Co si myslí o IDN doménách doménový spekulant

CZV poslední době se začalo daleko intenzivnějši mluvit o IDN doménách, které rádi domaineři označují za háčkočárky. Možná právě proto se nic.cz rozhodl rozjet informativní kampaň o IDN doménách na adrese www.háčkyčárky.cz. Pokud by se Vám nepodařilo na stránku dostat zkuste www.xn--hkyrky-ptac70bc.cz, což je v podstatě “reálná” doména.

IDN zní jako dobrý nápad. Prostě najednou by jsme do prohlížeče mohli zadat jakýkoliv znak a náš browser už by se s tím popral. Pokud by se mu to teda náhodou povedlo a přechroustal by to na xn-- něco, dostali by jsme se na obsah domény (pokud by teda existoval) . Mohli by jste prostě mít cokoliv v adrese. Jenomže v reálu to není tak jednoduché. Spoustu prohlížečů to prostě nedokáže správně přechroupat, stále se najdou uživatelé co mají starší prohlížeče. Navíc se nám trochu “rozmnoží” počet kombinací naší značky.

Nic.cz si zavedení IDN domén ošéfuje. Toho se bát nikdo nemusí. Nejdřív budou moct registrovat lidé co mají TM, pak vlastníci neIDN domén a až nakonec ti ostatní. NIC se pokusí minimalizovat jakékoliv zneužití, ale na 100% se jim to samozřejmě nepodaří. Ale i tak to pro typo squatery nebude žádná bomba. Všeobecně lidé co používají latinku moc speciálním znakům nedají.

No ale vraťme se zpět k doménovému spekulantsví. Kdo vydělá a na čem:

Typo squateři (TS): Díky velké antikampani o IDN se majítelé pokusí zkupovat všechno co by je mohlo připravit o návštěvníky. Nepočítám, že by si typo domény dokázali na sebe vydělat. Ale díky šílenství a strachu o zneužití pujdou prodat původním majitelům. TS se budou muset soustředit pouze na velké projekty. Jakmile po zavedení antikampaň k IDN opadne a celá bublina spaskne TS přijdou o návštěvník, kteří budou zkoušet IDN domény a jejich domény se stanou mrtvé.

Zběratelé: No ti si přijdou na své. Budou moct získat velice hezké perly jako ♥.cz

Investoři: Jelikož nás EU donutí používat všechny reálné i nereálné znaky budou se podobně jako LL.cz vykupovat ě.cz, š.cz, ö atd.

Ačkoliv nic.cz jsou schopní rozjet IDN domény takřka okamžitě tak zbytek českého internetu s tím bude mít problém. Schválně si zkuste kolik linkovacích služeb si poradí s českou diakritikou. A zadávat všude “reálnou” adresu začínající xn-- nepůsobí moc hezky. Další otázkou je co na to naše vyhledávače. Doméně zvedá hodnotu i její uplatnění v SEO optimalizaci. Bude seznam.cz hodnotit doménu něco.cz jako slovo něco anebo xn--nco-0ra. Právě možná nekompatibilita bude srážet cenu IDN domén dolů, ovšem na začátku díky masivní reklamní kampani bude jejich cena hodně vysoko.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Co si myslí o IDN doménách doménový spekulant”

  1. demence to poradi , ze pred neIDN domenami jsou drzitele ochranych znamek, to to dopadne ze si firmy spekulanti registruji TM a predbehnout drzitele jiz zabehnuteho projektu na neIDN

Comments are closed.