Jak mi jde investování na eToro – prosinec 2023

V prosinci jsem pokračoval v zapisování si poznámek ke každému obchodnímu dni. I když je pravda, že více se v nich věnuji článkům a informacím, které mě zaujali. Všechno najdete na mém eToro účtě.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Jaký byl prosinec

Ok tak předně začátkem prosince jsem se rozhodl změnit strategii přístupy k titulům spojených s kryptoměnami. U pozic $RIOT a $MARA, kde jsem vydělával na volatilitě jsem zrušil připravené prodejní příkazy. Prostě to nechám dál jet. Což se ukázalo jako dobrý nápad.

Souhrn z poznámek mi pomohl udělat AI :)

  • 1. prosince 2023 – Další zelený den na trzích, FED nevyvolal paniku. Připravil jsem si buy ordery pro případný propad Microsoftu (MSFT), ale jinak dnes bez obchodní aktivity.
  • 4. prosince 2023 – O víkendu se vše točilo kolem BitCoinu (BTC) a očekávání spotových ETF, což vedlo k značnému vzrušení na trhu. Přesto jsem se rozhodl zrušit sell ordery pro Marathon Digital Holdings Inc. (MARA), Riot Platforms Inc. (RIOT) a BTC pozice pod 50K. Navýšení pozic jsem však neplánoval. ETF zaměřené na lithium a technologie baterií (LIT) pokračuje v poklesu, tak jsem přidal další pozici, čímž se LIT stalo 4,28 % mého portfolia.
  • 5. prosince 2023 – Sledoval jsem trhy, zvláště ropné těžaře pro potenciální dlouhodobou investici. BitCoin překonal 43K USD, a plánuji postupně likvidovat ziskové pozice BTC a těžařů, jakmile BTC dosáhne 50K USD.
  • 6. prosince 2023 – Měl jsem v úmyslu investovat do Exxon-Mobil (XOM) pod 100 USD, ale kvůli nejistotám v OPEC a možnému propadu jsem se rozhodl počkat. Vzhledem k možné eskalaci na Středním východě se situace může rychle změnit.
  • 7. prosince 2023 – Trh se zelenal, ale nic zajímavého pro investice jsem neviděl. Nadále sleduji BitCoin, zda překročí 50K USD. Dnes bez obchodní aktivity.
  • 8. prosince 2023 – Konec týdne byl zelený, naděje na Santa Rally přetrvává. Stále sleduji BitCoin a otevřené pozice těžařů, ale ropný trh není ani na nákup, ani na prodej.
  • 11. prosince 2023 – BitCoin o víkendu nepřekonal očekávání a naopak se propadl. Rozhodl jsem se držet pozice v těžařích a kryptoměnách. Navíc se mi líbila akvizice CrownRock společnosti, kde jsem začal budovat pozici.
  • 12. prosince 2023Propad ropy a ztráta nadšení z akvizice Occidental Petroleum Corp (OXY) vedly k aktivaci mých buy orderů. Situace na Středním východě se vyostřuje, což mě přimělo zvážit investici do ropy.
  • 13. prosince 2023 – Očekávání ohledně FEDu byla splněna a trhy reagovaly pozitivně. Dnes opět bez obchodní aktivity.
  • 14. prosince 2023 – Trh se hezky zelenal díky plánu FEDu snižovat úrokové sazby v roce 2024, což vyvolalo silný FOMO efekt. Důležitým momentem bylo, že Warren Buffet nemohl nakupovat Occidental Petroleum (OXY) kvůli insider informacím. Dnes dorazila dividenda z Microsoftu (MSFT).
  • 15. prosince 2023 – Santa rally pokračuje, což způsobuje nudu na trzích. Rozhodl jsem se nezavírat pozice s 20 % ziskem kvůli FOMO efektu. Bez obchodní aktivity.
  • 18. prosince 2023 – Další zelený den. Situace kolem Suezského průplavu se vyostřuje. Několik velkých lodních společností se rozhodlo neproplouvat průplavem, což zvyšuje tlak na rychlé řešení. Rozhodl jsem se zatím neinvestovat do ropy. Bez obchodní aktivity.
  • 19. prosince 2023 – Situace u Suezského průplavu se dále vyostřuje, což vede k postupnému růstu ceny ropy. Na trhu je však velká chamtivost, a tak jsem se rozhodl počkat. Dorazily dividy z XLE a KBE.
  • 20. prosince 2023 – Nečekaný konec dne mě zaskočil, ale nenašel jsem žádný důvod pro tento vývoj. Možná nervozita na trhu? Dnes opět bez aktivit.
  • 21. prosince 2023 – Překvapil mě růst SOL, zvědavý na další vývoj v příštím roce. Dorazily dividendy z EWZ a VBK. Bez obchodní aktivity.
  • 22. prosince 2023 – Trhy se připravovaly na svátky, očekávání rally BitCoinu, ale BTC tomu nenasvědčovalo. Akcie těžařů a kryptospolečností rostly. Uzavřel se mi dlouhodobý obchod s COIN se ziskem 20 % po 248 dnech. Bez další aktivity.
  • 26. prosince 2023Investoval jsem do Hershey Co (HSY). Otevřel jsem menší pozici a jsem zvědavý na její vývoj.
  • 27. prosince 2023 – Dnes bez obchodní aktivity.
  • 28. prosince 2023 – Zaujala mě zmínka na Twitteru o investici do ETF LQD, které investuje do dluhopisů s vysokým úvěrovým ratingem. Otevřel jsem menší pozici v tomto ETF.
  • 29. prosince 2023 – Společnosti spojené s kryptoměnami zažily pokles, doufám v jen krátkodobou korekci a růst v roce 2024. Dorazily dividenda z T Rowe Price Group Inc (TROW) a LIT. Bez další obchodní aktivity.

Jak vidíte, tak se toho zas tak moc zajímavého na obchodním učte nestalo.

Dodatečné info k $HSY

Projel jsem to zběžně, a ta společnost vypadá celkem zajímavě spíše do dividendového portfolia. Stabilní růst obratu, zisků, hezká dividenda a dokonce i buybacky. Výhled také nevypadá špatně.

Pár poznámek:

  • Akcie společnosti klesly na dvouleté minimum, což představuje pokles o 21% oproti předchozímu roku.
  • Po dosažení historického maxima došlo k poklesu o 34%, což bylo způsobeno obavami z inflace komodit, poklesem objemu prodeje a silnou konkurencí.
  • Hershey věří stále ve výhled na celý rok 2023 s očekáváním růstu čistých tržeb o 8%, růstu zisku na akcii o 13-15% a růstu upraveného zisku na akcii o 11-12%.
  • Významným problémem pro Hershey je nárůst cen klíčových surovin – cukru a kakaa. Ceny cukru jsou o 4% vyšší než před rokem a výhled je pozitivní díky zlepšení dodávek v Brazílii a Indii, a rekordní sklizni cukrové řepy v USA. Naopak ceny kakaa vzrostly o 65% v důsledku počasí ovlivněného El Niñem, což omezuje exporty z Indie a Thajska.
  • Na cenu má vliv i strach z nového léku na hubnutí.
  • Růst zisku HSY za poslední rok (20,5 %) převyšuje její pětiletý průměr (11,2 % ročně)
  • Úroveň zadlužení: Poměr čistého dluhu k vlastnímu kapitálu (110,1 %) je považován za vysoký.
  • Snížení zadlužení: Poměr zadlužení k vlastnímu kapitálu společnosti HSY se za posledních 5 let snížil z 367,9 % na 122 %.
  • Krytí dluhu: Zadlužení je dobře kryto provozním peněžním tokem (48,2 %).
  • Úrokové krytí: Úrokové platby společnosti HSY jsou dobře pokryty EBIT (17,4x pokrytí).
  • Dividend payout ratio je 46,2%

Btw. $HSY zvažuji i do dividendového portfólia co mám na Fio. Je to přesně ta nudná akcie, kterou chcete.

Další info k $LQD

ETF $LQD, což je ETF které investuje do dluhopisů společností s vysokým úvěrovým ratingem. LQD se snaží sledovat iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond Index.

Proč je to zajímavé? Protože jednak vyplácí dividendu z kupónů dluhopisů a hlavně pokud FED sníží v příštím roce úrokové sazby, tak cena LQD půjde nahoru.

Možné scénáře:

  1. Pokud Fed provede tři snížení úrokových sazeb o celkových 1,5 %:
  • Zvýšení cen dluhopisů: Pokles úrokových sazeb obvykle vede k růstu cen dluhopisů na sekundárním trhu. To je způsobeno tím, že dluhopisy s pevným kupónem (včetně těch v portfoliu ETF LQD) se stávají atraktivnějšími pro investory, protože nabízejí vyšší výnos ve srovnání s novými dluhopisy v prostředí s nižšími úrokovými sazbami. To by mělo vést k růstu hodnoty portfolia ETF a zvýšení jeho ceny na burze.
  1. Pokud by Fed zastavil plánované snižování sazeb kvůli nečekaným ekonomickým faktorům, jako je hrozba deflace nebo jiné nežádoucí ekonomické podmínky:
  • Zastavení plánovaného snižování sazeb by mohlo zvýšit nejistotu na trzích a vést k vyšším výnosům na dluhopisech v krátkodobém horizontu, protože investoři by se mohli obávat, že ekonomika se zhoršuje. To by mohlo vést ke krátkodobému poklesu cen dluhopisů.
  • Dlouhodobý výhled na ceny dluhopisů by závisel na tom, jaké kroky Fed přijme v reakci na ekonomické podmínky. Pokud by se ukázalo, že Fed zastavil snižování sazeb na delší dobu, mohlo by to mít směrem nahoru vliv na ceny dluhopisů, protože by to mohlo znamenat, že úrokové sazby zůstanou na vyšší úrovni déle.
  1. Pokud by Fed snížil sazby o 3 % a situace by se výrazně zlepšila v souladu s jeho očekáváním:
  • Pád cen dluhopisů: Snížení sazeb o 3 % by znamenalo růst cen dluhopisů na sekundárním trhu, což by zvýšilo hodnotu portfolia ETF. Nicméně by to také znamenalo, že výnosy těchto dluhopisů by byly mnohem nižší než před snížením sazeb, což by mohlo odrážet nižší tržní výnosy pro investory.

Aktuální NAV (net asset value) je cca +0,18 %. Což znamená jen trochu více než hodnota majetku ETF.

Celkově tato investice nebude nic velkého. V příštím roce by to i s dividendou mohlo udělat 10 – 15 %. V případě optimistického scénáře 20 %. Měsíční dividenda je navíc fajn :)

Aktuální stav

V prosinci se zavřela jen jedna 248 dní stará pidipozice $COIN, kde jsem měl 10 USD s cílem 20 %. Takže z obchodování zisk 2 USD + 10,15 USD dividenda. Líbí se mi to rally a nechce se mi moc nic zavírat, protože nevím jak lépe alokovat peníze. Mám 18,62 USD cash.

Celkově udělalo portfólio +8,04 % za prosinec. Za rok 2023 pak je +62,62 %, což vypadá náramně super, ale nutno podotknout, že v roce 2022 bylo díky propadu kryptoměn -63,45 % a stále je tam dost pozic ztrátových.

Celkově procenta vychází následovně.

Komplikuje se to tím, že jsem v roce 2023 každý měsíc něco přihodil. Takže jsem vložené prostředky více jak zdvojnásobil. Celkově na kryptu a čínských akciích jsem v součtu v mínuse. Zbytek v plusu. V součtu podle výpisu z účtu za ty 3 roky mírně v plusu. Nicméně krypto je na dobré cestě. Nějaké ztráty počítám že budou na čínských akciích.

Zkušenosti ale k nezaplacení.

Závěr

Do roku 2024 jdu s méně agresivní strategií. Stále hledám zajímavé příležitosti. Samozřejmě můžete být u toho se mnou. Ideálně na eToro a přes můj provizní odkaz ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *