Google page rank jednoduše

google_logo_small.gifJako další příspěvek do sekce FAQ sem se rozhodl napsat vše o google page rank. Celý tento článek je psán co možná nejjednodušeji, bez vzorců či složitých nákresů. Pokud máte zájem o složitější verzi. Doporučuji použít vysvětlení na anglické wikipedii.

Page rank je způsob jak ohodnotit stránky. Vymyslel jej Larry Page a Sergey Brin. Právě kvůli jednomu z tvůrců se občas překládá page rank jako Pageovo hodnocení.

Základ page ranku je založen na principu ohodnocení věděckých prací. Kde čím více je z něčí práce citováno tím větší má ta citovaná práce váhu. Jednoduše řečeno čím více prací odkazuje na jinou práci tím větší je její věděcká hodnota. To byla základní myšlenka page ranku. Počítače však umožnili tuto myšlenku vylepšit. Představme si místo věděckých prací stránky. Stránky na které vede více odkazů by měli mít přece větší váhu při dalším odkazování. Zatímco v reálném světě by to bylo obtížné sledovat ve světě počítačů se to dá.

Abychom si to celé ještě ulehčili uděláme si vlastní rankovací stupnici na principu page ranku, kterou postupně vylepšíme až nám vznikne obdoba google page ranku. Nazveme jí třeba Drago Rank.

Drago Rank verze 1

Základní verze bude jednoduchá. Pro náš příklad použijeme nějaká smyšlená jména třeba Drago, Retal, Fishbond, Ahyde, Fandor a Machi. Tito lidé mají každý jednostránkovou prezentaci.

pagerank1.GIF

Drago má 1 bod a jelikož má 2 odkazy tak přiděluje z této hodnoty 0,5 Retalovi a Fishbondovi. Fandor a Machi linkují Ahyde jedním odkazem tudíž mu přidělují každý po 1dnom bodu. Ahyde má tedy 2 body. A jelikož má jen jeden odkaz tak posílá Retalovi odkaz s hodnotou 2 bodů. Retal jehož stránky mají hodnotu 2,5 bodu linkuje na Fishbonda. který má celkem 3 body (2,5 od Retala a 1 od Draga).

Pro náš příklad bereme, že Drago, Fandor a Machi si vydobili 1 bod poctivím linkováním :)

Takže jak jsme skončili?

Drago – DR 1

Fishbond – DR 3

Retal – DR 2 (2,5)

Ahyde – DR 2

Fandor – DR 1

Machi – DR 1

Zároveň jsme ale narazili na problém. Fishbond nikoho nelinkuje. Tudíž rank nedistribuje dál. Jeho stránky jsou takzvaná černá díra page ranku (také rank sink). Základní principem totiž je, aby linkoval dál. V dokonalém světě by Fishbond nalinkoval Draga, Fandora a Machiho. Takže by každému dal po jednom bodu a oni by nemuseli hledat linky mimo náš příklad. Aby se toto ve velkém měřítku nestávalo měli tvůrci page ranku na výběr dvě možnost, buď stránka, která nedistribuuje page rank dál, tak jej vrátí zpět (formou neexistujícího odkazu), anebo se prostě s tímto bude počítat a každá stránka do začátku dostane nějaký ten základ.

Drago rank verze 2

Aby jsme se přiblížili google page ranku je nutné zavést pro rankování logaritmické ohodnocení odkazů. Pokud totiž bude na naši stránku odkazovat 5 stránek s GPR 1 a každá bude mít jen jeden odkaz. Nezískáme automaticky GPR 5. Místo toho těch odkazů budeme potřebovat opravdu hodně. Pro náš příklad budeme potřebovat na DR 2 celkem 10 bodů. Na DR 3 100 bodů. Na DR 4 1000 bodů atd. Přičemž stránka s DR 2 rozděluje celkem 10. DR 3 100 bodů atd. Pokud tedy budu mít stránku s DR 3 (100 bodů), můžu na ní udělat 10 odkazů na úplně nové stránky a ty při přepočtu každá získá DR 2. (Každý odkaz z deseti odkazů DR 3 má hodnotu 10 bodů a to je potřebné množství na DR 2). Jaký je přesný počet bodů pro google page rank však nikdo neví.

Fakta o google page ranku

– pomocí parametru rel=’nofollow’, který umístíme do odkazu zajistíme, že tento link bude google pro GPR ignorova. Zdroj

– page rank nemá vliv na umístění ve vyhledávačích. Pokud však do odkazu zadáte klíčové slovo a odkaz na stránky, tak tím posílíte sílu vašich stránek na daný keyword, ale to nemá nic společného s page rankem

– pokud na své stránky máte velké množství odkazů, ale GPR stále 0 asi jste v sandboxu.

GPR se vypočítává průběžně, ale stránce se viditelně přiřadí zhruba jednou za 3 měsíce

– pokud budete usvědčeni z prodeje odkazů, tak stránka bude penalizována a nebude mít žádný vliv z hlediska GPR na odkazující stránky (a to i v případě že jí zůstalo z 8 třeba 3)

– fake google page rank také zvaný 302 Google Jacking, funguje na principu přesměrování přes 302 na stránku s vyšším page rankem. Pokud přes 302 přesměrujete stránku na google.com po následujícím přepočtu budete mít GPR 10. Tato chyba je způsobená bugem v systému. Fake page rank lze odhalit například pomocí zadání info:domena.tld do google. Pokud se tam zobrazí jiná doména je google page rank falešný.

– u masivnějších webů se spoustou podstránek se může stát, že neodkazují už nikam, proto se často používá logo zároveň jako odkaz. Hlavičku s logem webu většinou vkládáme automaticky na všechny stránky.

Další zdroje informací o google page ranku

jakpsatweb.cz

wikipedia.org

O google toolbaru na lupě


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Google page rank jednoduše”

  1. Tohle nějak nechápu:

    page rank nemá vliv na umístění ve vyhledávačích. Pokud však do odkazu zadáte klíčové slovo a odkaz na stránky, tak tím posílíte sílu vašich stránek na daný keyword, ale to nemá nic společného s page rankem

    Chtěl si tim říct, že odkaz s keywordem umístěný na web s vysokým PR bude znamenat lepší pozici ve vyhledávači? V tom případě ale nechápu “to nemá nic společného s page rankem”

  2. Page rank s tím nemá nic společného. Je to jen odkaz.

  3. no tak podla mna tam mas dost spornych veci napriklad:
    Nikto nevie kolko sily odkaz dava dalej ani ako sa pr deli. Zalezi na viach faktoroch ako sa uz pisalo na pozicii na pocte odkazoch, relevancii atd cize nemozes napisat ze tomu ide 0,5 a tomu tiez, dalej PR ma vplyv na pozicie v serp akurat uz nie je taky ako to bolo kedysi a nikto nevie aky silny vplyv ma, ohladne penalizacie nikto nenapisal ze ked stranka predava odkazy a znizi sa jej PR tak odkaz nebude mat ziadny vplyv. Nie je jasne ci sa znizi iba GTPR a skutocny ostane rovnaky alebo sa znizi aj skutocny alebo sa odkaz nezapocitva vobec, k tomuto sa nikto kompetentny nevyjadril a vsetko su to len dohady.

  4. Vycházel jsem převážně z wikipedie + co je na google. Takhle jak to je napsané by to mělo být. Jestli si to google dělá po svém je už jiná.

  5. já bych to bral, vždyť je hned zpočátku napsané že to je jednoduše vysvětlené. Pro lidi co neví o co pořádně jde, je to ideální a myslím že i postačující vysvětlení…

  6. No když to tak čtu, nebude ten logaritmus spíše přirozený? Tj. ln x místo log x? Přece jenom by mu to slušelo více…

Comments are closed.