Přírůstek do dividendového portfolia – Lumen Technologies ($LUMN)

Společnost Lumen Technologies, Inc. ($LUMN) se mi poměrně často objevovala v různých vizualizacích trhu jako ideální kandidát do dividendového portfolia. Když jsem však zkusil kouknout, co jsou zač vždy mě odradil negativní sentiment pocházející z toho co dělají, chybějící vize a kritiky vedení. Popravdě ani k nim nebylo na internetu moc souhrnných informací. Vzhledem k tomu, že na trhu je hodně atraktivních společností, tak jsem to moc neřešil do hloubky. Minulý týden mi to už ale nedalo…

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Když jsem na $LUMN opět narazil v rámci diskuze o dividendových titulech, které jsou alternativou k AT&T ($T) tak tam byla zajímavá informace – jejich síť se skládá celosvětově z 720.000 km optických tras. Jsou připojeni do 180 tisíc budov a 2200 soukromých anebo veřejných datacenter. A právě tohle mě hodně zaujalo.

Najednou ty pojmy z negativního sentimentu jako “boomer business”, “boring business” , “dinosaurs” mě přestaly zajímat a začal jsem hrabat hlouběji.

Historie

Lumen Technologies (dříve CenturyLink) je společnost založená v roce 1930 jako Oak Ridge Telephone Company. Jak název napovídá jednalo se o telefonní společnost, která poskytovatele telefonní linky. Na burzu se pod názvem Century Telephone Enterprises, Inc. dostala už v roce 1972. Dále fungovala ve svém byznysu. V 80. a 90. letech provedla několik akvizic dalších telefonních společností. Dařilo se jim dobře a rostli. Dokonce provedli několik splitů akcií, protože jejich cena už byla vysoká.

Po roce 2000 pokračovali v akvizicích společností poskytujících telefonní linky. Společně s nimi začali nakupovat i trasy s optickými vlákny.

V roce 2008 se spojili se společností Embarq a v roce 2010 se společností Qwest. Tím se stali 3. největším poskytovatelem telefonního připojení v USA.

V roce 2011 získali společnost Savvis, Inc., celosvětového poskytovatele cloudové infrastruktury. Tehdy se služby společnosti poprvé rozšířili o managed hosting a cloud. Tyto služby dále v roce 2012 rozvíjeli. Dokonce pokračovali v nákupu společností, které poskytovali PaaS a IaaS s širokou škálou odběratelů z řad vývojářů. Dokonce v roce 2014 přes společnost DataGardens se jejich portfólio rozšířilo o DRaaS (Disaster Recovery as-a-Service).

Dále pokračovali v nákupech firem Cognilytics (analytika, Big Data), netAura (kyberbezpečnost), Edison (SAP), Streamroot (přenos videa a statického obsahu).

V roce 2020 se společnost přejmenovala na Lumen. Mělo to symbolizovat i přechod od měděných kabelu k optice.

V roce 2021 společnost prodala část své divize za 7,5 miliardy USD.

Co se pokazilo?

Když si čtete co všechno nakoupili, jakou mají infrastrukturu, tak se divíte jak to může být společnost s hodnotou jen 10 miliard USD. Vždyť by s tímto měli minimálně v USA konkurovat velkým hráčům.

Pravdou je, že oni velcí jsou. Jenže toho dělají hodně a všechny ty nákupy vytvořili také pořádný dluh.

Ve firmě proběhla restrukturalizace, prodej majetku a tak nějak hledají cestu jak a kam vlastně pokračovat.

Lumen Technologies, Inc. ($LUMN) za 5 let na NYSE.
Lumen Technologies, Inc. ($LUMN) za 5 let na NYSE

Co vlastně Lumen Technologies dělá?

Když kouknete na ten graf tak se vám vážně nechce věřit, že ta společnost je tam kde je přitom poskytuje:

  • Lumen content delivery network – CDN s kapacitou 170 Tbps s 90 PoP po celém světě. Krom klasické CDN se umí postarat i o optimalizaci obsahu a ochranu. Dokonce za bezpečnost v roce 2021 dostali ocenění Frost & Sullivan Award.
  • Lumen enterprise business – vysokorychlostní připojení, cloud pro big data, IoT řešení, multi-cloud management, private cloud, public cloud, bare metal, SaaS aplikace. K tomu vlastní řešení pro kyberochranu, které denně monitoruje více jak miliardu událostí a poskytuje ochranu před DDoS a dalším útoky pro cloud, weby, emaily i aplikace. Poskytují i analytické služby a mají vlastní výzkumné a vývojářské laboratoře.
  • CenturyLink small business – připojení pro menší zákazníky – telefony, TV, cloudové aplikace atd.
  • CenturyLink residential – přístup k internetu pro domácnosti.

Služby poskytují ve většině státech USA i po celém světě.

Tohle by prostě měla být růstová společnost, ale z nějakého důvodu zatím není.

Částečně za to může větší dluh, který se jim podařilo stabilizovat a teď se už bude snižovat, a také že Covid je připravil o část zákazníků z řad byznysu. Předpokládám že lidé nechodí tolik do restaurací, kaváren atd., kde bylo jejich vysokorychlostní připojení.

Proč jsem si je koupil

$LUMN jsem zařadil do svého dividendového portfolia po přečteni přepisu konferenčního hovoru k výsledkům za Q4/2021. Společnost nesměřuje k nějakému rychlému růstu, ale chce stabilizovat svůj byznys a soustředit se na akcionáře. Hodlají vyplácet dividendu 1 USD/rok, s tím že pokud se bude dobře dařit tak jí navýší případně odkoupí část akcií (buyback). Při aktuální ceně 10,09 USD/akcie to je opravdu štědré.

Popravdě po dobrých hospodářských výsledcích za rok 2021 jejich akcie spadly protože nemají v plánu se soustředit na nic z těch “cool” věcí. Místo toho je vše o jejich službě Quantum Fiber.

To je připojení optikou pro menší a střední firmy a domácnosti. Cena je 49 USD/měsíc za 200 Mbps anebo 940 Mbps za 65 USD/měsíc. V roce 2021 se jim podařilo připojit 400K domů, začátkem února 2022 to už bylo 500K. Cíl pro rok 2022 je 1M, což předpokládají že stihnou. V dalších letech předpokládají že to půjde rychleji a to tempem 1,5 – 2M domů. S cílem připojit 12M domů.

Podle konferenčního hovoru není problém získávat zákazníky, ale připojování je “hard work”, což se nedá urychlit. Nicméně po 1M připojených počítají s rychlejším růstem.

Zajímavé je, že v podstatě tlačí jen tohle. Místo třeba CDN, kyberbezpečnosti, cloudu atd.

Nicméně mají i velké zákazníky. Například ministerstvo zemědělství USA, s kterým mají kontrakt za 1,2 miliardy USD. Některé velké zákazníky musí tajit. Takže předpokládám, že s vládou dobře vyhází.

Ono se není čemu divit. V konferenčním hovoru totiž zaznělo, že z jejich hraničních strojů (edge computing) se dostanete k 96 – 97 % jiných společností v USA do 5 ms. A jak jsem koukal na prezentaci na webu tak to znamená i AWS, MS Azure, Google Cloud, IBM Cloud a Oracle Cloud. A k tomuto tématu tam přímo bylo uvedeno, že jsou jediní, kdo to takto má.

“… there’s nobody else out there that has the network proximity of edge computing facilities within a couple of — a few milliseconds of the customers.”

V konferenčním hovoru také zaznělo jen krátce, že jejich network as service se zabudovanou ochranou je jedno z nejlepších řešení, které takto nikdo nenabízí. Dále že se v budoucnu chtějí více zaměřit i na ukládání a zálohou dat.

Závěr

Za největší problém považuji jejich dluh 29,3 miliardy USD, a že s tím co mají ještě neprorazili. Dluh budou řešit ještě dlouho, ale mají plán jak jej postupně snižovat. Je rozložený na dlouhou dobu dopředu. Samozřejmě uvidíme co úrokové sazby a FED.

To ostatní bude záležet jak jim to půjde. Mají neskutečné zázemí i prostor pro růst. Kyberbezpečnost je podle mnoha investorů jedena z nejlepších investičních příležitostí v této dekádě.

V každém případě $LUMN je společnost aktuálně s P/E 5,28 a DY 9,23%. Podle analytiků nevhodná k nákupu (3,4/5) . Výsledky Q4/2021 nesplnili očekávání EPS bylo 0,50 místo očekávaných 0,53 USD na akcii.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.