek dolarů. To už pak stačí jeden klik za měsíc a máme vyděláno. Podařilo se mi dostat k nejdražším keywordům v ČR a není to žádná slává, protože pouze 60 slovních spojení má potenciál dát za klik víc jak 1 dolar a každé z těchto slovních spojení nemá hledanost přes 50/měsíc, takže se to vykliká během chvilky. Je nutné hledat nové možnosti monetizace, nové služby a aktivně podílet na jejich rozvoji (psát o nich články, dělat jim reklamu atd.). Chce to i rozšířit portfolio druhů webů. Dělat pouze jeden druh ať už minisites nebo MFA je chyba. Občas pokud je poptávka tak některé projekty prodat a uložit peníze na horší časy (popřípadě do krátkodobích investic) nebo koupit projekty, které se dají rychle otočit. Celý tenhle internetový biznis je hodně nestabilní, chce to prostě víc piliřů o které se dá zapřít.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Directogeddon – den poté”

  1. Je pravda, že pár lidí to nevydrželo s nervama a své weby nechali odstranit, nicméně nic zásadního se nemění. Přibývají nové reklamní plochy a dnes dokonce lidé dobili na své účty 2x tolik co v minulých dnech.

    Prostě vytřídíme MFA weby bez valné hodnoty a pojedeme dál. A chystáme do budoucna nejedno překvapení…

  2. Bolo by dobre vymysliet nieco ako MFA kým to nieje este take rozsirene a tak …

  3. Mozno sa konecne zacne s budovanim solidnych projektov, prinasajucich pridanu hodnotu pre zakaznika.

  4. Těch 60 slov je myšleno jako že dolar permanentně? Já mám zkušenost, že kliky šíleně lítaj a mám web, co děla 5 centů, ale najednou je tam klik za 55 centů, což je myslím hodně dobrý na češtinu. Přikládám to ale spíš tomu, že někdo udělal chybu v nastavení inzerátu a pak se asi divil :)

  5. Presne tak to je. Chcelo by to najst alebo vytvorit nejaky novy druh monetizacie. Cim viac druhov tym istejsi prijem.

  6. Ten pokles se nejspíš týká jenom webů, které mají málo interních odkazů. Na webu, kde mám 12backlinků a další 4 sloty z directa rank padl, na dalším webu, kde mám 2 sloty z directa a 2 backlinky se nic nemění

  7. Na toto jsem několikrát upozorňoval. Jeden z dalších důvodů, proč bych do directa nezapojil mé velké weby. Kvůli technickému zpracování a jednoduchému rozpoznání díky vynucené “reklamě” na vlastní prostor se to dalo čekat! PR je mi na nic, ale odkazová hodnota a další faktory, které jsou ovlivňovány tímto systémem jsou ze SEO pohledu spíše destruktivní!

    Vemble projdi si e-maily a zprávy poslané skrze directo. Posílal jsem ti několikrát informaec a návrhy, jak udělat alespoň trochu directo oboustranně pro inzerenty i publishery výhodné a hůře rozpoznatelné pro vyhledávače.

  8. Sám jsem o GPR přišel cca před 2 měsíci, z 3->0 Srank zůstal na 70 a to v době kdy jsem na webu DG neprovozoval, nyní ho používám a na ranky v podstatě nehledím. Do DG se mi původně investovat nechtělo, ale jelikož se mi za 1.měsíc podařilo vydělat víc než jsem čekal obratem jsem tam vše vložil na zpět nejen aby se samotne DG rozhýbalo, ale tak nějak ze solidarity.

    Ještě musím dodat, že jsem rád za ruční filtraci odpadu v katalogu je tak 50% webů kde bych byl ochotný inzerovat (bez ohledu na finanční stránku)

  9. Jen mě tak napadlo, jestli třeba nesouvisí ten pokles PR s tím, že weby neměly na stránkách upozornění, že zobrazují reklamy AdSense, které jsou už povinné, třeba to Google vyřešil takto divně :)

  10. Aby toho nebylo málo, tak DG teď leze posledních pár desítek minut jak šnek.

  11. Ondřej Baar: Vím o tvých mailech a děkuji za ně. Snažíme se to zlepšit, ale současně také musíme opravit nějaké ty bugy, které se vyskytly a není čas dělat to všechno najednou.

    Ohledně té odhalitelnosti nebo neodhalitelnosti – stejně by nepomohlo, kdyby byl katalog neveřejný nebo kdybychom se kód snažili nějak zamaskovat. Možná by to prodloužilo ten ban o pár měsíců, ale jednou by to stejně přišlo. Navíc ten katalog má svůj marketingový smysl.

    Jinak brzy ale přijde – troufám si tvrdit – značně výrazné zlepšení Directoglobal.com. A taky mám v plánu brzy přijít s dalším způsobem monetizace, zcela jiným než je directoglobal. Už se na tom pracuje.

  12. Snad podle tohoto armagedonu lidi pochopi, ze tahani se za ranky nema smysl.

    BTW. Vembl chtel jsem se zeptat, zda odpovedi na reklamy cachujete. Nekdy mam pocit ze se Vam pretizi databazovy stroj a cele directo jde do kytek.

  13. Vemble : Rádo se stalo, můžeš mě zkontaktovat zpět, myslím, že by mělo být prioritou udělat systém neškodícím :o)

    Ohledně odhalitelnosti, mám opačné zkušenosti. O katalogu vůbec nemluvím, jde o řekněme zbytečné dráždění hada bosou nohou. A nejde mi o předávání ranků…

    Už se těším na novinky. Ale pokud budou pro SEO nevýhodné jako prozatím dg, doporučit je svým zákazníkům nebudu moci.

  14. BTW: DirectoGLOBAL.com je spatne vytvorena znacka. Uz jenom proto, ze se tam zduraznuje slovo “GLOBAL”, ktere Google nasel na 617 milionech stranek. Lepsi by bylo zduraznit slovo DIRECTO, a jeste mnohem lepsi by byla jednoslovna znacka.

Comments are closed.