Jak mi jde investování na eToro – leden 2023

V minulém roce se brutálně propadlo krypto, takže jsem eToro využíval spíše na obchodování různých ETF, které v sobě mají páku. Celkem to funguje i když v malém. Situace se změnila, když eToro začalo nabízet smlouvu o dvojím zdanění, tedy dividendy v USA daníte jen 15 %. Když se to nakombinuje se snížením minimální investice na 10 USD, tak je to ideální na zkoušení nějakého pravidelného investování.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Jak probíhal leden

V lednu nastalo takový opožděné santa rally a to snad na všech trzích včetně krypta. Celkem se tak mé “zmlácené” portfólio zvedlo o 27,08 %. Což je sice super, ale stále jsme téměř -46 %, takže to bude ještě na dlouho.

Co se týká uzavřených pozic, tak jsem uzavřel jen dvě na $TQQQ (ETF NASDAQ100 na 3x páku). Celkem se ziskem 8,02 USD (20,05 %).

Vyhlídky

Mám tam další pozice na $TQQQ, které se postupně budou uzavírat. Otvíral jsem je jak index NASDAQ100 postupně padal dolů.

Další jsou pak čínské akcie, které by se mohly dostat za pár měsíců do plusu a počítám že je se ziskem prodám.

Pak tam mám nějaké krypto. Nakoupené na nižších hladinách ($SOL), pak na středu ($BTC, $ETH) tam to zkusím prodat s 20 % ziskem, pokud se to to vyšplhá. Zbytku moc nevěřím.

Otázkou jsou technologické akcie USA. Tam to moc slavně nevidím.

Z dlouhodobého hlediska určitě změním styl obchodování. Ale na to je ještě brzy.

“Druhé” portfolio

V plánu mám udělat si druhé portfolio postavené hlavně na ETF, které chci pravidelně dokupovat. Toto bude financováno ze zisků z obchodování a pravidelně tam něco budu posílat.

Bohužel eToro neumí druhé portfolio, takže se mi to bude trochu motat a nastoupit bude muset open office calc, abych v tom měl pořádek.

Rád bych tam dal ETF, které reprezentují celý sektor anebo významnou část společností na určitém trhu. Když se to dobře rozdělí, vždy se najde něco, co bude zrovna dole.

Zatím jsem si vybral Global X Lithium & Battery Tech ETF ($LIT), což je ETF zaměřené na společnosti, které jsou součástí lithiového průmyslu. Lithium je potřeba pro baterie a v dnešním světě jej zatím nic nenahradí.

Druhý je Global X Uranium ETF ($URA). To je ETF zaměřené na společnosti v oboru těžby a zpracování uranu. Osobně si myslím, že jaderná energie je jediným řešením budoucí energetické krize. Ať si říká kdo chce co chce, tak je zároveň i nejzelenější. Nic lepšího a hlavně stabilnějšího není, alespoň než přijdou fúzní reaktory.

Třetí je iShares MSCI India ETF ($INDA). ETF zahrnuje 113 středních a velkých společností na Indické burze (NSE). Tento trh mi přijde do budoucna velmi zajímavý, i když společnosti na něm jsou celkem drahé (průměrné P/E 23,09).

Prozatím jen složil portfólio pouze z těchto tří.

TickerNázevPoznámkaInvestovánoHodnotaPortfólia %Zisk%
LITGlobal X Lithium & Battery Tech ETFLithium2021,8829,82%1,889,40%
URAGlobal X Uranium ETFUran3031,7243,23%1,725,73%
INDAiShares MSCI India ETFIndie2019,7826,96%-0,22-1,10%
Hodnota73,38 USD
Zainvestováno23,33%
Zhodnocení4,83%

V seznamu mám další ETF, ale prozatím jsem je ještě neprostudoval detailně. Hlavně $EWZ (Brazílie) mě teď láká.

Bohužel eToro má poměrně omezený výběr ETF (celkem 300). Není tam například zaměřené na měď ($COPX), které by se mi také líbilo.

Líbilo by se mi postupně začít investovat do nějakých realit. Nabízí se ETF $VNQ, které pod sebou má spousty REIT. Ale říkám si, jestli už to není moc obecné. Jestli radši nevzít přímo specializovaný REIT.

Závěr

Takže asi toliko k novinkám na eToro. Tam se alespoň něco děje. Na FIO je nuda. Jen chodí dividendy :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Jak mi jde investování na eToro – leden 2023”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.